Liker du sushi? Da vil du sikkert elske ceviche. Rå fisk marineres i lime slik at fisken nesten blir som kokt, uten at det går utover den friske, fine smaken.
Ceviche stammer fra Peru og er veldig populært i Latin-Amerika. Rå fisk eller annen sjømat marineres i saften av lime, sitron eller annen sitrusfrukt. Det gjør noe med konsistensen på fisken. Det ser nesten ut som om den er kokt, samtidig som den fortsatt har den friske, fine smaken.
Du kan bruke både hvit og rød fisk. Vi har valgt skrei som er fast og fin i kjøttet og smaker litt mer enn vanlig torsk. Fisken er marinert i «leche de tigre» eller «tigermelk», og servert med glaserte søtpoteter.
Ceviche passer fint som forrett, til lunsj eller som tapas.
Ceviche med skrei og søtpoteter
Dette trenger du:
Til 4 porsjoner
300-400 g fersk skrei, skåret i terninger
1 liten bunt koriander
2 ts finhakket habanerochili, eller 1 vanlig rød chili
1 liten rødløk
4 dl leche de tigre/tigermelk, se oppskrift under
Slik gjør du:
1. Skjær skreien i små terninger. Hakk koriander. Finhakk chilien og skjær rødløken i tynne skiver. Bland fisk og en klype salt i en bolle, og la det stå noen minutter. Tilsett løk, koriander og chili og bland det godt.
2. Hell over tigermelken og vend inn glaserte søtpoteter. La det stå i 5-6 minutter før servering.
3. Dryss eventuelt over litt mer koriander og chili og server.
Foto: Maria Tveiten HelgebyLeche de tigre/tigermelk
Dette trenger du:
3 fedd hvitløk
1 stangselleri
1 litenløk
ca. 2 cm ingefær
1/2 ts salt
2 1/2 dl limejuice
1 1/2 dl fiskekraft eller vann
1 kopp isbiter
Slik gjør du:
1. Kjør alt i en blender, og sil væsken. Det er denne væsken du skal bruke til fisken.
Glaserte søtpoteter
Dette trenger du:
1 stor søtpotet
1 stor appelsin, saften
4 stjerneanis
6 ss sukker
2 kanelstenger
Slik gjør du:
1. Skrell og skjær søtpoteten i små terninger og ha dem i en kjele med appelsinsaft, stjerneanis, sukker og kanelstenger. Hell på vann så det akkurat dekker. Kok det til søtpotetene er møre.