Martes grove, runde brød er bankers i matpakka

Martes grove, runde brød får barna til å elske matpakken igjen OG de er perfekte å ha på lur i fryseren!

Å smøre matpakker er kjedelig, men å spise den samme matpakken året rundt er enda kjedeligere. Det vet lærer og trebarnsmor Marte Almvik fra bloggen Martes Mat og Slikt alt om. 

Sunne matakker til barn

- Det viktigste med barnas matpakker er at de er gode, sunne og mettende. At de får litt av hvert. Litt frukt, litt grønt og noe som holder dem mette de timene de har igjen på skolen eller i barnehagen. Men samtidig prøver jeg å variere litt slik at de ikke blir så matlei, sier Almvik. 

For å skape variasjon, pleier læreren å bake grove, runde, små brød. De har etter hvert blitt en stor favoritt hos barna: 

 - Disse brødene er alltid populære! Noen ganger får de med pålegg slik at de kan «montere» de ferdig når de skal spise. Da frister de enda mer, tipser matbloggeren. 

   🥐 Se også: Tips til gode matpakker

Matpakkebrød som egner seg til frysing

For at brødene skal bli ekstra luftige og gode, forteller Almvik at det er viktig å være tålmodig. 

- Brødene må få heve både før og etter utkjevling, sier bloggeren.

De egner seg godt for å fryses ned, og tiner raskt. Dermed kan barna få ferskt brød i nisten når de vil, for de tiner nemlig på de få timene det tar før de skal spises.

> - Barna mine digger disse grove ostehornene

Enkelt brød til matpakken og kveldsmaten

Disse brødene er så enkle å lage at det går fort å lage dobbelt porsjon. Slik har de har brødmat i lang tid – og ikke minst for å kunne spise noen rykende ferske runde brød til kveldsmat. 

> 5 spennende (og realistiske) matpakker til skolestart

Sjekk ut hvordan du lager Marte Almviks sunne og grove polarbrød under: 

Foto: Marte Almvik/Martes Mat og Slikt

Grove runde brød (18 stk.)

Dette trenger du:

350 g sammalt hvete, fin
50 g sammalt hvete, grov
300 g hvetemel
2 ts sukker
1 ts salt
25 g gjær
2 ss nøytral olje
3 dl melk
2 dl vann

Slik gjør du:

1. Bland sammen alt det tørre. Varm melk og vann til det når cirka 37 grader, og rør ut gjæren i væsken.

2. Elt sammen væske, gjær, olje og melblandingen. Kjør det gjerne i kjøkkenmaskin en stund. La deigen heve i ca 45 minutter.

3. Del deigen i 18 emner, og form disse til boller før de trykkes eller kjevles flate. Legg på bakepapir, og lag små hull med enden av en skje eller en annen passende gjenstand.

4. La brødene etterheve i omlag 15 minutter. Stek på 225 grader i ca 9 minutter, og legg deretter til avkjøling på en bakerist.

> Yoghurtkjeksene som barna drømmer om å finne i matpakken

- Ingen skjønner hvorfor disse luftige hornene er så populære