Hjemmelaget jordbærsirup på pannekakene

Hjemmelaget jordbærsirup

Hjemmelaget jordbærsirup kan brukes til is og granola, i kaker og på pannekaker. Og den holder seg lenge i kjøleskapet.

Jordbær holder seg ikke så lenge. Du kan lage syltetøy av jordbærene, men prøv deg heller på denne fantastiske jordbærsirupen til kokebokforfatter og matblogger Elin Larsen. Den tar vare på den deilige jordbærsmaken i månedsvis, og passer til utrolig mye. 

– Jordbærsirupen er genial fordi den fungerer som en hemmelig superingrediens som tilfører noe syrlig, sødmefullt og fresht til både salte og søte retter, forteller Elin, som alltid har en flaske stående på lur i kjøleskapet.

PRØV OGSÅ: Jordbærpai med marengs

Jordbærsirup til alt

Jordbærsirupen kan ifølge matbloggeren brukes til alt mulig – både middag og dessert. Fra topping på granola, i hjemmelaget jordbæris, som kakefyll, dressing i salater, eller saus til middager.

– Den smaker fantastisk for eksempel sammen med stekt laks eller baconsurret kyllingfilet. Samtidig er den også super på amerikanske pannekaker. Mye bedre og friskere enn den tunge lønnesirupen, sier Larsen, som til daglig driver matbloggen Elin Larsen.

Blandingen av sødme og syrlighet som gjør jordbærsirupen så anvendelig.

– I salt mat vil man gjerne ha hele smaksbildet – salt, søtt, surt, bittert og umami. Ved å bruke jordbærsirupen som en dressing får man tilført syre og sødme som bidrar til å skape en balansert rett. Samtidig tilfører den i seg selv masse smak som bidrar til å løfte maten til nye høyder, forteller bloggeren.

Larsen synes jordbærsirupen skinner aller best i kontrast med noe fett, som bacon eller iskrem.

PRØV OGSÅ: Smoothie bowl med bær

Jordærsirupen holder lenge

Om du ikke får tak i ferske jordbær kan du bruke frosne bær om du tiner dem på forhånd.

– Jordbærsirupen har veldig lang holdbarhet så lenge den fylles på steriliserte glass og oppbevares i kjøleskap. Jeg har hatt en flaske stående i så lenge som et halvt år en gang, og den smakte fortsatt like fantastisk, forteller Larsen.

Lag sirupen på et kvarter

Å lage jordbærsirup høres ut som en komplisert og tidkrevende oppgave, men det er det altså ikke. Her er det enkle arbeidsoppgaver som går unna i en fei. Det hele er, ifølge Elin, unnagjort på et kvarters tid: 

STEG 1: Rens jordbærene

Rens jordbærene og kutt dem i små biter.

Rens jordbærene

STEG 2: Kok bærene

Kok bærene på svak varme med sukker til de blir myke.

Kok jordbærene til de blir myke.
Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

STEG 3: Sil, og press saften ut

Pass på at du får med alt når du siler, også det som henger igjen på undersiden av silen.

Press bærene gjennom en sil.
Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

STEG 4: Smak til og hell på glass

Tilsett sirupen og smak til med nok syre. Limesaften kan erstattes med sitronsaft om ønskelig.

PRØV OGSÅ: 3 måter å servere jordbær på

Tykke pannekaker med jordbærsirup
Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Du trenger:

1 kurv/400 g jordbær
2-3 ss sukker
180 g lys sirup
1/2 lime, kun saften

Slik gjør du:

1. Rensk bær og kutt de i små biter.

2. Kok bærene på svak varme sammen med sukker til de blir myke (5-10 minutter).

3. Sil bærene og press saften ut (få med saften som legger seg på den andre siden av silen- hver dråpe er nemlig gull verdt!).

4. Tilsett sirup og smak til med limesaft.

5. Helles over i rene flasker og oppbevares kjølig. Jordbærsirupen smaker helt fantastisk etter 3-5 dager. Frisk, søt, syrlig og sommerlig på smak.

PRØV OGSÅ: Ostekake med jordbær og balsamico