De 6 mest trendy tingene du kan lage med en stavmikser

Disse seks nye ideene vil gjøre stavmikseren til din beste venn på kjøkkenet.

En stavmikser er et av de mest hendige kjøkkenredskapene. Den er enkel å bruke, lett å rengjøre, tar liten plass og får fart på matlagningen. 

På få sekunder kan du mikse sammen alt fra bananis og søtpotetmos, til nøttesmør og havremel. 

Men alt for ofte bruker vi stavmikseren kun til å mikse sammen guacamole, majones eller tomatsuppe. Stavmikseren kan brukes til så mye mer, og mye av det har du kanskje aldri brukt den til?

Vi har funnet frem til seks trendy matretter som vil få deg til å børste støv av stavmikseren – og løfte den frem fra kjøkkenskapet.

1. Bananis

Nicecream er iskrem laget hovedsakelig av frosne bananer. De frosne bananene mikses sammen med en stavmikser eller food processor sammen med de ønskede smakstilsetningene.

Enten du liker sjokoladeis, jordbæris eller mangois, kan du lage en sunn variant av din favoritt-is. Instagrammeren @Rxxph sin favoritt er bananis med sjokoladesmak, og han topper den med frisk frukt og mørk sjokolade.  

Du bør bruke frosne  bananer som er godt modne til bananis, ettersom disse inneholder mer naturlig sødme. La bananene tine i en fem minutters tid før du mikser de sammen med stavmikseren.

Server bananisen umiddelbart, eller frys den ned i en fryseboks med lokk i 4-6 timer. 

Bananis med sjokolade og frisk frukt. Foto: @Rxxph

Du trenger (1 porsjon):

1 moden, frossen banan i skiver
1 liten ss kakaopulver
1 ts peanøttsmør
Litt kanel 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en bolle, og miks sammen en god stund til en tykk og kremet masse med stavmikser. Hell i en skål, og pynt med friske bær, frukt, nøtter, frø, hakket sjokolade, kokos, nøttesmør, sirup – eller hva enn du har.

2. Havrelapper 

Har du en stavmikser, kan du lage havremel av havregryn på få sekunder. 

Havremel er et sunnere alternativ til hvetemel, og kan brukes i alt fra lapper, pannekaker til pizzabunner, brød, kaker, vafler og kjeks.

Når du bruker havremel i stedet for havregryn, får du en klumpfri røre, og lapper som oppleves mer som fine enn grove – til tross for at de er sunnere. Gjør for eksempel som @pearsnpancakes, og lag havrelapper med lønnesirup og frisk frukt til kveldsmat.

Havrelapper med lønnesirup. Foto: @pearsnpancakes

Du trenger:

80 gram havregryn
2 ss gresk yoghurt
1 moden banan
1 ts bakepulver
2 egg 

Slik gjør du:

Ha havregryn i en bolle, og mal den til havremel med stavmikseren.  Ha i resten av ingrediensene, og miks videre til en klumpfri røre med stavmikseren. La røren svelle i 10 minutter, og stek små lapper i litt smør i en middels varm stekepanne. Topp med lønnesirup – eller hva enn du har i skapene.

3. Mandelsmør

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise «en liten håndfull usaltede nøtter om dagen». Nøttesmør er en god alternativ måte å få i seg den daglige dosen med nøtter – men kun dersom du velger en variant som inneholder mye nøtter, lite sukker, lite salt og lite mettet fett. 

Hvis du lager ditt eget nøttesmør, kan du lage et supersunt nøttesmør som er helt uten sukker eller salt, og som består av 100 % nøtter – ingenting annet.

Du kan lage nøttesmøret fløyelsmykt som smør, eller stoppe miksingen litt før om du vil ha crunchy nøttesmør. Aller best smaker det om du rister nøttene i ovnen først.

Instagrammeren @miss_grips sin favoritt er hjemmelaget mandelsmør. Det smaker vidunderlig på skiva, havregrøten, pannekakene eller sammen med frukt.

Mandelsmør. Foto: @miss_grips

Du trenger (2,5 dl):

200 gram mandler

 

Slik gjør du:

Legg mandlene på et bakepapir i en langpanne, og bak dem i ovnen på 170 grader i 10 -15 min. 

Ta mandlene direkte over i et kjøkkenhåndkle, og skrubb de godt mens de fortsatt er varme. Etter noen minutter med skrubbing, vil skallet komme av. Det gjør ingenting om du ikke får vekk alt skallet.

Legg mandlene i en bolle mens de fortsatt er varme, og bruk stavmikseren til å mikse de sammen til en myk og kremet masse i cirka 3 til 5 minutter. Server mandelsmøret varmt, eller hell det på et glass med tett lokk for oppbevaring i kjøleskapet.

4. Avokadokrem

Alle har hørt om guacamole, men har du prøvd avokadokrem? Avokadokrem inneholder mye av de sammen ingrediensene som guacamole, men i tillegg tilsettes enten gresk yoghurt, majones eller crème fraîche – eller alt sammen.    

Dette gjør avokadokremen til en mer kremet og fløyelsmyk variant enn sin mer kjente bror. 

Avokadokrem passer perfekt til laks, taco, speltlompechips eller pasta. Gjør som @rubstarlovescooking, og bli hekta på avokadokrem.

Avokadokrem. Foto: @rubstarlovescooking

Du trenger:

1 moden avokado
2 ss gresk yoghurt
1 ss majones
½ bunt frisk koriander
½ lime
½ hvitløksfedd
Litt salt
Litt pepper
 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene unntatt limesaft i en bolle, og miks sammen med stavmikseren. Smak til med lime.

5. Søtpotetmos 

Søtpoteten har blitt stadig mer populær de siste årene. Grønnsaken er søtere enn poteten, og minner faktisk mer om gulrot enn potet. Søtpoteten er mer allsidig enn poteten, og kan brukes både i middager, kaker og desserter.

Søtpotetmos er en av tingene som søtpotet kan brukes til. Det smaker vidunderlig sammen med for eksempel laks, lammecarré, torsk, andebryst, kamskjell eller kylling.

Gjør som @hannaehansen, og lag søtpotetmos til middagen. Er du glad i sterk mat, kan du tilsette chili i mosen.

Søtpotetmos. Foto: @hannaehansen

Du trenger (4 personer):

1 kg søtpoteter
1 ss smør
Litt salt
Litt pepper
 

Slik gjør du: 

Kutt søtpotetene i terninger, og kok dem møre i saltet vann i cirka 15 minutter. Hell av vannet, tilsett smør, og bruk stavmikseren for å mose søtpotetene til en fløyelsmyk og kremet mos. Smak til med salt og pepper.

6. Sunn avokadomousse

Når du får akutt behov for sjokolade, er avokadomousse et genialt alternativ. Med kun avokado, kakaopulver og honning, kan du lage en sunn sjokolademousse med stavmikseren som tilfredsstiller søtsuget. 

Gjør som @findingyourbalance, og lag avokadomousse neste gang du bare må ha noe søtt. Topp gjerne moussen med friske bær og urter.

Sunn avokadomousse. Foto: @findingyourbalance

Du trenger:

1 avokado
1 ss kakaopulver
2 ss honning
 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en bolle, og bruk stavmikseren for å mikse sammen til en luftig mousse. Hell i en skål, og pynt gjerne med friske bær og mynteblader.