Ikke la deg skremme av en middag uten kjøtt - vi har funnet de beste kjøttfrie rettene på Internett!

Det råder liten tvil om at nordmenn liker rødt kjøtt. I dag spiser hver nordmann over en halv kilo rødt kjøtt per uke, ifølge Helsedirektoratet. Biff, stroganoff og søndagsstek til tross - innimellom frister det rett og slett mest med en kjøttfri middag.

Heldigvis er det kjempeenkelt å lage gode kjøttfrie retter av klassiske kjøttretter som pasta bolognese og lasagne. Mange grønnsaker, som champignon, har en saftig og god konsistens som fungerer veldig bra som en kjøtterstatning. Tilsetter du i tillegg litt linser eller bønner, får du i deg mettende proteiner i tillegg.

Det er forøvrig ikke bare for smakens skyld det er greit å kutte litt på det røde kjøttet innimellom. I tillegg til at storfeproduksjonen krever mye av miljøet, burde kun to til tre middager i uken inneholde rødt kjøtt som storfe, svin og sau. Resten av ukens middager burde baserers på hvitt- og magert kjøtt, som for eksempel kylling.

Derfor har vi trålet Internett for å finne kjøttfrie rettene som både hjelper miljøet, og som er så gode at selv de mest hardbarka kjøttelskere vil falle pladask:

1. Hjemmelaget lasagne uten kjøtt 

Foto: Kvardagsmat.no

Tro oss - du bør virkelig prøve denne kjempegode kjøttfrie lasagnen. I tillegg til at du får i deg en rekke vitaminer gjennom rimelige grønnsaker som gulrøtter og paprika, får du i deg mettende proteiner gjennom linsene. 

Som seg hør og bør inneholder lasagnen selvfølgelig den klassiske (og enkle) ostesausen, før det hele toppes av ost som blir gyllen og sprø.

>> Se oppskriften på hjemmelaget lasagne uten kjøtt hos Kvardagsmat.no 

2. Supergod fisketaco

Foto: Helleskitchen.no

Hvem har sagt at man må ha kjøtt på taco-en? Fisketaco er kjempegodt og sunt, og tar i tillegg kort tid å lage: Du trenger bare en liten halvtime for å slenge sammen denne fristende retten fra matbloggen Helles Kitchen.

I steden for å bruke tacolomper, brukes matbloggeren vanlige pølselomper. Disse er mykere enn de vanlige tacolompene, og passer perfekt til en sunn og lett middag.

Eksperimenter gjerne med forskjellige fisketyper. Både laks, torsk og sei fungerer kjempebra i taco.

>> Se oppskriften på taco med hvit fisk på Helleskitchen.no 

3. Enkel hverdagspasta

Foto: Frutimian.no

Pasta med kjøttsaus er en skikkelig middagsklassiker, og vi har tidligere skrevet om en måte du kan lage autentisk bolognese på 15 minutter. Her har derimot matbloggeren Fru Timian oppskriften på den perfekte hverdagspastaen uten kjøtt. Tomatsausen har masse gode smaker i form av hvitløk, chili og oliven, og passer for både voksne og barn.

Ifølge bloggeren er middagen klar på den tiden det tar å koke pastaen. Dette er med andre ord en super middag på travle hverdager.

>> Se oppskriften på enkel hverdagspasta hos frutimian.no

4. Spansk tortilla

Foto: Matpaabordet.no

Tortilla er en spesiell type spansk omelett som er tykk og ofte inneholder poteter og løk. Ina-Janine Johnsen står bak matbloggen Mat På Bordet, og skriver at hun bruker det hun har av grønnsaker i kjøleskapet. Her kan du med andre ord tilsette alt fra de kokte potetene fra gårsdagens middag, til frisk paprika og brokkoli. 

>> Se oppskriften på spansk tortilla på matpaabordet.no