Slik unngår du mandelpotet-krise på julaften

Går mandelpotetene i oppløsning på julaften, er det fort gjort å gå litt i oppløsning selv også. Heldigvis vet Elin hvordan du unngår de klassiske potetfellene!

Har du fått ansvar for mandelpotetene til årets julemiddagen? Du er ikke alene om det får deg til å skjelve litt i julebuksa/julekjolen. 

Den lysegule mandelpoteten er nemlig ikke så uskyldig som den ser ut til. Det er fort gjort å ende opp med poteter som går i oppløsning og smuldrer vekk. 

Heldigvis vet matblogger Elin Larsen nøyaktig hva du må passe på for å unngå oppsmuldrede poteter på selveste julekvelden. 

   > Slik unngår du bløt og vassen lutefisk

IKKE EN KOKEPOTET 

– Det er ikke rart mandelpoteten er populær i julen. Den passer jo godt til alle de tradisjonelle julerettene, enten det er lutefisk, ribbe, pinnekjøtt eller juletorsk. Dessuten er den en helt nydelig potet med en fantastisk sødmefull nøttesmak, sier matbloggeren. 

 

Men det er viktig å huske på at mandelpoteten er en delikatessepotet, og ikke en kokepotet. Noen lar dem fosskoke, og da blir de ofte smuldrete. Jeg koker dem på lav varme med skallet på, forteller hun videre. 


Foto: Istock.

Elin foretrekker småpoteter over de større. Hvis hun kan plukke selv i grønnsaksdisken, plukker hun alltid med seg de små. 

Mandelpotetene skal koke, trekke og hvile før de kommer på bordet. Her er Elins tips for møre og saftige mandelpoteter:

   > Gunda har forsket på sprø svor i 40 år

TRE GYLDNE POTETLOVER 

1. Småkok. Ikke fosskok:  

Jeg lar potetene småkoke i 5-7 minutter. Pass på at vannet kun putrer, og ikke fosskoker. Koketiden kommer an på størrelsen på potetene, legg derfor i de største først, og de mindre etterpå. De mindre potene trenger mindre tid i kjelen. For å sjekke om de er ferdige kan du stikke inn en spiss kniv i en potet. Hvis du kjenner at kniven slipper poteten, så er poteten perfekt mør. 

2. Trekke først, så hvile: 

Dra kjelen av platen, og la potetene trekke i 5-8 minutter. Til slutt heller du ut vannet, og lar potetene få hvile i 5 minutter til. Dette er for å få fram sødmefulle nøttesmaken i poteten. Da trekkes saften nemlig inn i poteten igjen.

3. Behold skallet på: 

Elin serverer helst potetene med skallet på: 

Mandelpoteten er jo skjør i seg selv, og jeg syns den er lettere å håndtere med et potetskall som beskytter litt. Noen vil jo også gjerne spise dem med skall siden det er der næringen sitter. Så syns jeg det er mye sjarm i å skrelle potene ved bordet på julekvelden. 

PUTT POTETENE I PINNEKJØTTGRYTA

Serverer du pinnekjøtt til julekvelden? Da kan du like så godt putte mandelpotetene oppi pinnekjøttgryta. Så du slipper å tenke mer på dem!

–  Dropp de berømmelige bjørkepinnene eller risten som har vært regelen i mange år. Hvorfor dette har vært en anbefaling, er meg et mysterium. Maten blir smakløs og kjedelig! Jeg sverger tilå bruke mandelpoteter som rist. Følger du denne trenden er jeg temmelig sikker på at du blir hekta, skriver Elin på matbloggen.

Hun sier trikset er å sørge for at du ikke ødelegger skallet når du vasker potetene.

– Mange tror potetene blir ødelagt av å koke i 2-3 timer. Men så lenge du holder det beskyttende potetskallet kompakt så kan de putre timevis i gryta helt til pinnekjøttet er mørt.

Dermed kan du kose deg med familien fremfor å holde styr på grytene. Vips, så har du kjøtt og poteter ferdig samtidig! Oppskrift og den enkle fremgangsmåten kan du finne på elinlarsen.net.

   > Buljongtrikset fra Sunnmøre gir ekstra saftig pinnekjøtt

ELINS MANDELPOTETRIST MED VØRTERØL OG PINNEKJØTT:

DU TRENGER (ca. 4 porsjoner):

Ca. 1 kg mandelpoteter
3- 6 dl vørterøl (1-2 flasker, må være nok væske til å dekke potetene)
Ca. 2 kg pinnekjøtt, (lammekjøtt av god kvalitet) 

SLIK GJØR DU:

1. Vask mandelpotetene forsiktig, så du ikke ødelegger potetskallet. Legg potetene i en stor kjele. Tilsett vørterøl slik at det dekker potetene. Har du ikke nok vørterøl, så etterfyll med vann. Kok opp og la det småkoke på lav varme.

2. Legg ferdig utvannet pinnekjøttet på kryss og tvers over «potetristen».

3. La dampe under lokk til kjøttet løsner fra bena (minimum 2 timer, gjerne det dobbelte).

4. Når kjøttet løsner fra beina, etter ca. 2-3 timer så er pinnekjøttet spiseklart. Først må det likevel en tur innom stekeovnen for å få det perfekte resultat.

5. Legg pinnekjøttet på et stekebrett, og stek ca. 5-10 minutter på 230 grader (forvarmet ovn) på nest øverste rille til kjøttet har fått en flott farge. 

6. God jul! :)