De lærde strides om nøyaktig hva hovmesteren serverer i denne legendariske sketsjen, men det er i hvertfall Mulligatawny-suppe til forrett, fisk som rett nummer to, kylling som hovedrett og frukt til dessert! Pass deg for tigerhodet når du bærer inn maten!
MULLIGATAWNY
Mulligatawny er en indisk suppe som sannsynligvis har opphav fra den britiske kolonititiden. En gammel klassiker som smaker like nydelig i dag som på 1800-tallet.
4 personer
Vanskelighetsgrad: Middels
Tidsbruk: 45 minutter
Mulligatawny – dette trenger du
- 100 g mandler
- 1 dl melk
- 2 gul løk
- 1 ss smør
- 4 gulrot
- 2 pastinakk
- 2 selleristilk
- Salt
- 4 fedd hvitløk
- 3 x 4 cm ingefær
- 1 ss karripulver
- ½ ts kajennepepper
- 1.5 l hønsekraft
- 4 kyllingfileter
- 1 boks røde linser
- ½ sitron
- 2 ss mango chutney
- Koriander
Slik lager du Mulligatawny
- Skåld mandlene i kokende vann, varm opp melken og legg dem i.
- Finhakk løk og stek den gyllen i smøret i en stor tykkbunnet kjele på middels varme.
- Finhakk grønnsakene og ha dem i sammen med en klype salt. Stek i 5 minutter før du tilsetter finrevet hvitløk og ingefær, karripulver og kajennepepper. Stek i et minutt, før du tilsetter hønsekraft og kylling, skru ned varmen og la den småputre i 35 minutter under lokk.
- Skyll linsene og legg dem i kjelen mot slutten av koketiden. Løft kyllingen ut.
- Hell melke- og mandelblandingen i suppen og kjør den jevn med en stavmikser i kjelen. Smak til med sitronsaft, salt og mango chutneyen.
- Riv kyllingkjøttet i tynne strimler og rør det inn i suppen. Server suppen toppet med koriander.
BLINIS MED GRAVET LAKS
Blinis er små russiske «pannekaker» som ofte toppes med noe salt.
4 personer
Vanskelighetsgrad: Middels
Tidsbruk: 25 minutter pluss 2 dagers hvile
Rødbetgravet laks – dette trenger du
- 1 kg laks, gjerne Salma loin
- 2 rødbeter
- 3 x 1 cm ingefær
- 1 neve frisk dill
- 2,5 dl havsalt
- 2 ts nykvernet pepper
- 1,2 dl sukker,
- ½ sitron
Slik lager du rødbetgravet laks
- Bruk plasthansker eller smør hendene inn med litt olje før du skjærer av skallet på rødbetene og river dem grovt, for å unngå å bli rød på hendene.
- Skrell og riv ingefær. Hakk dill og bland det med rødbetene.
- I en annen skål blander du salt, pepper, sukker og finrevet sitronskall.
- Legg et dobbelt lag med plastfolie i bunnen av en langpanne eller stor ildfast form, med nok folie til å pakke rundt hele fisken etterpå. Pakk fisken godt inn i saltblandingen, og dekk hele fisken. Repeter med rødbetmiksen.
- Brett plastfolien godt rundt fisken. Legg gjerne en runde ekstra plastfolie på fisken, før du plasserer en fjøl over. Nå skal fisken ligge i press i 2 dager i kjøleskapet. Lag gjerne en ekstra vekt på 2 kg av kokebøker, støpejernpanne eller fjøler du har tilgjengelig.
- Tørk godt av laksen før du skjærer den i tynne skiver.
Blinis – dette trenger du
- 3 dl melk
- 1 toppet ts tørrgjær
- 4 dl hvetemel (ev. 3 dl bokhvetemel og 1 dl hvetemel)
- 50 g smør + ekstra til steking
- 2 egg
- ½ ts salt
Slik lager du Blinis
- Varm opp melken til 37 grader og rør inn gjæren.
- Pisk gradvis inn melet til du har en tykk røre. Dekk til røren med plastfolie la den hvile i 30 minutter.
- Smelt smør i en kjele. Skill eggehvite og plommer. Pisk inn eggeplommer i røren, og deretter det smeltede smøret.
- Pisk eggehvitene stive i en separat bolle og vend dem til slutt forsiktig inn i røren. Smak til med salt.
- Stek blinisene i smør på middels varme til de er gylne og fine, små pannekaker med en diameter på 5-7 cm.
Servering
- Rømme
- Frisk dill
Server blinisene varme, toppet med en liten klatt rømme, laks og frisk dill.
KYLLING MED RØDKÅL, ROTGRØNNSAKER OG KRYDRET, BRUNET SMØR
Med stjerneanis, nellikspiker, kanel og appelsin får denne retten en deilig julesmak.
4 personer
Vanskelighetsgrad: Middels
Tidsbruk: 1 time
Kylling med rødkål og rotgrønnsaker – dette trenger du
- 4 kyllingfileter
- 1 søtpotet
- 2 pastinakk
- 3 gulrøtter
- 2 rødløk
- Saften fra 1 sitron
- 2 ss olivenolje
- Flaksalt
- 3 stilker rosmarin
- Nykvernet pepper
- 3 hvitløksfedd
- ¼ rødkål
- 1 neve frisk bladpersille
- Smør
- 1 stjerneanis
- 4 nellikspiker
- 1 kanelstang
- 1 appelsin
Slik lager du kylling med rødkål og rotgrønnsaker
- Romtemperer kyllingen og forvarm ovnen til 180 grader.
- Skrell og skjær søtpotet, pastinakker og gulrøtter i grove terninger og løk i ringer. Spre dem utover en stekeplate med bakepapir. Hell over litt olje, salt og sitronsaft. Legg på rosmarinstilker og bak i ca. 50 minutter til grønnsakene har fått en fin stekeskorpe og blitt myke.
- Tørk av kyllingen, og krydre med en god klype salt og pepper.
- Varm opp litt olje i en stekepanne. Skrell hvitløken og legg den i. Stek kyllingen i oljen, først på høy varme for en fin stekeskorpe, deretter under lokk på middels lav varme til den akkurat er gjennomstekt. La kjøttet hvile mens du steker kålen i pannen, finsnittet med en klype salt, på middels til høy varme. Fjern hvitløken og vend inn finhakket persille.
- Tørk av pannen, legg i smør, stjerneanis, nellik og kanel og stek det på middels høy varme i et par minutter til det er gyllent og lukter nøtteaktig. Ikke rør i smøret, rist heller forsiktig på pannen. Fjern den fra varmen og rør inn saften fra appelsinen.
- Server kyllingen med grønnsakene og kålen, toppet med det brunede smøret.
ETON MESS MED SITRUS I JULESIRUP
Eton mess er en klassisk britisk dessert som tradisjonelt består av jordbær, marengs og krem. Her har vi byttet ut jordbærene med appelsin og klementin for å gjøre den litt mer julete.
4 personer
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tidsbruk: 40 minutter
Eton mess – dette trenger du
6 appelsiner
3 klementiner
½ ss sukker
1 ts hele korianderfrø
1 kanelstang
5 nellikspiker
½ porsjon minimarengs (eller se oppskrift her og dropp tyttebær)
3 dl kremfløte
En neve frisk mynte
Slik lager du Eton mess
- Riv skallet på én appelsin og klem saften fra fire stykker i en liten kjele.
- Tilsett 1 ss sukker og gi det et oppkok.
- Legg i korianderfrø, kanel og nellikspiker og la det putre til juicen har fått en sirupsaktig konsistens. Avkjøl blandingen.
- Skrell 2 appelsiner og skjær frukten i tynne skiver. Vend skivene inn i den kalde sirupen.
- Pisk kremen stiv med 1 ts sukker.
- Dander desserten enten i en stor serveringsbolle, gjerne av glass, eller i små porsjonsglass. Begynn med marengs brutt i grove biter, deretter noen skjeer krem og litt frukt og sirup. Repeter til du har brukt opp alle komponentene.
- Topp med litt grovhakket mynte og server straks.