Fersk torsk er lett og deilig julemat, og det er ekstra godt med sprøstekt spekeskinke, grønn ertestuing og smeltet smør med hasselnøtter og soyasaus til.
Antall: 4
Vanskelighetsgrad: middels
Tidsbruk: ca. 1 time
DETTE TRENGER DU:
- 800 g torskefilet
- 3 ss smør
- 8 skiver spekeskinke
- Salt og pepper
OVNSBAKTE POTETER:
- Ca. 600 g poteter
- 1 rødløk
- 2 pastinakk
- 4 fedd hvitløk
- 1 sitron
- 2 ss olje
- 3 ss smør
- 1 eple
ERTEKREM:
- 500 g frosne erter
- 2 fedd hvitløk
- 3 ss sitronsaft
- 1 neve mynte
- 0,5 dl matfløte
- Salt og pepper
HASSELNØTTSMØR:
- 200 g meierismør
- 1 dl hasselnøtter
- 2 ss soyasaus
SLIK GJØR DU:
- Del poteter, rødløk og pastinakk i båter og legg dem i en ildfast form. Fordel grovhakket hvitløk og saften av 1 sitron over. Vend inn olje og smør i biter. Stek det i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter. Vend inn eplebåter etter 30 min.
- Legg fisken i en ildfast form. Fordel smøret over torsken, krydre med salt og pepper. Stek fisken i ovnen på 180 grader i ca. 20 min.
- Tin ertene og ha i alle ingrediensene utenom fløte. Kjør det glatt med stavmikser. Ha i fløte til slutt og kjør det så kremete du ønsker den. Smak til med salt og pepper.
- Smelt 200 gram smør i panne og vend inn grovdelte hasselnøtter. Ha i soyasaus og bland alt godt.
- Legg spekeskinken på en stekeplate og stek den i ovnen på 200 grader i noen minutter til den blir sprø.
- Server juletorsken med ovnsbakte poteter, ertekrem og nøttesmør. Topp gjerne med ekstra mynte.