Sunn bananis – 10 supergode varianter

Bananis eller nice cream er en sunn iskrem som lages med bananer. Prøv en av disse 10 smakene med sjokolade, peanøtter eller mango.

Nice cream er iskrem laget hovedsakelig av frosne bananer. De frosne bananene mikses sammen i en blender eller food processor, og deretter tilsettes de ønskede smakstilsetningene. Enten du liker sjokoladeis, jordbæris eller mango-is, kan du lage en sunn variant av din favoritt-is med banan.

Bananene bør fryses i minst 2 timer, men den mest iskremaktige konsistensen får du ved å bruke helt frosne bananer. Bruker du bananer som ikke er frosne, kan du ende opp med en milkshake, og tilsetter du for mye melk, kan du ende opp med en smoothie.

Jo mer moden frukten er når du fryser den ned, jo bedre vil iskremen smake. Moden frukt inneholder mer naturlig sødme, og gjør iskremen søtere på smak. Gjør det til en vane å alltid fryse ned frukt som er på vei til å bli dårlig, så har du alltid ingrediensene klare når du får lyst på en skål med is.

900x400 sommer taktisk frukt og grønt.jpg

Du kan servere bananisen umiddelbart, eller fryse den ned i en fryseboks med lokk i 4-6 timer. Da kan du forme kuler av bananisen med en isskje, og virkelig få den gode iskremfølelsen.

En del av disse oppskriftene inneholder litt uvanlige ingredienser. Hvis du ikke har disse, er det bare å bruke det du har. Du kan bruke alle frukter med en kremaktig konsistens som egner seg for å fryses, og til søtning kan du bruke alt fra sukker til sukrin, honning, fiken, lønnesirup og rosiner. Crunch kan du få fra alt fra frokostblanding til kokosflak, nøtter, frø eller hakket sjokolade.

Vi har funnet frem til de 10 mest fristende oppskriftene på bananis fra flinke folk på Instagram. Finn din favoritt, og gjør deg klar for å gå inn i en ny tidsalder der du spiser is hver eneste dag!

1. Sjokoladeis med peanøttsmør

Denne fantastiske sjokoladeisen fra @raw_manda // Raw Manda er himmelen for alle sjokoladeelskere. Den er laget av carobpulver – som er en erstatning for kakaopulver for de som vil unngå stimulerende stoffer som koffein. Den er toppet med jordbær, granola og biter av rå banankake. Prøv en forenklet variant av hennes sjokoladeis med peanøttsmør, hakkede peanøtter og jordbær!

Sjokoladeis med peanøttsmør. Foto: Raw Manda

Du trenger (2 porsjoner):

3 modne, frosne bananer i skiver
2 ss peanøttsmør
1 ss kakaopulver

¼ ss vaniljeekstrakt
Litt kanel 

Slik gjør du:

Putt de frosne bananskivene i en blender, og kjør til en tykk og kremet konsistens. Tilsett resten av ingrediensene, og kjør blenderen til massen er godt blandet sammen. Topp med jordbær, hakkede peanøtter og peanøttsmør.

2. Ferskenis med peanøttsmør og fiken

Denne ferskenisen fra @__olympia er søt og frisk, og rask og enkel å lage. Den er toppet med ferske fiken, peanøttsmør og puffet quinoa, men har du ikke dette kan du bruke det du har.

Ferskenis med peanøttsmør og fiken. Foto:  @__olympia

Du trenger (3 personer):

3 frosne ferskner i skiver
2 frosne bananer i skiver
1 kopp melk  
¼ kopp peanøttsmør 

1 fersk fiken

Litt peanøttsmør 

Slik gjør du: 

Putt halvparten av fersknene og bananene sammen med melken og peanøttsmøret i en blender, og kjør mikseren til en myk masse. Tilsett resten av bananene og fersknene, og gjenta miksingen. Topp med ferske fikener og peanøttsmør.

3. Mangois med bjørnebær

Mango er i likhet med banan en kremet frukt som egner seg godt til å fryses ned. Denne mangoisen fra @veganea inneholder kun tre ingredienser, og er rask og enkel å lage. Den er toppet med friske bjørnebær og puffet quinoa, men du kan fint bruke noe annet enn quinoa for å få litt crunch – som for eksempel Corn Flakes, granola eller nøtter. 

Mangois med bjørnebær. Foto: @veganea

Du trenger (1 person):

2 modne, frosne bananer i skiver
3,5 dl frossen mango i skiver
1 ss melk
Friske bjørnebær

Slik gjør du:

Putt alle ingrediensene i en blender eller food processor, og miks på medium hastighet til en myk konsistens. Tilsett mer melk dersom blandingen ikke vil blande seg godt sammen. Topp med friske bjørnebær og puffet quinoa.

4. Karamellis

Denne fantastisk fristende bananisen med karamellsmak er laget av @mangoandbliss. Karamellsmaken kommer fra dadler, hasselnøttsmør og karamelliserte bananer. Hvem trenger godteri og potetgull, når du kan spise denne skålen med god samvittighet? 

Karamellis. Foto: @mangoandbliss

Dette trenger du (2 personer): 

3 frosne bananer i skiver
1 fersk banan
2 dadler
Litt vaniljeproteinpulver  
Litt sukker
Litt sitronsaft
Topping (bær, granola, hasselnøttsmør, jordbær) 

Slik gjør du:

Miks sammen bananer, dadler i terninger og vaniljeproteinpulver i en blender eller food processor, og hell i en skål. Skjær den ferske bananen i skiver, og smelt litt sukker med sitronsaft i en stekepanne. Legg bananskivene i når sukkeret er gyllenbrunt, og stek de raskt på begge sider. Topp isen med friske bær, jordbær, granola, hasselnøttsmør og karamellisert banan.

5. Mint- og sjokoladeis

Denne bananisen med smak av mynte og sjokolade fra @wholeandhealthy, er både sunn og god. Den fantastiske grønnfargen kommer fra avokado og spirulinapulver. Spirulina er en næringsrik ferskvannsalge, men denne kan fint sløyfes dersom du ikke får tak i det. 

Mint- og sjokoladeis. Foto: @wholeandhealthy

Du trenger (1 porsjon):

2 modne, frosne bananer i skiver
2 ss melk
¼ avokado
½ ts spirulinapulver (kan sløyfes)
2 dråper peppermynteolje
Litt mørk sjokolade 

Slik gjør du:

Putt de frosne bananskivene sammen med melk i en food processor eller blender, og kjør til en kremet konsistens. Tilsett avokado, peppermynteolje og eventuelt spirulina, og bland til du har en fin konsistens og farge. Hell i en skål, og strø over hakket mørk sjokolade.

6. Jordbæris med jordbærsaus 

Denne jordbærisen fra @charlotteplants er frisk og god. Iskremen består kun av bananer, men du rører inn en «swirl» med frisk saus av jordbær og blåbær. Det fine mønsteret i isen får du ved å fordele sausen med lette sirkelbevegelser med tuppen av en skje i iskremen.

Jordbæris med jordbærsaus. Foto: @charlotteplants

Du trenger til 3 personer:

6 modne, frosne bananer i skiver
5 jordbær
2 ss blåbær
Litt vann 

Slik gjør du:

Putt de frosne bananskivene i en blender sammen med litt vann, og kjør til en myk masse. Hell i en skål. Lag jordbærsausen ved å mikse sammen jordbærene og blåbærene. Miks sausen lett inn i bananisen med en skje, og pynt med friske jordbær og blåbær. 

7. Vaniljeis med sjokoladesaus

Er du glad i vaniljeis, må du prøve denne varianten fra @sheloveseating. Den er toppet med en sunn, hjemmelaget sjokoladesaus av kakaopulver, melk og dadler, og med tørkede morbær, jordbær og hakket sjokolade.

Vaniljeis med sjokoladesaus. Foto: @sheloveseating

Dette trenger du (1 person): 

2 frosne bananer i skiver
1 kopp melk
2 ss peanøttsmør
25 gram dadler
60 ml melk  
1 liten ss kakaopulver
2 jordbær 

Slik gjør du: 

Miks sammen bananer og melk i en blender eller food processor, og tilsett peanøttsmør. Kjør til blandingen er myk og kremet, og hell i en skål. 

For å lage sausen, mikser du sammen dadler og melk i en blender til en fin masse. Hell miksen i en panne, kok opp, og skru ned til lav varme og rør mens den tykner. Ta pannen vekk fra varmen, og rør inn kakaopulver. Hell sausen over isen, pynt med jordbær og tørkede morbær eller rosiner, og server umiddelbart.

8. Bjørnebær-is med mango

Denne bjørnebær-isen fra @naturally.tess er frisk og sommerlig lett. Den inneholder få ingredienser, og er rask å mikse sammen. Du kan toppe med frisk banan, nøtter og frø, men her er det kun kreativiteten som setter grenser. Se hva du har i kjøkkenskapet, og prøv deg frem. 

Bjørnebær-is med mango. Foto: @naturally.tess

Dette trenger du:

2 frosne bananer i skiver
1 håndfull bjørnebær
½ kopp frossen mango i skiver
Litt kokosmelk
Topping (frisk banan, mandler, gresskarfrø) 

Slik gjør du:

Miks sammen alle ingrediensene i en blender, og kjør til du får en kremet og myk konsistens. Hell i en skål, og strø over toppingen.

9. Daddelis med lønnesirup

Denne søte daddelisen fra @eating2health inneholder kun to ingredienser, og er uslåelig rask å lage. Den er toppet med friske bjørnebær og deilig lønnesirup, og en blanding av linfrø for å få litt crunch.

Daddelis med lønnesirup. Foto: @eating2health

Du trenger:

3 frosne bananer
6 dadler
Litt linfrø
Litt bjørnebær
Litt lønnesirup

SIik gjør du:

Miks sammen de frosne bananene og dadlene til i en blender eller food processor til du får en myk og kremet konsistens. Hell isen i en skål, og topp med friske bjørnebær, linfrø og litt lønnesirup.

10. Mango- og bananis 

Denne friske mangoisen fra @briannajackfruitson er laget av kun to ingredienser, og er superrask å lage. Pynt med friske bær og tørkede morbær – eller hva enn du har i kjøkkenskapet. 
 Mango- og bananis. Foto: @briannajackfruitson

Dette trenger du:

5 frosne bananer i skiver
2 små frosne mangoer i skiver
Litt jordbær
Tørkede morbær (eller rosiner) 

Slik gjør du:

Miks sammen de frosne bananene og mangoen i en blender eller food processor. Pynt med friske bær og morbær eller rosiner.