Foto: Maria Tveiten Helgeby

Endelig en hjemmelaget julekalender du orker å lage

Denne hjemmelagde julekalenderen av pepperkakehjerter orker du faktisk å lage, og den koster ikke mange kronene.

For mange er julekalenderen det aller koseligste med desember: Hver morgen får du åpne en ny luke, spise en ny sjokolade eller pakke opp en ny presang - kanskje til synet av snø som daler ned, og den svake lyden av julemusikk på radioen.

Hva med å ta et steg tilbake i julestria, og sette av et par timer til å lage en helt egen, hjemmelaget julekalender? Det er både enkelt, morsomt, billig – og den koselige julestemningen får du på kjøpet. 

Men i stedet for å bruke dagevis med å hekle julestrømper og løpe byen rundt etter 24 smågaver, kan du droppe hele stresset og gå for en enkel pepperkakekalender som koster verken mye tid eller penger

Vi viser deg hvordan du lager en helt egen hjemmelaget julekalender av pepperkakehjerter. Så finn frem kjevla, og få jula i gang! 

Dette trenger du:

1 pakke ferdig pepperkakedeig, eventuelt 800-1000 gram pepperkakedeig
Litt hvetemel

Glasur:

250-300 gram melis
1-2 eggehviter
litt sitronsaft

Pynt:

Grovt snøre
Julekuler
En liten grein eller lignende

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200-220 grader. Strø et tynt lag hvetemel over kjøkkenbenken, og kjevle ut en del av pepperkakedeigen til en stor leiv, cirka 2 millimeter tykk. Stikk ut hjerter med en pepperkakeform, og legg hjertene forsiktig på en bakeplate dekket med bakepapir. Fortsett til du har 24 hjerter.

2. Lag et hull i hver pepperkake. Her kan det være smart å for eksempel bruke den butte enden av en spisepinne slik at alle hullene blir like store, for så å utvide dem med den spisse enden etterpå.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

3. Stek pepperkakehjertene etter anvisning på pakken, ett og ett brett. Bruk spissen på spisepinnen til å utvide hullene igjen hvis de har lukket seg i løpet av steketiden. Legg dem til avkjøling på bakerist til de er helt avkjølte.

4. Lag glasur når pepperkakene er helt avkjølte. Dette gjør du ved å piske eggehvite, noen dråper sitronsaft og melis sammen. Bruk gjerne en håndvisp eller en kjøkkenmaskin, da glasuren skal piskes til den har blitt tykk og kremete - den skal ikke renne som vanlig melisglasur, men derimot henge fast på vispen (se bildet udner). Tilsett noen ekstra dråper sitron hvis glasuren blir for tykk. 

5. Fyll en sprøytepose eller en vanlig plastikk-brødpose med glasuren, og klipp et bittelite hull i den ene spissen. Her er det veldig viktig å ikke lage for stort hull, da det gjør det mye vanskeligere å dekorere.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

6. Skriv tallet 1 til 24 på pepperkakene, og dekorer ellers som ønsket. Vi lagde julestjerner, og varierte mellom helstrek og prikker som bord rundt kanten. Bare pass på at du ikke dekker hullet med glasur.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

7. Klipp 24 snorer i forskjellig lengde, og træ én snor gjennom hver pepperkake. Knytt de rundt greinen på forskjellige steder. Her kan du selv velge om du vil henge pepperkakene i riktig rekkefølge, eller hulter til bulter så man må lete etter «riktig» pepperkake.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

8. Vi har brukt en spesiell type grein som heter «trollhassel» som er å finne i blomsterforretninger, men du kan like gjerne bruke en grein fra hagen eller skogen.

Heng julekuler og annen julepynt innimellom noen av pepperkakene.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

9. Heng pepperkakekalenderen opp etter snorer i taket, eller inntil en vegg - men husk å feste den skikkelig da vekten etterhvert kommer til å bli skjevt fordelt. Så er det bare å glede seg til adventstiden, og en ny pepperkake hver dag.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

10. God jul!

Foto: Maria Tveiten Helgeby