Kakaopulveret redder kvelden når du er desperados etter sjokolade

Neste gang du går fullstendig desperados på kjøkkenskapet i vill sjokoladejakt, skal du vite at kakaopulveret alltid er der for å redde deg.

De fleste kjenner igjen situasjonen: Du sitter i sofaen og aner fred og ingen fare, men plutselig får du et akutt behov for sjokolade. Du går inn på kjøkkenet og åpner alle kjøkkenskapene.

Men finner du noe sjokolade der? Nei, som regel er det typisk nok lite å finne når krisen står på som fullt. Og butikken er kanskje stengt, eller for langt unna til at du orker å gå.

Det du trenger, er raske oppskrifter på sjokoladesnacks som du kan lage med ingredienser som du faktisk har i skapet. 

Men hør alle sjokoladesultne venner, i disse desperate situasjonene er det kakaopulveret som kan redde kvelden din.

Og med disse oppskriftene med kakaopulver i hovedrollen, kan sjokoladesuget bare komme når det vil. 

1. Sunnere sjokoladevafler 

Sunne sjokoladevafler. FOTO: Mat på bordet

Med kakaopulver i vaffelrøren, har du plutselig sjokoladevafler. De kan hamle opp med sjokoladesuget når som helst.

Ina fra matbloggen «Mat på bordet» kaller dette sunnere vafler, men innrømmer at de ikke akkurat er supersunne. 

- Med sunne sjokoladevafler menes halvsunne sjokoladevafler. De inneholder lite sukker, kun fullkornshvetemel og serveres med vaniljekesam og bær, sier Ina.

Vaflene inneholder kun basisingredienser som du sannsynligvis har i hus: fullkornshvetemel, kakao, sukker, bakepulver, vaniljesukker, egg, melk og smør.  

>> Se oppskriften på sunne sjokoladevafler hos Mat på bordet

2. Sjokoladeboller med kokos

Sjokoladeboller med kokos. Foto: Sukkerfeen

Disse sjokoladebollene med kokos fra «Sukkerfeen» er det sikkert mange som husker fra barndommen. For mange var dette en klassiker etter skoletid før mor og far kom hjem fra jobb. 

Alt du trenger for å lage sjokoladebollene, er havregryn, kakao, sukker, smør, kokos, kaffe og vaniljesukker. Og det beste av alt – de krever ingen steketid.

Du skal i teorien la sjokoladebollene kjøle litt ned i kjøleskapet før du ruller dem i kokos, men er du desperat er det lov å hoppe over dette steget og spise deigen rett fra bollen med en skje. Du føler deg kanskje ikke så smart, men desperate tider krever desperate løsninger. 

>> Se oppskriften på sjokoladeboller med kokos hos Sukkerfeen

3. Sunn bananis

Bananis med sjokoladesmak. Foto: Bondefrøken

Bananis – eller nice cream som den kalles på engelsk – er noe så fantastisk som sunn iskrem som du kan spise når som helst på dagen eller i uka.

Alt du trenger for å lage «Bondefrøken» sin variant, er frosne bananer i skiver, kakao og mager kesam eller yoghurt naturell. Kjør ingrediensene i en blender eller med en stavmikser til en luftig masse, og topp med bær, nøtter eller sjokolade. 

Hvis du ikke bruker bananer som er frosne, får du et resultat som er mer i retning av en milkshake enn iskrem. Alt går når du er desperat, men det er anbefalt å bruke frosne bananer – så her gjelder det å være føre var og alltid ha frosne bananer i skiver i fryseren.

Du kan spise iskremen med en gang, eller fryse den ned. Du kan også variere smakene i nærmest det uendelige, som for eksempel ved å tilsette nøttesmør, honning, fiken eller friske bær. 

>> Se oppskriften på sunn iskrem hos Bondefrøken

4. Sjokoladekake i kopp

Sjokoladekake i en kopp. Foto: Ingrid Marie Widvey

Denne nydelige sjokoladekaken i kopp fra «Ingrid Marie Widvey», lager du på utrolige fem minutter. I USA er såkalte mug cakes en stor hit for tiden, og trenden er på full fart mot oss. 

Det er mikrobølgeovnen som skal ha takken for at det går unna. Du fyller en stor kopp med  kakao, mel, sukker, olje og melk, bakepulver, egg, olje og melk, rører rundt, og lar koppen får noen minutter i mikrobølgeovnen.

Legger du en marshmallow på toppen på mens kaken fortsatt er varm, vil den smelte elegant utover kaken. Og det er sjelden feil.

>> Se oppskriften på sjokoladekake i kopp hos Ingrid Marie Widvey

5. Rask brownies 

Rask brownies. Foto: Mat på bordet

Denne browniesen fra «Mat på bordet» tar kun 10 minutter å lage. Det vil si at det kun tar ti minutter å lage røren og sette den i ovnen – der den skal stå i cirka 20 minutter. 

- Her er det ingen fancy ingredienser, ingen smør som skal røres, ingen sjokolade som skal smeltes, forteller Ina.

Alle ingrediensene du trenger, har du forhåpentligvis stående i skapet: kakao, hvetemel, sukker, egg, olje, bakepulver, vaniljeekstrakt og litt salt. Har du ikke vaniljeekstrakt kan du fint lage kaken uten. 

Browniesen bør (heldigvis) spises med det samme.

>> Se oppskriften på rask brownies hos Mat på bordet

6. Sunn nugatti

Sunn nugatti. Foto: Franciskas verden

Er du heldig å ha hasselnøtter i skapet, er ikke et glass sunnere nugatti langt unna.

- Denne nugattien er ikke bare enkel å lage, den er også sunn og smaker helt fantastisk, skriver Franciska på sin blogg «Franciskas verden».

Nugattien har null prosent sukker og 50 prosent hasselnøtter. I tillegg får du i deg omega-3, og slipper alle kunstige tilsetningsstoffer.

Kjør nøttene i en foodprossesor eller blender til de er finmalt, og tilsett kakao, honning, bakepulver, vaniljesukker, olje, matfløte og litt salt. 

>> Se oppskriften på sunn nugatti hos Fransiskas verden