Grillsjefens ABC: Du griller i soner, ikke sant?

– Mange synes det er skummelt å grille, men en ny verden vil åpne seg når du lærer deg å bruke temperatursoner på grillen, lover Grillsjefen.

Hele Norges grillsjef Petter Gullikstad mener det er helt essensielt å kunne bruke temperatursoner for alle som vil mestre grilling.

– Når du lærer deg å lage direkte og indirekte varme, og skjønner forskjellen på de to, kommer du til å oppdage at grilling ikke trenger å være masse stress eller helt bingo. Du kan faktisk ha tilnærmet lik kontroll på varmen her som i en panne eller i ovnen.

Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra lære deg den viktigste basiskunnskapen du trenger for å bli en bedre griller.

LES OGSÅ: Dette er ditt aller viktigste grillutstyr


SLIK LAGER DU TEMPERATURSONER

Når du skal lage temperatursoner i grillen er det viktig å ikke fyre opp hele grillen, men alltid ha en «kald sone». På den måten får du en sone med direkte og en med indirekte varme, forklarer Grillsjefen.

– Direkte grilling gjør du rett over den varme sonen, mens du på den kalde sonen altså griller indirekte. Ved indirekte grilling er det viktig å bruke lokk – det får nemlig grillen til å fungere som en varmluftsovn. Bare at her får du masse deilig grillsmak, gliser han.

LES OGSÅ: Denne burgeren vil få deg til å synge O´sole mio! 

SONER PÅ KULLGRILLEN

På en kullgrill lager du sonene ved å legge kull eller briketter på siden av bunnristen i grillen. Legg gjerne en dryppeform i midten til å samle opp eventuelt fett som renner ned under steking.

– I kullgrillen justerer du varmen med ventilene på lokket og under grillen – det gir også sirkulasjon på varmluften som oppstår.

HVILKEN SONE SKAL DU SÅ BRUKE?

Grillsjefen har følgende tips til hva du bør grille på de to ulike sonene:

*Indirekte varme egner seg best til større stykker kjøtt, som ribbe, sommerkoteletter, spare ribs, hel kylling, store fiskestykker, hel fisk og mat med mye fett – som for eksempel bacon.

*Direkte varme egner seg best til mindre stykker, som pølser, grillspyd, tynne biffer, fisk og grønnsaker.

– En kombinasjon er perfekt til store kjøttstykker som for eksempel biff. Da bruner du den først godt på direkte varme, setter inn steketermometeret og legger den på indirekte varme, lukker igjen lokket og venter til biffen har nådd ønsket kjernetemperatur, forklarer han.

En liten advarsel fra Grillsjefen til slutt:

– Aldri gå fra maten når du griller over direkte varme. Dette gjelder spesielt mat med en del fett ettersom det fort kan antenne når det drypper ned i glørne, advarer han.

LES OGSÅ: Øl er hemmeligheten bak skikkelig saftige grillpølser