Pai med søtpoteter, fetaost og pinjekjerner er perfekt vegetarmiddag til en kjøttfri dag, eller bare som en deilig hverdagsmiddag.
Paien er god på smak med sødmefylte søtpoteter i kontrast til den skarpe og rike fetaosten – en skikkelig fulltreffer! Litt krønsj og knas i pinjekjernene og en frisk salat til, gjør det vegetarpaien til et fortreffelig måltid.
PRØV OGSÅ: Vegetartaco med squash og røde bønner
FARGERIKT: Orange is the new... pie!
Paibunn – perfekt og lettvint
Ferdig paideig er veldig lettvint, da er det bare å rulle eller kjevle den ut. Så kler du paiformen med den. Pass på å dytte deigen godt ned langs hele kanten rundt. Hvis ikke, kan den sprekke når den blir stekt.
For at paibunnen skal bli skikkelig stekt, bør den forsteke. Prikk bunnen med en gaffel først, da danner det seg ikke luftbobler slik at det blir buler.
PRØV OGSÅ: Vegetarburger med hummus og syltet rødløk 🍔
For at deigen skal holde formen når du forsteker, er det lurt å legge noe oppå for å holde den på plass. Legg matpapir i bunnen og hell i masse ukokte gule erter eller linser som holder papiret nede. Ertene kan du ta vare på og bruke til paisteking flere ganger. Så er det bare å helle i fyllet og steke paien helt ferdig.
Ikke noe mer å vente på – her er oppskriften på verdens beste vegetarpai!👇
FERDIG: Sjekk med en gaffel om potetene er møre før du tar den ut av ovnen. La den hvile litt mens duften brer seg ...
PAI MED SØTPOTET, FETAOST OG PINJEKJERNER
DU TRENGER:
Til 4 personer
1 stor søtpotet
1 pk ferdig butterdeigsbunn eller frosne plater
1 boks crème fraîche
1 knivspiss malt muskat
Salt og pepper
2 ss finhakket timian
1 pk fetaost
40 g pinjekjerner
2 ss olivenolje
Salat:
1 ts dijonsennep
2 ss sitronsaft
4 ss extra virgin olivenolje
Salt og pepper
1 pose blandet salat
10 cherrytomater, delt i fire
SLIK GJØR DU:
1. Skrell søtpotetene og skjær dem i 1 cm terninger. Kok dem i lettsaltet vann i fem minutter. Sil av vannet.
2. Ta frem en paiform som er ca. 24 - 25 cm i diameter. Rull ut paibunnen (eller kjevle frosne som du har tint) og dekk en smurt form. Prikk huller med gaffel i deigen. Forstek i 10 minutter på 200 ˚C.
3. Smør på et tykt lag crème fraîche (tilsatt muskat og litt salt og pepper) i bunnen og fyll på med søtpotet, timian og fetaost. Strø pinjekjerner på toppen.
4. Hell over olivenolje og sett i ovnen på 200 ˚C i ca 30 minutter. Kjenn med en gaffel og forsikre deg om at søtpotetene er møre. Hvis ikke, trenger paien noen minutter til i ovnen.
5. Ta ut og hvil på rist.
6. Salat: Ha salatblader og tomater i en bolle. Pisk sammen sennep, sitronsaft og olivenolje, og smak til med litt salt og pepper. Hell over salaten og server til paien.
Oppskrift: Helle Øder Valebrokk