Sunt brød med grønnsaker

De tynne brødene med grønnsaker holder seg myke og ferske en hel uke i kjøleskapet, og er bakt med egg og mandler som gjør dem ekstra sunne.

Brød bakt med rødbeter eller andre grønnsaker er redningen hvis du er litt lei av mye brødmat i hverdagen, og ikke minst i matpakka, tipser mamma og matblogger Maria Bondeson.

– Lag en porsjon grønnsaksbrød på søndag, så har du til matpakkene i uka som kommer. Eller lag en porsjon når du kjenner at magen trenger en liten brødpause, eller når du er litt brød-lei, foreslår matskribenten.

PRØV OGSÅ: Grovt polarbrød

Tynt brød bakt med rødbeter og andre grønnsaker.
Foto: Maria Bondeson

«Rene helsekosten»

Sandwichbrødene er et godt og sunt alternativ til vanlig brød. Brødskivene er nemlig stappfulle av grønnsaker, fiber og vitaminer.

– Jeg elsker brødmat, og kunne aldri ha kuttet det helt. Men jeg vil at brød skal være skikkelig godt, så er brødet tørt og kjipt kan det heller være. Jeg liker at disse sandwichbrødene holder seg myke og ferske på smak en hel uke i kjøleskapet, mens kneipbrød blir tørt etter en dag, sier Maria.
 

Matbloggeren pleier ofte å lage brødene på søndager, én versjon med rødbeter og én annen versjon med brokkoli. 

– Man får også i seg mer grønnsaker ved å bytte ut vanlig brød med disse. De har mandler og egg i seg, som gjør at de blir mettende selv om de er tynne. I tillegg er hovedingrediensen grønnsaker, noe som jo i seg selv er fantastisk og nesten ikke til å tro. Bruker man sunt pålegg i tillegg er det jo rene helsekosten... 

Finhakkede rødbeter i bolle, og egg i bolle.Foto: Maria Bondeson.

Ideen til sandwichbrødene fikk hun fra den danske ernæringseksperten Anette Harbech Olesen. Hun har gjort små justeringer i oppskriften for at ingrediensene skulle være enklest mulig å få tak i.  

Et brett gir ca. 12-16 skiver. Har du dem liggende i en boks i kjøleskapet, så har du sunne brødskiver for hånden hele uka. Så er det bare å toppe kunstverket med et godt pålegg.

– Omtrent alt av ikke-søtt pålegg passer på brødene; egg og kaviar, kremost og røkelaks, skinke og salami, salat og tomat, ost og paprika... The list goes on! 

LES OGSÅ: Luftige horn 

Rødbetmasse kjevlet tynt.Foto: Maria Bondeson. 

Glutenfritt brød

Vi er alle forskjellige, så ikke alle trenger å like den samme brødskiva. Kanskje vil du leke deg med gjøre justeringer på disse brødene? Da har Maria noen tips på veien:

🌿 Glutenfritt: Er du glutenallergiker er disse fantastiske for deg, bare med en liten justering. 

– De er enkle å gjøre glutenfrie ved å bruke fiberhusk istedenfor rugmel, forteller hun. 

🌿 Wraps: Maria har lagt å kutte disse opp i størrelsen av en brødskive.

– Men hvis du ønsker, kan du heller skjære massen opp i store biter og bruke de store bitene som wraps!

Tynt, nystekt rødbetbrød.Foto: Maria Bondeson.

🌿 Andre smaker: – I prinsippet kan man lage disse med alle slags grønnsaker, her med rødbeter og brokkoli, men de smaker også supert laget av gulrøtter, sellerirot og blomkål, for å nevne noen. Ønsker du å gi dem mer smak, tilsett gjerne hakkede, friske urter i blandingen, sier Maria.

🌿 Ekstra barnevennlig:

– Barna mine på 9 og 11 liker godt gulrotvarianten av disse brødene. Gulrøtter er jo søtlige og milde på smak, så den fungerer kanskje best på barn. Bruk i så fall samme mengde som for rødbeter, forteller hun.

Matpakke med rødbetskiver og eple.

Marias geniale grønnsaksbrød 

12-16 skiver

Med rødbeter: 

2 store egg
2 ss grov sammalt rug (eller bruk 1 ss fiberhusk for å lage en glutenfri variant)
50 g finmalte mandler
250 g rødbete (rå), skrellet og skåret i biter
1 ts salt 

Med brokkoli:

2 store egg
2 ss grov sammalt rug (eller bruk 1 ss fiberhusk for å lage en glutenfri variant)
50 g finmalte mandler
200 g brokkoli (stilken også!), i biter
1 ts salt

Slik gjør du (lik fremgangsmåte for begge variantene):

1. Ha eggene, rug (eller fiberhusk), finmalte mandler og salt i en bolle og rør det godt sammen.

2. Ha biter av rødbeter eller brokkoli i en food processor og kjør maskinen til alt er veldig fint hakket. Ha det oppi bollen sammen med eggeblandingen og rør til alt er veldig godt blandet.

3. Legg massen på et ark bakepapir, og legg et ark til på toppen.

4. Klem den litt flatere med hånden, og kjevle den så nokså flat - ca. 1/2 cm. Løft over på et stekebrett.

5. Dra av papiret på toppen og stek på 180°C, midterste rille, i ca. 20 minutter. La «brødet» avkjøles helt før du skjærer det i passe store biter.

6. Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet. 

FLERE GODE OPPSKRIFTER TIL MATPAKKA