De 12 mest geniale måtene å bruke speltlomper på

Er du en av de mange som er hektet på speltlompe? Her får du 12 ideer til hva du kan bruke speltlompen til fra flinke, norske Instagrammere.

Det er mange som er hektet på speltlomper for tiden, og det er det all grunn til. Denne fantastiske lompen har et enormt bruksområde, og kan brukes til frokost, lunsj, middag, kveldsmat eller sunn snacks.

Det er mange som hevder at speltlomper er sunnere enn vanlige lomper fordi de inneholder speltmel i stedet for hvetemel. Men i følge Helsedirektoratet, finnes det ikke tilstrekkelig dokumentasjon som viser at næringsinnholdet i speltmel avviker vesentlig fra vanlig hvetemel.

Speltlompe inneholder imidlertid få kalorier. En speltlompe (fra Buer) inneholder cirka 62 kalorier per lompe. Det er tilnærmet nøyaktig samme som kaloriinnholdet som i vanlige lomper. Hvis du sammenligner kaloriinnholdet i speltlomper med grove tortillalefser, er imidlertid forskjellene større. En medium fullkornstortilla (fra Santa Maria) inneholder cirka 125 kalorier per stykk.

Selv om speltlomper ikke kan sies å være sunnere enn vanlige lomper, er de utvilsomt en av de sunnere variantene av lefser som du kan velge.

Men mer enn for dens lave kaloriinnhold, elsker vi speltlompen fordi den smaker godt, og kan brukes til uendelig mye forskjellig. Når du vil ha en sunn, kalorifattig og ikke minst rask frokost, middag eller dessert, er speltlompen uslåelig.   

Vi har funnet frem til de 12 mest geniale måtene som flinke norske Instagrammere bruker speltlomper på. Kanskje disse får deg hektet på speltlompe?  

1. Sunn lompelasagne

Når det gjelder kreativ bruk speltlomper, er det ingen som slår matbloggeren Linda Stuhaug. En av hennes mest populære middagsoppskrifter på bloggen noensinne, er lompelasagne.

Lompelasagne lager du som du vanligvis lager lasagne, men med noen enkle grep som gir en mye sunnere lasagne. Pastaplatene erstatter du med speltlomper, og i stedet for vanlig hvit saus med smør, mel og melk, bruker du cottage cheese. I tillegg erstattes kjøttdeigen av karbonadedeig. Resultatet er en sunnere og minst like smaksrik lasagne.

Sunn speltlompelasagne. Foto: Linda Stuhaug

Du trenger (2-3 porsjoner):

400 g karbonadedeig
3-5 speltlomper
250 g cottage cheese
2-3 ss tomatpuré
3-4 ss hakkede tomater på boks
1 løk
2 dl vann
Krydder (chili, pepper, oregano, paprikakrydder)
Revet ost 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180 grader. Stek karbonadedeig med løk, presset hvitløk og krydder. Tilsett tomatpuré, hakkede tomater og vann, og la det småkoke til en tykk kjøttsaus uten for mye væske. Smak eventuelt til med mer krydder.

Legg kjøttsaus, lomper og cottage cheese i 2-3 lag i en ildfast form, før du avslutter med kjøttsaus og topper med ost.

Stek midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, i cirka 20-30 minutter. Bruk gjerne grillfunksjon de siste minuttene for  en enda sprøere overflate.

2. Lompechips med guacamole, salsa og hvitløksdip

Er du en av de mange som har en svakhet for potetgull, bør du teste ut lompechips. Lompechips er salte og sprø som potetgull, og i følge mange smaker de minst like godt. Du kan krydre lompechipsen akkurat slik du selv ønsker, og få salt, salt og pepper eller paprika potetchips.

En av de som er hektet på lompechips, er Instagrammeren og bloggeren @bedremeg. I stedet for rømme med ferdig pulverposer, serverer hun chipsene med skikkelig hjemmelaget guacamole, salsa og hvitløksdip. Lompechips kan også brukes som tilbehør til suppe eller gryter.
 Lompechips med guacamole. Foto: @bedremeg

Dette trenger du:

2-4 speltlomper
Litt rapsolje
Krydder (maldonsalt, paprika, hvitløkspulver) 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader. Skjær speltlompene i trekanter eller strimler med et pizzahjul. Spre lompene utover en stekeplate med bakepapir, og pensle de med litt rapsolje. Strø over ønsket krydder, og stek i oven i cirka fem minutter. Server lompechipsene med hjemmelaget guacamole, salsa og hvitløksdip!

3. Rask og sunn lompepizza

Sunn pizza er vel alle noe elsker, og ikke minst rask pizza. Bruker du speltlompen som pizzabunn, får du både en sunn og rask pizza. @Martekristina topper sin fristende speltlompepizza med mager kesam, kalkunfilet, løk, cherrytomater, ost, frisk basilikum og frisk ruccola. To speltlomper med denne toppingen inneholder i følge @Martekristina cirka 400 kalorier. 

Rask speltlompepizza. Foto: @Martekristina

Du trenger (1 liten porsjon):

2 speltlomper
6 skiver kalkunfilet
4 skiver lett ost
2 ss mager kesam
4 cherrytomater
¼ løk
Litt basilikum
Litt ruccola
Krydder (chili, paprika, hvitløkspulver, pepper) 

Slik gjør du: 

Sett ovnen på 220 grader. Del løken i små båter, og cherrytomatene i fire. Smør kesam på speltlompene, og strø på krydder. Legg kalkunfilet, løk, tomater og til slutt ost på lompene. Stek i ovnen i 10 minutt. Dryss frisk ruccola og basilikum over speltlompene før servering.

4. Meksikanske enchiladas

Når du får skikkelig lyst på usunn junk food, er meksikanske enchiladas av speltlompe et smart valg. Du kan fylle disse med nesten hva slags fyll du ønsker. Instagrammeren @mariahhogstad sverger til karbonadedeig med mais, paprika, løk og masse krydder.

Meksikanske enchiladas. Foto: @mariahhogstad

Du trenger (1 porsjon):

2 speltlomper
1 kyllingfilet
½ løk
½ rød paprika
¼ boks maiskorn
1 hvitløksbåt
Krydder (spisskummen, chilipulver, paprika, salt, pepper)
Salsa
Litt revet ost
Litt mager kesam 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 220 grader. Stek terninger av kyllingfilet, og tilsett hvitløk, mais, løk, paprika og krydder. Fordel blandingen i speltlompene, rull sammen og legg i en ildfast form. Topp enchiladasene med litt revet ost og salsa, og gratiner i ovnen i cirka 10 minutter. Server med en isbergsalat, tomater, paprika og en klatt mager kesam. 

5. Lompetoast i vaffeljern 

Til frokost, lunsj eller kveldsmat, passer speltlompetoast i vaffeljern perfekt. @Sterkerekropp fyller sin med grønn pesto, kalkunpålegg, rødløk og ost, men dette kan varieres i det uendelige. Har du for eksempel lyst på en søtere variant, er kremost med sukker og kanel en sikker vinner i vaffeljernet.

Lompetoast i vaffeljern. Foto: @Sterkerekropp

Dette trenger du (1 porsjon): 

2 speltlomper
2 ts grønn pesto
4 skiver kalkunpålegg
2-3 skiver hvitost
Litt rødløk

Slik gjør du:

Del rødløken i små båter. Smør grønn pesto på begge speltlompene, og legg på kalkunpålegg, hvitost og rødløk. Legg speltlompene oppå hverandre, og stek de i vaffeljernet til de er sprø og gylne. Server gjerne med en enkel salat av rød paprika og agurk til.

6. Lompenachos med kylling og bønner 

Har du en svakhet for meksikanske nachos, bør du gjøre som Instagrammeren @healthymealss og gå for nachos av speltlomper. @Healthymealss sin sunne og kjappe nachos er laget med kyllingfilet, røde bønner, kikerter, mais, chili og lompechips. Snaddermat på under halvtimen!

Lompenachos med kylling. Foto: @Healthymealss

Du trenger (2 porsjoner):

2 kyllingfilet
½ boks røde bønner
½ boks kikerter
½ boks maiskorn
1 løk
Tacokrydder
Speltlompechips 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Hakk løken i båter. Stek terninger av kylling, og tilsett hjemmelaget tacokrydder. Skjær trekanter av speltlompene med et pizzahjul, og legg kylling, løk, røde bønner, mais, kikerter og lompenachosene i en ildfast form. Stek i cirka 10 minutter til du ser nachosene begynner å bli gylne. Server gjerne med hjemmelaget guacamole og salsa!

7. Lompesnacks med banan

Har du lyst på sunn snacks eller en sunn dessert, er speltlompen din venn. Den passer like godt til salt som til søtt. Gjør som instagrammeren @helenehz og fyll speltlompen med banan og peanøttsmør. Disse kurerer garantert søtsuget som ofte kommer om kvelden – på en litt sunnere måte.

Lompesnacks med banan. Foto: @helenehz

8. Taco med lompeskjell

Vanlige tacoskjell er ikke spesielt sunne. Men du kan faktisk lage sprø tacoskjell av speltlompe! Dette trikset har vi fått fra instagrammeren @ingridchole, og det er intet mindre enn genialt. Ved å steke speltlompene hengende på en rist i ovnen og la de stivne før du spiser de, har du sunne, hjemmelagde og sprø tacoskjell til fredagstacoen. Fyll de med din favorittaco – enten det er med karbonadedeig, kyllingfilet eller fisk – og topp med guacamole og salsa.

Taco med lompeskjell. Foto: @ingridchole

Dette trenger du (2 porsjoner):

6 speltlomper
 

Slik gjør du:

Varm opp ovnen til 180 grader. Heng speltlompene på en rist i ovnen, og stek med døren på gløtt i 5-10 minutt til de begynner å bli gylne. Lompeskjellene blir fort brent, så det lønner seg å passe på. Skjellene er myke når du tar de ut av ovnen, så la de avkjøle på risten slik de stivner før du spiser de. Fyll skjellene med din favorittaco, og topp med hjemmelaget salsa og guacamole.

9. Lomperuller til tapas

Speltlomper er også perfekte når du skal lage tapasretter, partysnacks eller forrett. Instagrammeren @rgjerd fyller sine lomperuller med smøreost, kalkunfilet, avokado, babyspinat og pepper, men du kan også bruke for eksempel røkelaks, kremost og dill. Lomperuller er også geniale å ha med i matpakken til lunsjen.

Lomperuller til tapas. Foto: @rgjerd

Dette trenger du:

3 speltlomper
6 skiver kalkunfilet
3 ss smøreost
1 avokado
Litt babyspinat
Pepper

Slik gjør du: 

Smør kremost på alle speltlompene, og legg på kalkunfilet, avokado i strimler, babyspinat og pepper. Rull hardt sammen, og skjær i passende biter.

10. Dessertskåler med gresk yoghurt

Legen Berit Nordstrand har mange triks for sunnere mat. Et av hennes mange geniale tips, er dessertskåler laget av speltlomper. Ved å steke speltlompene i ovnen i store muffinsformer eller hengende over en kaffekopp, får du stive og sprø skåler som du kan fylle med for eksempel gresk yoghurt med honning og bær eller multekrem. Lompeskålene kan også brukes til tacofyll eller frokostfyll.

Dessertskåler med gresk yoghurt. Foto: Berit Nordstrand

Dette trenger du (1 porsjon):

1 speltlompe
0,5 dl gresk yoghurt
0,5 ss flytende honning
Bær og frukt

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 190 grader. Legg speltlompen i en stor og stiv muffinsform hvis du har, eller legg den over en kaffekopp. Sett lompen i formen inn i ovnen, og stek i cirka ti minutter. Ta lompen ut av ovnen, og la den stå til avkjøling i formen slik den stivner til. Bland gresk yoghurt med honning, hell i skålene og topp med friske bær og frukt.

11. Meksikanske quesadillas

Når du trenger en rask og sunn middag, er quesadilla med kylling i speltlompe en klar vinner. Alt du trenger å gjøre er å legge fyllet i lompene, og steke lefsen på begge sider i en tørr panne. Server med en frisk salat med salatblad, agurk, tomater og guacamole som @ainakarlsen gjør, så har du en smakfull og sunn middag på null komma niks.

Meksikanske quesadillas. Foto: @ainakarlsen

Du trenger (1 porsjon):

1 kyllingfilet
2 speltlomper
3 ss kremost med kylling
¼ boks maiskorn
4 skiver lettost
Litt jalapeños 

Slik gjør du:

Sterk kyllingfilet i terninger og tilsett maiskorn slik de varmes lett opp. Smør begge speltlompene med kremost, og legg på kylling, mais, jalapeños og hvitost. Brett de sammen til to halvmåner, og stek på medium varme i en tørr panne på begge sider. Server med frisk salat og guacamole.

12. Soyapølse i speltlompe

Den gode gamle pølsa i lompe må vi ikke glemme. For en litt sunnere vri på klassikeren, kan du gjøre som instagrammeren @olalil, og gå for et litt sunnere måltid med vegansk soyapølse i lompe med sennep og ketsjup. Du kan også gå for en krydret luksuspølse, og toppe med hjemmelaget salsa. Perfekt middag på travle dager, eller som et raskt mellommåltid. 

Soyapølse i speltlompe. Foto: @olalil