Å lage saltbakte poteter er superenkelt og gir de saftigste og beste potetene. Slik lager du saltbakte poteter trinn for trinn.

Saltbakte poteter – saftige, møre og smakfulle

Saltbakte poteter gjør ikke potetene spesielt salte. De blir bare enda bedre på smak.

– Du heller litt grovt havsalt i bunnen av en ildfast form, prikker potetene med en gaffel og plasserer dem sammen med hvitløk og urter oppå. Til slutt dekker du med mer salt, forteller matblogger Siv Melbye.

Etter 40-50 minutter i ovnen har du saltbakte poteter.

– Aldri før har potetene vært saftigere, mørere og mer smakfulle. Rett og slett bedre, lover Siv.

👌 LYST TIL Å BAKE ANDRE TING I SALT?: Prøv saltbakt sjalottløk

Saltbakte poteter er møre, saftige og smaker ekstra godt.
LETTVINT: Potetene er klare når de er møre, sjekk med en gaffel, slik du gjør når du koker dem. 

Du kan saltbake både kokefaste og melne poteter. Det eneste du må huske er å legge grovt havsalt i bunnen før du legger i potetene. I tillegg er det en fordel om potetene er cirka like store, slik at de blir ferdig samtidig. Dette kan med andre ord absolutt alle få til, sier Siv. 

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak sprø søtpotetfries

SALTBAKING FORSTERKER POTETSMAKEN

– Når man koker poteter forsvinner mye av stivelsen og fuktigheten ut i vannet, mens ved saltbaking baker man poteten med sin egen damp.Det forsterker potetsmaken, forklarer matbloggeren.

Siv kan forsikre at potetene ikke kommer til å smake for salt – uansett hvor mye du tilsetter.

– Saltet kommer ikke til å trekke inn i potetene, og når de er ferdige er det bare å børste det av dem og nyte, smiler Siv. 

LES OGSÅ: Slik blir pølse og potet en WOW-middag!

Det grove saltet kan du bruke igjen senere. Bare hell det over på et rent glass.
KAN BRUKES FLERE GANGER: Saltet kan du spare på et tett norgesglass til neste gang. Gjerne med rosmarin i glasset.  

SALTBAKE POTETER PASSER TIL DET MESTE

Dette er en enkel og effektiv måte å tilberede potet på, som passer til de fleste retter. Saltbakte poteter er pefekt for eksempel både til tapas, buffet, fisk, og kjøtt.

– Du kan faktisk også bruke denne teknikken neste gang du skal lage bakt potet. Det går mye raskere enn om du baker de i folie, også smaker det så innmari godt, tipser Siv, som driver matbloggen Sensiblerie

Oppskrift på saltbakte poteter

DU TRENGER: 

10-12 små mandelpoteter, evt. annen potet
Ca. 0,5 kg grovt havsalt
Rosmarinkvaster
2-3 hvitløkfedd

SLIK GJØR DU: 

Prikk potetene med en gaffel før du baker dem i grovt salt i ovnen.

Forvarm ovnen til 200 ˚C.

Vask og tørk potetene.

Ha litt av saltet i bunnen av en ildfast form, og legg potetene oppå.

Prikk potetene med en gaffel.

Legg potetene på toppen av grovt salt og krydre med rosmarin og hvitløk.

Legg hvitløkfedd og rosmarinkvaster innimellom potetene, og dryss over resten av saltet.

Potetene blir ikke for salte, samme hvor mye salt du har i formen.

Sett inn i ovnen og bak i ca. 40 minutter til potetene er møre. Sjekk med en gaffel om potetene er klare før de tas ut av ovnen.

Saltbakte poteter passer til kjøtt og fisk, men også som tapas med pesto eller aioli til.

Børst vekk saltet og server. Men henger et igjen noen saltkorn, setter det bare en ekstra piff! Pesto og aioli passer nydelig til.

LA DEG FRISTE AV FLERE SUNNE OG GODE OPPSKRIFTER