Den amerikanske klassikeren absolutt alle elsker

Mac and cheese er kongen av «comfort food» som kan lyse opp en hvilken som helst regnværsdag.

«Bless this highly nutritious microwavable macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale. Amen.»

Dette sitatet er – som du kanskje husker – fra julefilmen «Hjemme Alene». Kevin McCallister er overlatt til seg selv i et stort hus, og ber en bordbønn for sin rykende varme Mac and cheese fra mikrobølgeovnen. 

Men Kevin McCallister er ikke den eneste amerikaneren som har et nærmest religiøst forhold til Mac and cheese. I følge The Daily Meal, er dette en av de mest populære rettene å lage hjemme – og for mange amerikanere er det barndomsminner i hver bit.  

Mac and cheese er selveste kongen av kosemat – eller comfort food som amerikanerne kaller det. I retten serveres perfekt kokt makaroni i kompani med smeltet cheddarost, fløtesaus og krydder. Det er milevis fra å kunne kalles sunt, men balalaika så godt det er!  

Siden dette er en nokså heftig rett, er det mange som foretrekker å spise den på kalde og mørke vinterdager fremfor lyse sommerdager.

I gryte eller ovn

Det er i hovedsak to måter å lage ekte Mac and cheese på. Du kan enten lage retten i en gryte, eller gratinere den i ovnen.

Makaroni, ost og fløtesaus er med i nærmest alle oppskrifter på retten, men for å avansere retten kan du tilsette chili, grønnsaker, pølser eller bacon ut i fra smak og behag.

Cheddar er uten tvil favorittosten for amerikanere i retten, men det viktigste er å velge en ost med gode smelteegenskaper. Makaronien skal være akkurat nesten al dente, og det tar omkring 8 minutter.  

En skikkelig Mac and cheese skal være det amerikanerne kaller «gooey» – som vil si at den nesten nærmer seg å være litt klebrig. 

Mac and cheese med BBQ bacon à la Basilico 

Shanna Solheim fra matbloggen «Basilico», har laget en spektakulær variant av den amerikanske klassikeren. Hun topper sin Mac and cheese med karamellisert bacon og BBQ-saus, som løfter retten med både søtt, salt og krønsj. 

Den kan virke litt komplisert første gang du lager den, men etter hvert vil det gå så fort at du nesten ikke rekker å blunke, forteller Shanna. 

Du lager først bacon i ovnen, og mens baconet avkjøler seg, lager du ostesaus og koker makaroni. Så er det bare å blande makaronien med ostesausen, og strø over bacon. Oh la la! 

Foto: Shanna Solheim / BasilicoFoto: Shanna Solheim / Basilico 

Du trenger (3-4 personer):

700 gram makaroni
3 ss smør
3 ss mel
5 dl melk
2-3 ss paprikapulver
1 ts chilipulver
3-4 ss BBQ-saus
200-300 gram revet cheddar
Litt salt

1 pakke bacon
Cirka 2 dl brunt sukker
2-3 dl vann 

Slik gjør du: 

Forvarm ovnen på 200 grader. Sett frem en rist med bakepapir og smør litt olje på bakepapiret. 

Hell vannet i en skål, og brunt sukker på en tallerken. Skjær baconbitene i to. Dypp baconskivene i vann før du ruller dem i sukker på begge sider. Legg baconskivene på risten. 

Stek baconet i 8 minutter i ovnen før du snur baconet. La baconskivene steke videre i cirka 5 minutter til. Følg nøye med, for baconet kan brenne seg fortere enn du aner. Når baconet er ferdig skal det settes til avkjøling frem til makaronien er klar.

Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og sett til side. Smelt smør på middels varme i en passende gryte. Ha i melet og sørg for å røre slik at alt fordeler seg. Ha i 2,5 dl melk etter blandingen har fått koke i et par minutter, og rør godt. Tilsett så 2,5 dl melk til når melken er rørt godt inn i den hvite sausen. Ha i paprikakrydder, chilikrydder, revet cheddar og BBQ-saus når sausen har tyknet. Ha makaroni i helt til slutt, rør godt sammen og strø over bacon og revet ost.

Foto: Shanna Solheim / BasilicoFoto: Shanna Solheim / Basilico 

Kilder: IMDB.com, seriouseats.com, thedailymeal.com.