Fiskegrateng med makaroni og ost.

Barnevennlig fiskegrateng med makaroni og ost

Fiskegrateng er lett å like, og denne er i tillegg testet av 70 barn som alle har gitt den tommel opp. Det må jo være verdens mest barnevennlige fiskegrateng?

Fiskegrateng er middagsklassikeren som aldri går av moten. Men det er ikke alltid like enkelt å få barna til å spise opp fiskemiddagen sin. Der kommer denne barnevennlige gratengen inn i bildet.

Oppskriften er utviklet av matblogger Aase Malene Harbitz, som jobber som mat- og helselærer på 6. trinn. Harbitz ville lage en rett som elevene hennes både likte og som de kunne være med på å lage. På et punkt fikk hele 70 elever i oppgave å lage matbloggerens fiskegrateng.

– Noen var skeptiske i starten, men etter at de hadde smakt retten syntes de det var så godt at de ville lage det hjemme, forteller læreren, og fortsetter:

- Jeg har fått tilbakemeldinger fra tidligere elever om at de fremdeles lager denne fiskegratengen til familien sin, sier Harbitz.

PRØV OGSÅ: Fiskeburger med mangosalsa

Fisk i små biter 

Matbloggeren sier hun brukte sine egne erfaringer fra barndommen for å optimalisere fiskegratengen.

– Selv reagerte jeg ofte på store fiskebiter og for mye saus, så i denne gratengen er fisken delt i mindre biter, og sausen renner ikke utover men holder seg i gratengen, forteller Harbitz.

Fiskegratengen er mild, og den inneholder ingredienser som de fleste barn liker, som makaroni, hvit saus og gratinert ost.

– Som barn syntes jeg den sprø toppingen ofte var tørr og klødde i halsen, så den har jeg gjort mer barnevennlig med ost, sier læreren. 

Foto: Aase Malene Harbitz

Fiskegrateng med klassisk tilbehør

Oppskriften under holder til tre, fire personer, og passer perfekt med klassisk tilbehør som kokte poteter og raspede gulrøtter.

– Mitt største ønske er at barn skal få gode matopplevelser, lære å lage mat fra bunnen av, og å kunne velge sunne, næringsrike og bærekraftige matvarer, sier Harbitz.

PRØV OGSÅ: Taco med stekt sei

Barnas fiskegrateng

Dette trenger du:

Til 3 personer

100 gram makaroni
300 gram hvit fisk, for eksempel torsk
2 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl melk
2 egg
1 1/2 ts salt
1/2 ts muskat
1 ts pepper
4 ss revet ost
4 ss griljermel

Slik gjør du:

1. Sett stekeovnen på 200 grader og sett en rist nederst i ovnen.

2. Kok makaroni ved å følge fremgangsmåten på posen. Lag hvit saus i mellomtiden: Smelt smør i en kasserolle, visp inn hvetemel, spe i litt og litt melk (la det koke opp mellom hver gang). Tilsett salt og muskat. La det småkoke ved lav varme et par minutter. Ta den av platen og avkjøl.

3. Pisk sammen eggene i en bolle. Rør det inn i den avkjølte hvite sausen. Del fisken i mindre biter, og vend dem forsiktig inn i egg- og sauseblandingen. Vend deretter inn makaronien.

Dryss ost over fiskegratengen før den settes i ovnen.
Foto: Aase Malene Harbitz

4. Smør en ildfast form med smør, og hell blandingen i formen. Strø over revet ost og griljermel.

5. Settes nederst i stekeovnen og stekes til den er mørk gyllen, cirka 30-40 min. Serveres med én gang den er ferdig med kokte poteter og revet gulrot.

Fiskegrateng gratinert med brød og ost.
Foto: Aase Malene Harbitz

FLERE SUNNE OG GODE MIDDAGER