Ertesuppe med svineknoke og rotgrønnsaker.

Billig ertesuppe med svineknoke

Suppe med rotgrønnsaker, svineknoke og gule erter er billig middag, og suppen kan stå og putre mens du gjør andre ting.

Billigere middag blir det nesten ikke.

– Gule erter er jo nesten gratis, ellers er det bare norske rotgrønnsaker og en svineknoke her, sier matblogger Elin Larsen.

Da hun la ut oppskriften på sin blogg, ønsket hun å gjøre et nummer ut av hvor rimelig mat dette faktisk er.

Derfor postet hun like godt hele handlelisten.

Se den enkle oppskriften på suppe nederst i saken!

PRØV OGSÅ: Tikka masala med søtpoteter og kikerter


Foto: Elin Larsen

Prislappen kommer altså på litt over 122 kroner, og ifølge matbloggeren er det nok mat til åtte mann – hvilket betyr drøye 15 kroner pr. porsjon. Det må da gå under kategorien utrolig billig, mener Elin.

Selv lager hun ofte denne retten når lommeboka er litt slunken mot slutten av måneden.

– Perfekt mat å servere på vennemiddag eller som søndagsmiddag også, uten å sprenge matbudsjettet, tipser matbloggeren – og legger til: 

– Alle blir overrasket over hvor enkelt det er!

PRØV OGSÅ: 1 pakke fiskepinner, to billige middager

Suppen putrer mens du går på søndagstur

Ertesuppe er suveren middag synes Elin. Den er både enkel og bedagelig å lage. Hun pleier som regel bare å sette kjelen på kok, så den kan stå og putre mens hun går søndagstur.

Når hun kommer hjem dufter det himmelsk i heimen!

Du bør imidlertid passe på to ting: Å bløtlegge ertene over natten, og at svineknoken får småputre lenge nok slik at du får god kjøttkraft og mørt kjøtt, tipser Elin.

 – Husk også å skumme av kjøttkraften i begynnelsen, ellers blir den grumsete og fæl.

Slik sparer du tid

Ertesuppe med svineknoke og rotgrønnsaker.
Hver gang Elin spiser denne kjøttsuppen, vekkes gode barndomsminner fra middagsbordet hjemme hos bestemoren i Selbu. Foto: Elin Larsen.

Elin pleier som regel å koke kjøttet allerede dagen før. Dermed slipper hun å bruke så mye tid på ettermiddagen når det gjerne er travelt nok som det er.

– Siden kraften er såpass salt går det helt fint å la kjøttet ligge i kjelen dekket med lokk på kjøkkenbenken over natten. Dermed er det bare å koke ertene og grønnsakene på selve dagen.

Vil du spare enda mer tid?

Grønnsakene kan fint kuttes i biter og legges i vann dagen i forveien, forteller Elin.

PRØV OGSÅ: Arabisk gryte med karbonadedeig

Smak suppen til med salt

Hun tilsetter sjeldent salt ettersom den salte svineknoken som regel tar seg av den jobben.

– Men smak på kraften om det trengs. Er den for salt er det ingen krise – bare tilsett litt ekstra vann, så ordner det seg.

Du kan også variere ingrediensene, forteller Elin:

– Du kan for eksempel tilsette søtpotet i terninger og pølsebiter, men det vil naturligvis føre til en litt annen pris.

ERTESUPPE MED SVINEKNOKE

6-8 porsjoner.

1,5 kg saltet svineknoke
8-10 svarte pepperkorn
500 gram tørkede gule erter
4 gulrøtter, i terninger
2 stilker stangselleri, i terninger
½ kålrot/ eller sellerirot, i terninger
1 purreløk, i strimler

REKKEFØLGE:

1. Legg ertene i bløt.

2. Kok kjøttet mørt (skum av ved oppkok).

3. Klargjør og kutt opp grønnsakene (gjøres dette kvelden i forveien legges grønnsakene i kaldt vann). Grønnsakene bør kuttes i noenlunde like store biter, slik at de blir ferdigkokte omtrent samtidig.

4. Neste dag: Hell av vannet og skyll ertene. Tilsett kaldt vann (nok til å dekke ertene) og kok ertene møre. NB: Ikke kok så lenge at ertene blir grøtete!

5. Ta opp svineknoken, sil kraften.

6. Skjær opp kjøttet i passelige biter (skjær vekk fett og bein).

7. Kok opp kjøttkraften like før ertene er møre. Tilsett grønnsakene og kok møre.

8. Tilsett ertene (med kokekraften) oppi kjøttkraften.

Tilsett kjøttet og vend alt godt inn.

SLIK GJØR DU:

1. Legg ertene i rikelig med vann i ca. 12 timer (aller helst kvelden før). Ertene sveller ut i løpet av natten, så sørg for at det er nok vann i kjelen.

2. Neste dag/ eller samme kveld: Del svineknoken i to (trenger mindre koketid). Legg svineknoken i en stor kjele og tilsett kaldt vann og svarte pepperkorn (nok vann til å dekke svineknoken). Kok opp og skum av. La småkoke i omtrent 2- 3 timer (til kjøttet løsner fra skanken).

3. Aller best resultat får jeg når jeg koker kjøttet kvelden før, og lar den ligge i kjelen sammen med kraften natten over. Metoden gir en fantastisk smaksrik kraft som er selve grunnlaget for en kjempegod ertesuppe med saltkjøtt. Kjøttet koker seg selv, så den prosessen krever ingen ting av deg.

Server gjerne med poteter og flatbrød.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ BILLIG MIDDAG