Grovt brytebrød i matpakken.

Grovt brytebrød i langpanne

Det grove brødet holder seg alltid ferskt og supersaftig. Det gjør det ekstra kjærkomment i matpakken, til suppe eller salat, og gjerne med godt pålegg på.

Brødet er uten skorper og er veldig mykt, saftig og godt. Smør det gjerne  som en sandwich. Da holder seg bedre, og det er i tillegg enkelt å «lure inn» litt grønt.

– Jeg pleier å smøre brødet mens det er halvtint, så er det akkurat ferdigtint når barna skal spise. Da smaker det nesten som nybakt, sier Helene Jensen, som kaller seg Bakemester Snipp på bloggen sin.

Brødet holder seg godt i fryseren og er også veldig godt ved siden av suppe og salater til middag.

PRØV OGSÅ: Fylte horn

SUNNE OG GROVE

– Brødet inneholder flere hele frø og kornslag og størsteparten av melet er grovbakstmel, samt hvetekli, forteller Helene.

Både linfrø og hvetekli er godt for fordøyelsen, og sesamfrøene og solsikkefrøene inneholder mye god næring.

– Jeg synes det er viktig å lage en næringsrik matpakke slik at barna mine er mette og har energi på skolen – det oppnår jeg med brød, drikke, frukt og grønnsaker.

PRØV OGSÅ: Grove polarbrød

Havregryn og frø i bakebolle.
Foto: Nussara Guldberg. 

LA DEIGEN HEVE

Det er enkelt å lykkes med det grove brytebrødet. Bare ikke la deg friste til å korte ned hevetiden. Da blir brytebrødet flatt og kompakt. Lar du det heve lenge får du et luftig og utrolig mykt brød, lover Helene.

Det grove brytebrødet er godt med alt slags pålegg – både søtt og salt, og kanskje kan Helene inspirere deg til å prøve noe nytt. Se under bildet.

PRØV OGSÅ: Yoghurtkjeks i matpakka

La deigen heve godt.
Foto: Nussara Guldberg. 

Her er Bakemester Snipps favorittpålegg på det grove brytebrødet:

Cottage cheese med bringebærsyltetøy og fløtemysost. Det kan være litt klissete i matpakka, men om du har cottage cheese-en i en liten boks ved siden av er det ikke noe problem.

Datterens favoritt er med banan og litt O’boy på toppen.

Sønnen i huset liker chorizo, ost, agurk, tomat og et salatblad.

Mannen i huset foretrekker manchegoost og ristet rød paprika. Det er rett og slett en nydelig kombinasjon.

En variant som hele familien liker er den klassiske spanske varianten med serranoskinke. Den lager du slik: Del en tomat i to og skvis ut innmaten over hver halvdel av rundstykket, hell på en dæsj olivenolje, dryss en klype salt og topp til slutt med serranoskinke. Rett og slett en matpakke i verdensklassen!

PRØV OGSÅ: Hjemmebakte knekkebrød

Grove brytebrød med frø på toppen.
Foto: Nussara Guldberg. 

Grovt brytebrød i langpanne 

DETTE TRENGER DU: 

Til 1 langpanne på cirka 25 x 35 cm

50 g solsikkefrø      
50 g linfrø
50 g sesamfrø        
50 g havregryn        
500 g grovbakst mel      
200-400 g hvetemel    
75 g hvetekli            
4 dl melk              
3,5 dl vann              
1 ts maldon salt        
1,5 ss honning          
25 g gjær               

DETTE GJØR DU: 

1. Begynn med å varme opp melken og vannet ditt til de er ca 35 grader varmt. Ha det i en stor bolle og rør inn solsikkefrø, linfrø, sesamfrø, havregryn og honning. La så denne blandingen stå å svelle i 15-30 minutter.

2. Deretter smulderer du gjæren i kornblandingen og rører litt om. Sett eltekroken på kjøkkenmaskinen din og ha i salt sammen med 500 g grovbakstmel og 75 g hvetekli, elt det hele godt sammen ett par minutters tid. Så er det tid for å ha i vanlig hvetemel, her må du se an mengden du trenger, deigen din skal være fast men fortsatt litt klissete når den settes til heving. 

3. Ha bakepapir i en langpanne og smør gjerne kantene på langpannen med litt olje. Ha deigen din i langpannen og klapp og dra den utover til den er jevnt fordelt i langpannen. Dekk langpannen med plast og sett den på ett lunt sted til heving i ca 40 minutter, om det står litt lenger gjør det ingenting.

4. Etter den første hevingen, bruker du en skarp kniv og skjærer ut 5x4 rundstykker i langpannbrødet ditt, deretter pensler du litt med vann før du strør på solsikkefrø og linfrø som dekorasjon. Dekk deretter langpannen til med plast igjen og la brødet heve ytterligere en time.

5. I mellomtiden varmer du opp ovnen din til 200 grader. Når brytebrødet er ferdig hevet, steker du det midt i ovnen i ca 30-40 minutter. Husk at som alltid så varierer varmen noe fra ovn til ovn så prøv deg frem på steketiden. Brytebrødet er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet, og når det har fått en gyllen skorpe.

6. Ha brytebrødet over på rist og la det avkjøles, kan faktisk fint spises varmt også. Dufter herlig og smaker kjempegodt. Om du skal fryse brødet, kan du fint fryse det helt eller bryte det opp og fryse rundstykkene individuelt, valget er ditt.

FLERE SUNNE TIPS TIL MATPAKKEN