Bytt ut revet gulrot med denne råkostsalaten

Råkost er råsunt! Men skal du spise mer av det i 2017 som disse bloggerne oppfordrer deg til, bør du lære deg den magiske ingefærvinaigretten.

Raspet gulrot er klassisk tilbehør til mange middager, men det kan jo bli litt kjedelig i lengden. 

Denne råkostsalaten med en magisk vinaigrette fra bloggerne på Helt fri, er imidlertid lang ifra kjedelig — og ekstremt sunn. 

-Råkostsalaten og dressingen bidrar med sprø og frisk tekstur, mye smak og ikke minst farger. I tillegg til fiskeprodukter er salaten også veldig god til kylling, svinekjøtt og storfe. Prøv den også i en omelettwrap. Det anbefales! sprudler matbloggkollegaene i Helt fri Camilla Stray Berentsen og Christine Mollatt som har laget oppskriften på råkostsalaten.

extra-bannere-900x450-fruktoggront.jpg

Tilsett gjerne også litt tørket frukt i salaten, det er veldig godt med rosiner og svisker råkostsalaten, tipser hun. 

   > Kutt ut sukker, og se hva som skjer!

RASENDE FORT  

Å lage råkostsalat går rasende fort! Bare pass på å bruke gode råvarer. Grønnsakene er best når de er friske og sprø, understreker matbloggerne.

-Det som er fint med råkost er at den kan tilberedes på så mange måter. Du kan finkutte, bruke spiralizer, grønnsaksskreller, mandolin, rivjern eller ostehøvel for å variere grønnsakenes form og gi salaten en ny vri, forteller Camilla ivrig.

Grønnsaker som eventuelt er litt slappe, blir sprø og fine om de legges i isvann, gjerne med en skvis sitronsaft i.

   > Vil du leve sunnere, bør du bli en «listefreak».

MAGISK VINAIGRETTE

Du må ikke lage ingefærvinaigretten som står i oppskriften, men du bør. Den er nemlig helt magisk god, og kommer definitivt til å løfte råkostsalaten ytterligere.

-Det er forholdet mellom søtt og surt som gjør denne dressingen så god. Den fremhever de andre smakene i salaten på en balansert måte, sier Camilla.

- Utrolig sunt 

-Råkost er ren mat, som også er godt for magen, forteller matbloggerne, og oppfordrer alle til å spise mer rå grønnsaker i 2017.

-Rå mat generelt er utrolig sunt fordi du bevarer alle næringsstoffene i maten. I tillegg går det uhyre raskt å lage mat som ikke behøver varmebehandling, frister Camilla og Christine.

   >> Se alle våre oppskrifter på sunn middag

Råkostsalat med ingefærvinaigrette

DETTE TRENGER DU:

rødkål
hodekål
gulrot
litt eple
spirer (for eksempel reddik- eller kløverspirer)
frisk mynte
1 dl extra virgin olivenolje
saften av 1 lime eller 1/2 stor sitron
1 toppet ts revet fersk ingefær
1,5 ts flytende honning
salt og pepper etter ønske

Dette gjør du: 

Start med å lage ingefærvinaigretten: Press saft av lime/sitron og riv frisk ingefær fint. Bland sammen olje, lime/sitronsaft og ingefær. Rør så yaconsirupen godt inn i blandingen, smak deg gjerne til underveis. Smak til med salt og pepper.

Skjær omtrent lik menge rødkål og hodekål i tynne stimler. Lag tynne strimler av gulrot med potetskrelleren. Ønsker du litt eple i, skjær det gjerne opp i små biter.

Bland alt sammen godt og ha i litt spirer og frisk hakket mynte etter ønske til slutt.

Råkosten blir ekstra frisk og god om du blandet inn noen skjeer ingefærvinaigrette. Med dressingen er salaten perfekt både som en rett i seg selv, eller som tilbehør til f.eks svinefilet eller kylling

Tips!

Lag gjerne en dobbel porsjon ingfærvinaigrette, og oppbevar resten i boks med lokk/lukket flaske i kjøleskapet. Da har du en frisk og god dressing lett og raskt tilgjengelig.