Denne søtpoteten danker ut åttitallsfavoritten

Glem tørr bakepotet. Bakt søtpotet med smeltet ost, sprøstekt bacon og crème fraiche er potensielt din nye favorittmiddag.

Bakt potet er en skikkelig retro klassiker som mange nok forbinder med det glade åttitall. Poteten ble gjerne pakket inn i aluminiumsfolie, før den ble bakt og servert - litt tørr - med en plastikkgaffel stikkende ut av toppen. Mais på boks, rømme og bogskinke hørte selvfølgelig med. Kjempegodt, men en smule utdatert.

Derfor har vi mekket en supergod «Bakt Potet 2.0»: Bakt søtpotet med ost, sprøstekt bacon og frisk vårløk.

Enkel middag

Det er flere grunner til at bakt søtpotet er den perfekte middagsretten. Det smaker kjempegodt, og er utrolig enkelt å lage: Du bare stikker noen hull i skinnet, slenger den i ovnen, og venter en times tid til den er gjennomstekt, mør og helt nydelig. 

I tillegg inneholder søtpotet A-vitamin, betakaroten, antioksidanter og C-vitamin, skriver KK. Du får med andre ord i deg viktige næringsstoffer ved å spise en sabla god grønnsak til middag. 

Akkurat hvor lenge du må bake søtpoteten før den er ferdig, varierer fra potet til potet. Men ikke vær redd for å ha den for lenge i ovnen: Skikkelig store søtpoteter kan lett stå inne i en time og et kvarter uten at det ødelegger smaken.

Da kan det riktignok hende at du må skrape av «sirupen» som siver ut under steking siden det kan ha en svidd smak.

Salt og søtt

Søtpoteten inneholder nemlig ti ganger så mye sukker som den vanlige poteten, noe som gir den en veldig karakteristisk og søt smak. Det salte og sprøstekte baconet er med på å balansere smakene, og passer perfekt til bakepoteten.

Vi har valgt å toppe den bakte søtpoteten med syrlig creme fraiche, frisk vårløk, bacon og et hint av frisk chili, men du kan toppe den med det du vil. Så hvis bogskinka kaller, er det bare å slenge den på toppen den òg.

Søtpotet med bacon og ost

Dette trenger du (2 personer):

1 stor søtpotet
1/2 - 1 boks creme fraiche
1 pakke bacon, i biter
3 vårløk, finsnittet
2 håndfuller revet gulost
Litt frisk rød chili, kan sløyfes

Slik gjør du:

1. Sett stekeovnen på 200 grader.

2. Vask og tørk søtpoteten godt. Stikk mange små hull i skallet med en gaffel, og legg den på en rist midt i ovnen i omlag 1 time (steketiden kan variere alt ettersom hvor stor eller liten søtpoteten er). Det er viktig å legge en rist eller en stekeplate med bakepapir under søtpoteten, da det renner en del fruktsaft under steking.

3. Ta søtpoteten ut når den gir etter for lett trykk. Del den i to på langs, og mos fruktkjøttet lett med en gaffel. Strø revet gulost på hver halvdel, og sett dem tilbake i ovnen i cirka 10 minutter til osten har smeltet. Stek bacon sprøtt i mellomtiden.

4. Ta søtpotethalvdelene ut, og topp med creme fraiche, sprøstekt bacon, finsnittet vårløk og gjerne litt finhakket frisk chili. Nytes umiddelbart.

Har du fyrt opp grillen? 

Pakk søtpoteten inn i aluminiumsfolie, og grill den på indirekte varme til den gir etter for lett trykk. Følg fremgangsmåten over for fyllet. :)