kylling gyros i pita med søtpotetfries og tzatziki Foto: Marias salt og søtt

Gyros i pita med tzatziki og søtpotetfries

Gyros er et varmt pitabrød fylt med marinert kylling eller svinekjøtt, frisk tzatziki og gjerne med sprø og herlige søtpotetfries til.

Gresk gyros er herlig gatemat. Det lages med mørt, grillet og marinert kjøtt av kylling eller svin, sprø pommes frites, frisk tzatziki, tomat og rødløk – alt servert i et pitabrød som du helst spiser med hendene. Noen steder kan du også få den med en litt skarp tomatsaus til.

PRØV OGSÅ: Lett å like – fiskeburger i pita med søtpotetfries

Grill eller stek gyros-kjøttet

Mye av smaken i gyros kommer fra måten kjøttet grilles på. Det blir festet i lag på et loddrett spyd som snurrer rundt. Varmen kommer nedenfra og man skraper av kjøttet etterhvert som det er ferdig grillet. 

PRØV OGSÅ: Pita med pulled chicken og mango

En litt enklere variant får du ved å bruke grillet kylling eller å steke kjøttet i ovnen, på grillen eller på høy varme i stekepannen. Server det  med frisk tzatziki, varmt pitabrød og sprø søtpotet-fries, så får du en helt fantastisk helgemiddag som faktisk kan ta opp kampen mot tacoen. 

TIPS: Sånn får du ekstra sprø søtpotet-fries 

Spis gyros med hendene

Fyll pitabrødet, form det som et kremmerhus og pakk det inn i papir. Da griser det mindre når du spiser. 

Fyll gjerne på med strimler med grønn paprika i gyrosen. Noen liker å ketchup og sennep til. Her er det bare å bruke fantasien og nyte resultatet!

Kyllinggyros i pita med søtpotetfries á la Marias salt og søtt

Gresk gyros er stekt og marinert kylling eller svinekjøtt som fylles i pitabrød med tzatziki, grønnsaker og gjerne med pommes frites til.Foto: Maria V. Bondeson / Marias salt og søtt 

Dette trenger du til gyros i pita:

4 porsjoner

4 kyllingbryst, skåret i skiver
4 pitabrød
Saften av 1 sitron
4 ss olivenolje
1-2 hvitløksfedd, presset
2 ss tørket oregano
Salt og pepper
4 store salatblader, f.eks. romano eller hjertesalat
2 tomater, i skiver
½ rødløk, i skiver 

Tzatziki:

½ agurk
300 g gresk yoghurt
1-2 hvitløksfedd, presset
2 ss sitronsaft eller rødvinseddik
salt 

Søtpotetchips:

500 g søtpøteter (ca. 2 nokså store søtpoteter)
½ ts paprikapulver eller cayennepepper
2 ss olivenolje 

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 200 grader. 

2. Lag marinaden. Ha sitronsaft, olivenolje, hvitløk, tørket oregano og salt og pepper i en bolle. Bland det godt sammen. Ha i oppskåret kyllingfilet og vend den rundt i marinaden. Dekk til bollen og sett den i kjøleskapet en halvtimes tid.

3. Skrell søtpotetene og skjær dem i tynne strimler. Legg strimlene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Pass på at de ikke blir liggende oppå hverandre, og skulle det bli for fullt kan du bruke to brett. Ringle over olivenolje, dryss over paprikapulver eller cayennepepper (eller litt av begge deler) og bland alt godt slik at det kommer litt olje og krydder på alle potetstrimlene. Sett brettet inn i ovnen på 200°C gjerne med varmluft, og stek i ca. 15-20 minutter, eller til de er sprø og gylne.

3. I mellomtiden lager du tzatziki. Del agurk i to på langs. Bruk en teskje og skrap ut innmaten. Riv agurken og ha den over i en sil. Klem den revne agurken slik du får ut noe av vannet. Rør den så inn i yoghurten sammen med hvitløk og sitronsaft eller rødvinseddik. Smak til med salt. 

4. Varm opp en stekepanne. Bruk gjerne en grillpanne hvis du har. Ta kyllingskivene ut av marinaden og stek dem i ca. 3-4 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekte. 

5. Varm pitabrødene noen sekunder i mikrobølgeovnen. Legg på litt salat og skivet tomat, og fyll på med kjøtt, rødløk, tzatziki og søtpotetchips. Brett sidene forsiktig inn over fyllet, og servér. Nam!