Pynt pepperkakehuset

Pepperkakehuset pynter du enkelt og stemningsfullt med saltstenger, mandelskiver, melisglasur og kokos som snø på taket.

Pepperkakehus som bygges rundt omkring i landet, er pyntet med Nonstop og seigmenn. Selv om det er mye sjarme i det, har du kanskje lyst til å prøve en ny måte å pynte pepperkakehuset på i år?

Men selv om du har lyst til å prøve noe nytt, har du sannsynligvis ikke lyst til å stå i timevis i kjøkkenforkleet. Da er det jo veldig beleilig å kunne høre at du kan lage et enkelt pepperkakehus som likevel vil sette huset ditt på kartet? 

Alt starter med å kjøpe et ferdig byggesett for pepperkakehus i dagligvarebutikken (les: EXTRA), så slipper du unna å bake delene som trengs til pepperkakehuset. 

Neste steg er å pynte både vegger og tak FØR du setter sammen huset. Da er det en milliard ganger enklere å få på plass detaljene enn om du skal pynte huset når det er ferdig montert. Eneste unntak er istappene, som er det siste du gjør etter huset er satt sammen.

Til pynten som vi har funnet frem til, trenger du kun fire ting: kokosmasse, mandler, saltstenger og melisglasur.

Pepperkakehuset pyntes før det settes sammen.Foto: Eirik Solheim 

Melisglasuren er sementen til huset ditt, så det er viktig å passe på at den ikke blir for rennende. Samtidig skal den ikke være for tørr, siden den skal kunne smøres utover pepperkakene. 

Med disse få ingrediensene kan pepperkakehuset ditt bli til mursteinshus eller tømmerhus med snø og istapper på taket.

PRØV OGSÅ: Pepperkaker med verdens enkleste pynt 

1. Tømmerhus

Du trenger: saltstenger og melisglasur (se oppskrift nederst i saken)

Pepperkakehus pyntet med saltstenger og melisglasur.
Foto: Eirik Solheim 

1. Legg langsiden av pepperkakehuset flatt på en fjøl, og bruk sprøyteposen med melis til å lage to firkanter til vinduene.  

2. Finn frem en kniv, og smør et jevnt lag med melisglasur over resten av pepperkake-delen.  

3. Legg saltstenger tett i tett etter hverandre ned i glasuren. La dem ligge horisontalt under vinduene, og vertikalt mellom vinduene. Knekk saltstengene i riktig størrelse slik at hele flaten blir fylt helt ut til kantene. 

4. Gjør det samme på kortsiden av huset.

5. Legg kakene til tørk under lett press, så ikke saltstengene bøyer seg i tørkeprosessen.

2. Steinhus

Du trenger: Skivede mandler og melisglasur (se oppskrift nederst i saken) 

Pepperkakehus pyntet med mandelskiver og melisglasur.
Foto: Eirik Solheim 

1. Legg alle sidene av pepperkakehuset flatt på en fjøl. 

2. Sprøyt ut to firkanter til vinduer på langsidene av huset, og en sirkel til vindu på kortsidene.  

3. Bruk en kniv eller slikkepott til å smøre et jevnt lag med melisglasur over resten av flatene.

4. Fordel skivede mandler tett i tett på glasuren, til det dekker helt ut til kantene.

5. Legg kakene til tørking.

PRØV OGSÅ: 3 måter å bruke pepperkakedeig på

3. Snø på taket  

Du trenger: Kokosmasse og melisglasur (se oppskrift nederst i saken) 

Kokos drysses på pepperkakehuset som snø.
Foto: Eirik Solheim 

1. Legg de to delene til taket flatt på en fjøl.

2. Bruk en kniv til å smøre et jevnt lag med melisglasur på begge flatene.

3. Dryss på rikelig med kokosmasse til det dekker godt helt ut til kantene.

4. Legg taket til tørking. 

4. Istapper fra taket 

Du trenger: Melisglasur (se oppskrift nederst i saken) og ferdig montert hus

Melisglasur dryppes på som istapper på pepperkakehuset.
Foto: Eirik Solheim 

1. Ha 3 dl sukker i stekepannen og smelt det til det blir karamellfarget. Det blir veldig varmt, så vær forsiktig. Skru temperaturen ned så sukkeret ikke stivner igjen. Dypp en side av pepperkakehuset i sukkeret og lim den samme med neste side. Når du har satt sammen hele huset med smeltet sukker, lager du istapper med melisglasur.

2. Hold sprøyteposen vertikalt. Press ut cirka 1-2 cm. lange striper med glasur mot kanten av taket, og la glasuren renne nedover slik de henger og stivner i løse luften.  

3. Fortsett til hele taket er dekket. La gjerne stripene ha forskjellige lengder, og la dem ligge litt over hverandre. 

PRØV OGSÅ: Julekaffe med smak av pepperkake

Pepperkakehus med mandelskiver, saltstenger, melisglasur og kokos.
Foto: Eirik Solheim 

Slik lager du melisglasur

Du trenger:

Ca. 5 dl melis
1 eggehvite
2 ts sitronsaft

Slik gjør du:

1. Rør melis, eggehvite og sitronsaft sammen i en bolle til en jevn og fyldig glasur. Juster konsistensen med melis. Hvis den blir for tykk, tilsetter du en dråpe vann.

2. Fyll halvparten av glasuren i en sprøytepose, som du lager enkelt ved å klippe et lite hull i enden av en frysepose med en saks. Resten av glasuren beholder du i bollen og bruker til resten av dekoreringen. 

Pepperkakehuset monterer du enkelt 

Gry fra matbloggen «Grys kjøkkenskriverier» har laget en grundig guide som viser deg hvordan du smelter sukker og monterer pepperkakehuset. 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT