Bannock er brød som stekes i stekepanne på tur.

Bannocks brød på tur

Skal du på tur kan du steke brød i stekepannen over bålet. Bannocks ligner på scones og smaker ekstra godt nystekt.

På tur er det godt å lage mat ved bålet. Vil du føle deg som en skikkelig «villmann» med et pinnebrød i hånden, bør du bli bedre kjent med bannocks –pelsjegerbrødet fra Skottland som stekes i masse smør på bålet. 

Lag melblandingen på forhånd

Bjørn Berg Børresen er en av skribentene på nettstedet Fjell og Fiske, og har vært på flere ukeslange turer rundt omkring i landet.

Skribenten har lang fartstid med det saftige brødet på tur

– Jeg var på et foredrag om ekspedisjoner i Alaska og Canada på starten av 2000-tallet. Der ble bannocks nevnt, og jeg syntes det hørtes ut som et godt alternativ til tørre knekkebrød, forteller friluftsentusiasten.

Børresen lager melblandingen på forhånd, og tilsetter vann der han er. Deigen knar han ferdig i plastposen melblandingen ligger i.

– Dermed kan du steke ferske rundstykker ute i felt. Perfekt, siden vanlig brød blir tørt etter noen dager, sier Børresen og sier at en lett turstekepanne er mer enn bra nok.

PRØV OGSÅ: Scones 

Brød eller bannocks stekt i stekepanne.

Tynne brød

Brødet kommer i mange forskjellige varianter og størrelser, og du kan enten lage mange små individuelle brød - som Børresen foretrekker - eller ett stort som du deler i stykker etter steking. Bannocks kan også lages med rosiner hvis du har lyst på en litt søtere variant.

Brødet lages uten gjær, og tilsettes derfor bakepulver for at det skal bli luftig. Siden bannocks tilberedes i stekepanne over bålet, er det viktig at brødet eller brødene bare er noen centimeter tykke for å unngå at de blir rå i midten.

– Og pass gjerne på at brødet ikke stekes over altfor sterk direkte varme, for da kan det svi seg, tipser turskribent Børresen.

PRØV OGSÅ: Cloud bread lavkarbobrød

Brød og overtro

Bannocks, også kjent som villmarksbrød og pelsjegerbrød, er et tradisjonelt bakverk fra Skottland som har blitt laget i flere århundrer, ifølge Wikipedia

Det ble opprinnelig laget i forbindelse med høytider, og det ble ansett som viktig å blande røren i retning med klokken for å ikke bringe ulykke over seg selv, skriver Encyclopaedia Britannica.

I dag, derimot, er det nok ikke like farlig om røren ikke blandes på riktig måte. Du mikser enkelt sammen de tørre ingrediensene hjemme, og blander inn vann fra en elv du passerer så du slipper å bære den ekstra vekten) – eller har i sekken.  

Derfor kan du enkelt mikse de tørre ingrediensene hjemme, og blande inn vann i skogen – som du kanskje til og med finner i en bekk så du slipper å bære den ekstra vekten.

Server gjerne bannock-brødet med syltetøy, ost eller bare litt smør. Nydelig! 

PRØV OGSÅ: Grove polarbrød

Bannocks brød på tur

Dette trenger du:

Til 2 personer

4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
En klype salt
1 dl rosiner, valgfritt
Vann
Olje eller smør til steking

Slik gjør du:

1. Hjemme: Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Hell blandingen i en dobbel plastpose, og knyt godt igjen.

2. I skogen: Tilsett litt og litt vann, og bland til du kan forme en flat «kake». Press den flat, cirka 1-2 cm i tykkelse, og stek den i en panne over ilden. Pensle gjerne med litt smør eller olje for å unngå at brødet fester seg. Stekes til den er gyllen og lett sprø utenpå, og saftig inni.

FLERE OPPSKRIFTER TIL MATPAKKEN