Russiske blinis får festen i gang til kun noen kroner

Disse små, russiske pannekakene trenger du kun fem billige basisvarer for å lage, men de vil blåse hatten av gjestene dine.

Blinis ser ut som en liten, amerikansk pannekake. Men blinis er faktisk den ukjente, russiske fetteren som kommer for å redde festen din.  

Ifølge The Guardian er blinis «[...] den perfekte måte å starte festen på» hvis du for eksempel skal holde nyttårslag. 

BBC Food synes blinis er det perfekte følget til champagne, og det samme mener matblogger Madeleine Shaw – som har blinis og champagne som fast juletradisjon. Ifølge Food and Wine er blinis ypperlig å servere til brunch sammen med drinken «Bellini». 

Blinis er med andre ord en glamourøs snacks eller forrett som kanskje ikke alle vennene dine har smakt hundre ganger før (host, host - lakserull - host).

Magien er i konsistensen 

Blinis skiller seg fra lapper, sveler og små, luftige pannekaker ved at den lages med gjær istedenfor natron eller bakepulver. Den er mindre søt enn sin amerikanske fetter, og det gjør den perfekt som base for salt topping – kanskje spesielt røkelaks som i oppskriften under. 

Blinis kommer (som nevnt) opprinnelig fra Russland, der de ble servert under Maslenitsa - en russisk høytid som har blitt feiret i mange århundrer, skriver the School of Russian and Asian Studies

I løpet av feiringen var det flere spesielle blini-dager, for eksempel en der man delte blinis med sin kjære, en annen der man delte ut blinis til fattige, og en tredje der svigermor lagde blinis til sin svigerdatter, heter det videre.

De små pannekakene toppes tradisjonelt med kaviar og rømme, men kan serveres med både søte og salte toppinger, skriver NRK. De lages også tradisjonelt med bokhvete, men det funker like bra med hvetemel. 

Siden de er laget med gjær, har blinis en helt spesiell konsistens. De er lette som fjær; luftige som små skyer. Ifølge Good Food føles de så lette at du nesten ikke merker dem – og derfor føler du kan spise alle. 

Det er nok nettopp denne fluffy konsistensen som gjør blinis perfekte som velkomssnacks eller forrett. Gjestene er like klare for både fest eller hovedrett selv etter å ha spist mange munnfuller! 

   > Ingrediensen som gir skikkelig fluffy pannekaker

Krever tid – men ikke penger 

Blinis er ikke noe du smeller sammen på få minutter. Gjæren få tid til å boble – for det er den som gir blinis den «magiske», fluffy konsistensen. 

Men selv om det tar tid, er ingrediensene enkle. Faktisk har du sikkert alle sammen i kjøkkenskapet fra før: Melk, gjær, egg, hvetemel og salt. Med den glamorøse snacksen kan du med andre ord ta pusten fra gjestene dine – helt uten å bli spesielt mange kroner blakkere.  

Blinis smaker selvfølgelig best servert rett fra stekepannen, men det går fint å lage dem dagen i forveien. 

   > Sprø aspargesfries er genial erstatning for pommes frittes

Luftige blinis med røkelaks

Du trenger:

2,5 dl lunken melk +1,5 dl lunken melk
½ pakke fersk gjær
300 g hvetemel
2 egg
1 klype salt

Til servering:
Røkelaks
Crème fraîche
Dill
Sitron

Slik gjør du:

1. Varm melk til den er lunken, og rør ut fersk gjør. Tilsett cirka halvparten av melet. La stå i cirka en time, slik at gjæret får virke. 

2. Skill eggene, og rør de to eggeplommene inn i «deigen» med 1,5 dl lunken melk, og 1 klype salt.

3. Stivpisk eggehvitene, og vend dem forsiktig inn i røren. La deigen svelle i en halvtime, og stek deretter på middels varme i en stekepanne med litt smør, cirka 1 liten iskremskje per blini. Serveres med tynne skiver røkelaks, crème fraîche, en kvast dill og frisk sitron.