Blåbærpai med smuldretopping er enkelt å lage og saftig å spise. Blåbærpai smaker faktisk minst like godt dagen etter, men da er det sannsynligvis tomt ...

Dette er (kanskje) verdens enkleste kake

Denne blåbærpaien med smuldretopping blander du sammen i en fei! Sannsynligvis forsvinner den i en fei også ...

Ding-dong! Det ringer på døra, og det uten at du venter besøk. Men ingen grunn til panikk! I hvert fall ikke hvis du har basisvarer i huset og bær i fryseren. 

 

Matblogger Siv Melbye har laget en blåbærpai med smuldretopping som er så ukomplisert og fort gjort å lage at vi bare må rope «hurra!»

 

– Den smaker helt fantastisk. Sprø, søt og syrlig på en gang. Server den med is eller vaniljesaus – det er sååå godt, smiler Siv.

SLIK LYKKES DU MED BLÅBÆRPAI

Alt du trenger å gjøre for å lage Sivs blåbærpai er å forsteke en paibunn, helle i fyll og toppe med smuldredeig, så er det bare å sette herligheten inn i ovnen.

– Her går det helt fint å bruke ferdig paideig om du ikke orker å bake selv. Det eneste som er viktig er at du alltid prikker og forsteker deigen før du har i fyllet, ellers vil du fort ende opp med en våt og seig paibunn, advarer Siv.

🍌 LES OGSÅ: Ny konge av langpanna: Opp-ned banankake!

SISTE FINISH: Avkjøl paibunnen litt før du heller i fyllet og topper med smuldredeig, såkalt «crumble».

– Smuldredeigen lager du enkelt og greit bare ved å røre sammen ingrediensene. Konsistensen skal være fuktig, men fast og smuldre som «våt sand», beskriver kakeeksperten.

Skulle paideigen bli veldig brun i kantene under steking, er det bare å pakke paien inn med aluminiumsfolie.

– Men ikke finn på å dekke den med bakepapir, ellers kan jeg ikke garantere at toppingen blir «crunchy», bemerker matbloggeren.

TIPS! 3 kaker i langpanne av 1 deig


SAKTE FILM: Ja, gjør gjerne et nummer ut av å skjære den opp, så gjestene får nyte synet ... 

MINST LIKE GOD DAGEN ETTER

Blåbærpaien med smuldredeig smaker faktisk enda bedre dagen etter den er laget, ettersom fyllet og smakene da har rukket å sette seg skikkelig.

– Den holder seg supert om du oppbevarer den i kjøleskapet. Bare husk å ta ut kaka 30 minutter før gjestene kommer, så den er romtemperert ved servering, tipser Siv som driver matbloggen Sensiblerie

TIPS TIL VARIASJONER

Denne gangen har Siv brukt blåbær i paien, men det finnes naturligvis mange andre muligheter. Prøv gjerne med bjørnebær, bringebær, kirsebær, epler eller pærer, foreslår hun.

– Tipper fersken og multer også vil fungere strålende, men det har jeg ikke fått testet selv ennå.

LES OGSÅ:  Slik lager du en magisk god terte


FERDIG: Saftig, sprø – og med blåbær som et sunt innslag ...

Oppskrift på blåbærpai med smuldretopping:

DU TRENGER: 

1 ferdig paideig (om du ikke orker lage den selv)

Til kaka: 
2 egg
2,5 dl brunt sukker
1,25 dl mel
1,25 dl rømme
2 ts vaniljesukker
4,5 dl blåbær

Smuldretopping/crumble:
60 g
smeltet smør
1 dl brunt sukker
3/4 dl hvetemel
1,5 dl havregryn

SLIK GJØR DU: 

1. Forvarm ovnen til 225 grader og smør en paiform.

2. Bre paideigen over formen og press forsiktig deigen inn i kantene. Dander kantene av paideigen og prikk bunnen med gaffel 6-8 ganger før du steker i ovnen ca 8 minutter, til deigen blir lys gyllen (pass på at kantene ikke blir for mørke allerede her). 

3. Mens paibunnen steker lager du fyllet ved å piske egg og mikse inn brunt sukker, mel, rømme og vaniljesukker. Blåbær har du i til slutt. Disse vendes forsiktig inn med slikkepott. Sett til side. Ta ut paibunnen fra ovnen og avkjøl litt mens du lager smuldretoppingen/crumble. Senk temperaturen i ovnen til 180 grader.

4. Smelt smør og ha i brunt sukker, hvetemel og havregryn. Bland godt med gaffel. 

5. Hell kakerøra over i paibunnen og fordel røra jevnt. Benytt så hendene til å fordele smuldretopping/crumble jevnt over paien. Stek paien midt i ovnen i ca. 60 minutter til fyllet har satt seg (da «disser» ikke sentrum av kaken når du rykker litt i formen). Følg med, og legg aluminiumsfolie over kantene dersom disse blir for brune. 

6. Når paien er ferdig, settes paiformen på en rist til avkjøling. Gjerne opp til 30-40 min, slik at fyllet får satt seg skikkelig. Server med vaniljesaus eller vaniljeis, og gjerne noen friske blåbær.