Frutti di mare betyr rett og slett «havets frukter», og det er jo nettopp det du får i denne skalldyrpastaen. Havets delikatesser rett på tallerkenen!
Når du ser Italia på kartet, skjønner du hvorfor italienerne er så glad i sjømat. Nesten hele landet har kystlinje, og her har de i tusenvis av år forsynt seg av det våte matfatet, dratt i land fisk og skalldyr og laget de herligste retter.
En annen italiensk spesialitet som har spredd seg til hele verden er selvsagt pasta, og pasta kombinert med skalldyr er bare 😘😋!
TIPS: Pasta med scampi er luksusmiddag på rekordtid! 🍤🍝
Kunsten å koke pasta
Overkokt pasta ødelegger litt av moroa, så her gjelder det å stoppe i tide – mens du fremdeles kan kalle pastaen «al dente». Altså at den er myk, men har litt tyggemotstand.
Det er to ting som er viktig når du koker pasta:
1. Bruk nok vann. Ta rikelig! Vann har vi nok av her i landet – i hvert fall denne årstida. En tommelfingerregel er å bruke 1 liter vann per 100 gram pasta.
2. Bruk nok salt. Beregn gjerne 1 ss salt per liter vann. Pastaen smaker ikke kjempesalt selv om du har rikelig med salt i vannet, det meste forsvinner ut med vannet, men pastasmaken kommer mer til sin rett med saltet.
PRØV OGSÅ: Pasta med kamskjell og bacon 🥓
Ellers gjelder det å følge koketida som står på pakken, men smak på pastaen før du tar den av plata. Er den fremdeles litt hard, gi den et lite minutt til. Og ikke sil ut alt pastavannet! Det skal du bruke litt av til slutt ...
👇Se hele oppskriften nederst i saken.👇
PASTA: Vi har brukt spagetti, du kan også lage retten med annen type pasta, som linguini eller tagliatelle.
Steketips til kamskjell
Det er imidlertid ikke pastaen som spiller hovedrollen i denne retten, men skalldyrene! Vi har brukt scampi, blåskjell og kamskjell.
Her kan du også bruke annet godt fra havet, som hummer, hjerteskjell, blekksprut eller hva du nå måtte få tak i.
Husk at kamskjellene bare skal stekes kjapt i panna, ikke mer enn 20 sekunder på hver side på sterk varme. Steker de for lenge, blir de seige!
GLAD I KAMSKJELL?: Prøv blomkålsuppe med kamskjell og chorizo
Ble du frista? Da er det bare å ta for seg av havets fruktfat!
Kilde: dinside.no
DET BESTE: Italienerne vet å sette sammen de beste råvarene. Vi gjør som dem!
Italiensk skalldyrpasta frutti di mare
DU TRENGER (til 4 personer):
3-400 g spagetti
8 kamskjell
1 pk kokte scampi (200 g)
1 nett blåskjell
20 cherrytomater, delt i to
4 ss extra virgin olivenolje
2 ss hakket persille + mer til servering
2 fedd hvitløk, hakket
1/2 rød chili, hakket
Salt og pepper
SLIK GJØR DU:
1. Kok pastaen. Ta vare på pastavannet.
2. Stek kamskjellene ca 20 sekunder på hver side på høy varme i litt olje til de har fin og gyllen skorpe. Salt og pepre.
3. Ha olivenoljen i panna og tilsett hvitløk og chili. Rør i et halvt minutt, slik at oljen tar til seg smak.
4. Ha blåskjellene og tomatene i panna og sett på lokk til skjellene har åpnet seg.
5. Tilsett et par spiseskjeer med pastavann og scampiene og kok opp. Vend inn pastaen. Salt og pepre og dryss masse persille over.
OPPSKRIFT: Helle Øder Valebrokk