Leifs julebrownies får deg til å glemme alt om de syv slag

Forrige jul fikk matblogger og offshorearbeider Leif et innfall om å slå sammen to av hans yndlingskaker til én. Det viste seg å være en ekstremt god idé.

Offshorearbeideren Leif Inge Bårdsen som driver matbloggen Matmonster er ekstremt glad i to ting: Brownies og kokosmakron. Da julestria plutselig kom 17. desember i fjor, deiset det en ellevill tanke ned i hodet hans. Nemlig å slå sammen de to kakene i én herlighet: 

- Jeg vet ikke hva det er, men jeg har elsket kokos helt siden første gang jeg smakte mammas kokosmakroner. Og hvem elsker vel ikke brownies? Dette er jo nødt til å bli en vinner, konkluderte han.

Resultatet ble en fantastisk fristende julebrownies som vel må sies å være den beste ideen siden sjokoladekake. 

- Samspillet mellom saftig brownies og seig og luftig kokosmakron er intet mindre enn fantastisk. Spesielt for alle som elsker kokossjokoladen Bounty, sier Leif. 

Siden julen i fjor har Leif hatt god tid til å perfeksjonere oppskriften på julebrownies. 

- Jeg jobber offshore, som medfører lange perioder med fri, og da er baking en flott hobby å holde på med, forteller Leif, som har fått kjempegod respons fra alle som har smakt julebrowniesen hans.

Se oppskriften nederst i saken

Har knekt «kokosmakron»-koden

Kokosmakroner smaker best når de er seige, saftige og luftige. I motsetning til hva mange kanskje tror, er kokosmakroner en kunst. Og Leif, han har knekt «kokosmakron»-koden. 

- De flester bommer ved at de ikke lar deigen svelle. Det er faktisk ekstremt viktig, forklarer Leif. 

Følger du Leifs sine fem tips, er det ingen som ender opp med tørre kokoskjeks. Banna bein! :) 

Foto:Leif Inge Bårdsen

Leifs 5 triks til saftige og seige kokosmakroner

1. Vei opp ingredienser

Vei nøye opp ingrediensene til kokosmakronene, og pass på at alt er romtemperert.

2. Pisk eggedosisen godt

Et par minutter er ikke nok. La kjøkkenmaskinen gå i fem til ti minutter, til eggedosisen er lysegul og luftig. Alt sukkeret skal være oppløst.

3. La deigen svelle

Pass på at deigmassen får god tid til å svelle, i hvert fall 1 time. Imens kan du jo lage browniesbunnen.

- Det er her de fleste bommer. Det er nemlig ekstremt viktig at deigmassen får stå og godgjøre seg, så vær tålmodig, råder Leif.

Husk for øvrig at du ikke skal bake browniesbunnen mer enn halvveis i første omgang. 

4. Ikke stek for lenge

Bre kokosmakrondeigen på den halvstekte browniesbunnen og stek i 15-20 minutter til. Ikke mer. Kokosen skal bli gyllen, men ikke tørr.

5. Hvil natten over

Nå er du sikkert passe gira på å smake, men ettersom kaken er understekt er det viktig å la den hvile natten over før du skjærer i den.

Oppbevar julebrowniesen i en tett boks i kjøleskapet. Der holder den seg i cirka en uke. Den kan også fryses.

Ikke inviklet

Julebrowniesen er faktisk ikke så innviklet å lage som man skulle tro – spesielt om du baker bunnen med TORO Brownies. Med den på lur går det naturligvis raskere, og det eneste du behøver å passe på er å ikke steke browniesbunnen for lenge. Har du skikkelig dårlig tid, kan du også bruke TORO Pavlova som topping.  

- Brownies er klart best når den er understekt slik at den blir skikkelig seig, men da er det viktig at den får tid til å sette seg før du deler den opp, helst over natten, tipser Leif.

Leifs brownies med kokosmakron

Du trenger:

1 pakke Toros Brownies
1 egg
1 dl vann
100 g smør, smeltet

Kokosmakronmasse:
4
egg
300 g
sukker
350 g
kokosmasse
2 ss
hvetemel

Slik gjør du:

1. Start med å lage kokosmakronmassen. Pisk egg og sukker til en luftig og lysegul eggedosis. Vend forsiktig inn kokosmasse og hvetemel.

2. Dekk til og la deigmassen stå og svelle mens du lager browniesbunnen. La svelle i minst 1 time.

3. Lag TORO Brownie etter anvisning på pakken. Hell i en liten langpanne, og halvstek browniesbunnen i 15 minutter midt i ovnen på 200 grader.

4. Ta brownien ut av ovnen, og la stå og kjøle seg ned i en halvtimes tid så den blir fast.

5. Bre så kokosmassen over browniesbunnen, og stek kaken på 200 grader i cirka 15-20 minutter til. Kokosen skal bli gyllen.

6. La julebrowniesen hvile minst 4-5 timer i kjøleskapet slik at den får satt seg før du deler den opp. La den eventuelt stå natten over.