Vegetarmat på italiensk vis betyr vegetarlasagne, pasta og pizza – altså det beste som fins i grønn versjon. Bare prøv, ingen kommer til å savne kjøttet!
Når du spør folk hva som er favorittretten deres, er det ganske god sjanse for at pizza, pasta eller lasagne topper lista. Om du bruker kjøtt eller ikke, spiller faktisk ingen rolle når det gjelder å lage fantastiske versjoner av disse tre folkefavorittene.
Lasagne er kanskje det de fleste stusser på når det gjelder kjøttfritt alternativ. Kjøttsausen i lasagnen er jo halve moroa!
Joda, men det går fint an å erstatte den moroa med noe annet og grønnere. Noe veldig grønt, faktisk – nemlig spinat. Spinat er jo selve supergrønnsaken når det kommer til vitamininnhold, så sunt er det også.
FRISTENDE: Vi har brukt poteter og spinat, et annet vegetarisk alternativ er sopp. Nydelig!
Tynne potetskiver mellom pastaplatene gir mer substans til retten, og med ostelokket på toppen skal du lage ganske mye lasagne for at det skal blir noen rester igjen ...
TIPS! Vegetartaco som revolusjonerer tacokvelden! 🌮🌮🇲🇽
Smaksett med ost
Pasta i seg selv er mettende, så pastaretter uten kjøtt fyller godt opp i magen uansett.
I en klassisk carbonara er jo bacon er viktig ingrediens, og den setter smak. I vegetarversjonen bruker vi erter, og da er det desto viktigere å smaksette med rikelig parmesan eller pecorino. Parmesan er laget av kumelk og pecorino av sauemelk, så pecorino er noe saltere og smaker sterkere enn parmesan. Og husk pepper til slutt!
Hva med pizzaen? Vegetarfyllet har så mye smak og er så fargerikt og lekkert at om du serverer disse pizzaene sammen med kjøttpizzaer, skal du ikke bli overrasket om vegetarversjonene forsvinner først ...
Her kommer oppskriftene på godsakene!
Oppskrifter: Ann Kristin Møsth Wang
Vegetar-carbonara
GRØNN CARBONARA: Her sitter smaken i sausen, og fargene gjør retten ekstra innbydende.
DU TRENGER:
Til 4 personer
400 g linguine eller spagetti
4 egg
4 fedd hvitløk
100 g parmesan eller annen moden ost
1 sitron
100 g frosne grønne erter
100 g ruccola
Salt og pepper
SLIK GJØR DU:
1. Kok pasta som anvist på pakken, ta vare på litt av kokevannet. Når det er 3 minutter igjen av koketiden, ha i ertene.
2. Visp eggene med en gaffel i en bolle, ha i hakket hvitløk, salt og pepper og bland med raspet parmesan. Grovhakk ruccola.
3. Sil av vannet på pasta og erter og ha det tilbake i kjelen. Bland inn egg, ost, ruccola og press sitron over. Ha i litt av kokevannet hvis det er tørt. Rør rundt og server umiddelbart. Ikke glem pepperkverna!
😋PRØV OGSÅ: Vegetarburger med hummus 😋
Grønn lasagne
HVILE: Selv om det er vanskelig å vente, er det lurt å la lasagnen få hvile litt før du hogger inn. Da får den «sette seg» litt.
DU TRENGER:
Til 4 personer
12 lasagneplater
4 store poteter
1 løk
3 fedd hvitløk
2 stilker selleri
2 dl hvit ost
2 ss parmesan
200 g spinat
1 hel bunt basilikum
Saus:
3 ss smør
4 ss hvetemel
1 ts muskat
1 l melk
Salt og pepper
SLIK GJØR DU:
1. Sett ovnen på 200°C.
2. Smør en lasagneform.
3. Lag hvit saus: Smelt smør i en kjele på svak varme, rør inn mel og spe med melk til du har fått en glatt, fin saus. Kok opp og la den småkoke i 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper.
4. Skrell og skjær potet, selleristang, hvitløk og løk i tynne skiver. Vask og grovhakk spinat og basilikum, vend det forsiktig inn i sausen.
5. Legg potet, saus, ost og lasagneplater lagvis i formen og ha saus og ekstra ost på toppen.
6. Stek i ca. 45 minutter, til poteten er mør og lasagnen er gyllen på toppen.
Tips til servering: Smaker deilig med tomatsalat.
💚GRØNN LUNSJ OGSÅ? Lag en saftig og knasende vegetarsandwich 💚
Pizzadeig
DU TRENGER (til 4 personer):
15 g fersk gjær
3 dl lunkent vann
2 ts sukker
1 ts maldonsalt
2 ss olivenolje
1 dl pizzamel
5 ½ -6 dl hvetemel
SLIK GJØR DU:
1. Bruk en eltemaskin eller en stor bolle. Løs opp gjær i lunkent vann. Tilsett sukker, olje, salt, pizzamel og litt hvetemel av gangen. Elt deigen i 10 minutter til den er smidig og elastisk.
2. Strø litt mel over og la den heve til dobbel størrelse under et klede.
3. Sett ovnen på 250 °C.
4. Del pizzadeigen i fire deler og form raskt store boller. La de ligge under klede i ytterligere 10 minutter før de kjevles ut.
5. Kjevle så tynt du kan.
Tips! Pizzadeigen kan med fordel lages dagen før. La den står tildekket på et avkjølt sted, ikke i kjøleskap.
Hvit pizza med sopp, grønnkål og kapers
KNAS: En god neve gresskarfrø gir litt ekstra krønsj og smak til pizzaen.
DU TRENGER:
2 dl crème fraîche
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Sitron
100 g sopp
100 g grønnkål
2 ss olivenolje
1 glass kapers
20 g gresskarfrø
300 g revet hvit ost, gjerne lagret
SLIK GJØR DU:
1. Bland crème fraîche med salt, pepper, revet hvitløk og litt sitron. Smak til.
2. Skjær sopp i skiver og rens grønnkål. Vend grønnkål og sopp i olje med litt salt og pepper.
3. Ha et tynt lag crème fraîche på pizzaen. Strø over ost. Legg på sopp- og grønnkålblandingen. Strø gresskarkjerner og kapers over. Stek på full varme til den er gyllen.
Egg florentine pizza
GYLLENT MIDTPUNKT: Egget i midten gjør pizzaen ekstra kul å se på også. Dette kan bli en ny favoritt!
DU TRENGER:
2 store tomater
2 fedd hvitløk
En neve frisk oregano
Salt og pepper
100 g baby spinat
150 g fersk mozzarella
50 g parmesan
Kalamata-oliven
Egg
Rød chili
SLIK GJØR DU:
1. Del tomaten i to og rasp dem fra innsiden og ut.
2. Rasp også hvitløken og bland med hakket oregano. Smak til med salt og pepper.
3. Ha et tynt lag saus på pizzaen. Legg ut mozzarella, parmesan, spinat og svarte oliven. Lag en liten fordypning i midten og knekk egget nedi. Strø skiver med chili over. Stek på full varme til den er gyllen.