Fårikål med hvitløk høres kanskje dristig ut, men med noen fedd hvitløk kan du virkelig sette spiss på fårikålen i høst.

Derfor bør du tilsette hvitløk i fårikålgryta

Hæ?! Ja, du leste riktig. Matblogger Edel mener hvitløk gir fårikålen et skikkelig løft. Tør du prøve?

 

220304-u39-extra-bannere-kal-900x450.jpg

Noen mener kanskje at fårikål – sjølvaste nasjonalretten vår – absolutt ikke skal tulles med. Hvitløk hører definitivt ikke med til originaloppskriften på fårikål! 

Men det er gode og velsmakende grunner til at dette ikke er så dumt. 

– Hvitløk i fårikålgryta både fremhever smakene og gjør dem dypere, tipser matblogger Edel Randgaard.

Den lille, skarpe knollen gir rett og slett fårikålen et lite løft, mener hun.

Og for deg som ikke er overbegeistra for smaken av hvitløk, kan Edel berolige deg: 

– Fårikålen kommer ikke til å smake masse rå hvitløk, altså. Etter noen timer i gryta vil den få en sødmefull og harmonisk smak, og fungere mest som en smaksforsterker. Selve hvitløken vil nesten forsvinne helt i gryta, og hovedsakelig etterlate seg en deilig aromatisk smak, lover matbloggeren.

LES OGSÅ: Har du sett bedre hvitløksbrød enn dette?

GØY Å PRØVE NOE NYTT

Edel er også blant dem som synes man ikke skal tulle for mye med den erkenorske fårikålgryta, men hvitløk bør du definitivt tillate deg, slår hun fast.

– Når resultatet blir så godt som dette, må det jo være lov. Om dette gir mersmak kan du også prøve å tilsette litt chili og allehånde, smiler matbloggeren.

  
NAM: Det var lyttere til radioprogrammet Nitimen som kåret fårikålen til Norges nasjonalrett på 70-tallet. Fårikålen danket ut selv kjøttkaka!

FÅRIKÅL-TIPS

Hvilke andre råd kan en erfaren matentusiast gi oss, nå som fårikålsesongen endelig er i gang?

– La fårikåken koke lenge nok! Mange sier at fårikålen er best dagen etter, men det er jo mest fordi den da har fått koke lenger. Så la den gjerne stå en god del lenger enn oppskriften sier, råder Edel, som driver bloggen Edels Mat & Vin.

For Edel er det for øvrig kålen som er det beste i fårikålen.

– Så pass på å bruke nok kål, den blir altfor ofte nesten litt borte i gryta.

TIPS! Husk Fårikålens dag 26. september. Da har også mange restauranter fårikål på menyen, hvis du ikke vil lage den selv. 

LES OGSÅ: Dette er den smarteste råvaren å bruke i høstgryta 

ENKEL SØNDAGSMIDDAG

Ettersom fårikålen må koke lenge, blir den som oftest servert på søndager hjemme hos Edel.

– Til tross for at det tar litt tid, er dette utrolig enkel mat å lage. Jeg pleier å sette på ei gryte, så kan den stå og putre mens jeg går en tur i høstværet. Når jeg kommer tilbake, er det bare å koke poteter, dekke på og glede seg til å sette seg til bords.

Og forresten, får du besøk av folk som er skeptiske til hvitløk, trenger du jo ikke nevne din hemmelige ingrediens. I hvert fall ikke før de skryter fårikålen din opp i skyene!

LES OGSÅ: Saltbakt sjaottløk til lam 

Litt kuriosa

  • Hvor lenge vi faktisk har spist fårikål her i landet er vanskelig å vite, men oppskiftene til "faar i kaal" dukker opp i kokebøker fra slutten av 1800-tallet.
  • I kokeboka Fuldstændig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835 står det oppskrift på "Gaas nedlagt i kaal". Som alternativ til gås oppgir hun fårekjøtt. Det var kanskje lettere å få tak i her i Norge, så det kan være opprinnelsen til fårikålen vi kjenner i dag. 

Kilde: Wikipedia

Fårikål med hvitløk

DU TRENGER:

1 kg fårikålkjøtt
2 ss olje
1 løk
1 hel hvitløk
4 dl vann
1 hodekål (ca. 1 kg)
2 ts flaksalt
4 ts hele pepperkorn
2 ss hvetemel
800 g poteter
2 ts hakket persille

SLIK GJØR DU:

1. Del kjøttet i biter og brun på alle sider i ei varm panne med olje. Gjør gjerne dette i puljer, slik at kjøttet får fin stekeskorpe.

2. Del løk i båter og hvitløk på tvers, og brun raskt i samme panne. Sett til side og kok ut panna med vannet (altså la det koke et par minutter ekstra for å få med alle de gode smakene).

3. Del kål i smale båter. Legg kjøtt, kål, løk, hvitløk, salt og pepper lagvis i ei stor gryte. Dryss litt mel mellom hvert lag.

4. Hell over vannet fra panna, sett på lokk og kok opp. La fårikålen småkoke i ca. halvannen time. Spe eventuelt med litt mer vann om det koker tørt. Det gjør ikke noe om det koker lenger!

5. Kok poteter møre i lettsaltet vann og server til fårikålen. Dryss over litt persille ved servering.