Slik kan du gjenskape en big mac på ditt eget kjøkken

Det er faktisk mulig å lage en klassisk Big Mac hjemme på ditt eget kjøkken. I syv steg viser vi deg hvordan du gjør det!

 

De aller fleste av oss har nok spist en Big Mac på McDonald's en gang (eller femti). Den legendariske hamburgeren er høyt elsket av mange, og er nærmest synonymt med «burger». 

Men hva gjør du når Big Mac-suget melder seg, og den nærmeste mækker'n er altfor langt unna? Jo – du lager din egen hjemmelagede Big Mac. 

I vårt «forskningslaboratorium» har vi nemlig klart kunsttykket å rekonstruere en Big Mac. Den både smaker og ser ut som originalen, og vil garantert tilfredsstille sulten etter en «BM».  

Men for å få en hjemmelaget variant av Big Mac-en, er det syv ting som MÅ være på plass. Følg disse syv stegene, så har du snart en replika av den legendariske hamburgeren på fatet ditt! 

Mer forskning: Kan du egentlig dampe brokkoli og posjere egg i mikroen?

7 ting som MÅ stemme når du skal lage Big Mac hjemme:

 1. Brødet

Mens den klassiske burgeren serveres mellom to burgerbrød (topp og bunn), serveres Big Mac-en med tre burgerbrød (en topp, en midtdel og en bunn). Vi har brukt en bunn som midtdel for å gjøre det enkelt. 

Det er viktig å grille snittflaten på burgerbrødene før du legger på toppingen. Dette er både for å gi brødet en ekstra sprøhet, i tillegg til at det hindrer dressingen fra å sive inn i brødet. Gjør dette ved å legge de delte burgerbrødene i en stekepanne på middels varme til de har fått en fin farge. 

Foto: Maria Tveiten Helgeby

2. Dressingen 

Dressingen som brukes på alle Big Mac-burgere er kjent under det mystiske navnet «Special Sauce». Denne sausen er så populær at én enkelt flaske ble solgt for over 135.000 kroner, ifølge Godt.no. Sprøtt å tenke på, når selve oppskriften ligger ute på nettet fra før av: 

I en artikkel på DailyMail forklarer nemlig McDonald's egen kokk hva som er i dressingen, og det er ikke mer fancy enn majones, gul sennep, agurkmix, paprikapulver, hvitløkspulver og løkpulver. Du kan med andre ord slenge den sammen på noen minutter hjemme på ditt eget kjøkken.

>> Sjekk ut vår variant av Big Mac Special Sauce nederst i saken.

Mystisk eller ei, Big Mac Special Sauce MÅ med på burgeren når du lager Big Mac hjemme, og den skal smøres på bunnen og midtdelen.

3. Løken

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Ingen Big Mac uten klassisk gul løk, men her er det bare å droppe finsnittede ringer og skiver. Løken på Big Mac-en skal være kuttet i små terninger på omlag 0,5 cm. Siden løkterningene plasseres oppå dressingen, vil de ikke falle av. 

4. Salaten

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Isberg all the way, og den skal være kuttet smått - akkurat som løken. Ifølge McDonald's-kokken er isbergen der for å tilføre saftighet og krønsj, og den skal plasseres på toppen av den finhakkede løken.

5. Osten

Ifølge McDonald's hjemmeside skal osten på Big Mac-en være en smelteost som blant annet inneholder 20 prosent cheddar. Her funker det med andre ord ikke med klassisk gulost. Det optimale er å finne individuelt innpakkede osteskiver med smelteost som inneholder cheddar, men en skive klassisk cheddar er et bra alternativ. Osten skal plasseres oppå salaten på det nederste burgerbrødet.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

6. Sylteagurkene

Enten du piller dem av eller ei - du slipper ikke unna sylteagurkene. De må med, og er en viktig del av hele komposisjonen i det at de tilfører syrlighet, sødme og fuktighet. Sylteagurkene skal plasseres oppå salaten på det midterste burgerbrødet.

7. Hamburgeren

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Du trenger to stykk burgere for å lage en ekte Big Mac. Ifølge Wikipedia skal hver burger inneholde 45 gram storfekjøtt, som du enkelt kan måle på en vekt før du presser dem flate og runde. Stek hver side i et par minutter i en stekepanne, eller til de er gjennomstekt. Burgeren skal oppå henholdsvis osten og sylteagurkene, før hele smæla settes sammen i all sin prakt.

Voilà - du har laget en Big Mac hjemme på ditt eget kjøkken, og den smaker jaggu ikke langt fra klassikeren. <3 

Hjemmelaget Big Mac Special Sauce

Du trenger:

3 ss majones, toppede
1,5 ss agurkmix
2 ts gul sennep
1/2 ts paprikapulver
1/4 ts hvitløkspulver
1/4 ts løkpulver

Slik gjør du:

1. Bland majones, agurkmix og sennep sammen i en bolle, og smak til med de resterende ingrediensene.

Se også: Denne hamburgerdressingen har fått «hele Oslo» hektet på burgere