Søtpoteten er hemmeligheten i kålrotstappa

Kanskje ikke så lurt å røpe hemmeligheten sånn med én gang, men det er faktisk enda en liten hemmelighet i denne kålrotstappa – i tillegg til søtpoteten.

Kålrotstappe forbinder vi kanskje mest med jula, og vi skal virkelig spise rikelig av den da også. Men det er ingen grunn til å vente, for det er faktisk nå den smaker aller best!

Kålrot er kjempegodt å bare knaske på som den er – og enda bedre blir den med en yoghurtdipp. Eller i stedet for å kokte poteter til middag, hva med dampede kålrotbiter?

Når du damper grønnsaker, bevarer du dessuten vitaminer og andre næringsstoffer mye bedre enn om du koker dem i vann. 

LES OGSÅ: 4 hemmeligheter til himmelsk kålstuing 😇


TUNGE OG SUNNE: Kålrot blir kalt Nordens appelsin, og det er jammen velvoksne og kompakte «appelsiner» vi snakker om! FOTO: Istock

Kålrot er Nordens appelsin

Kålroten har tykt skall utenpå, og hardt, lysegult fruktkjøtt med en mild og fin kålsmak inni. 

Kålrot er spesielt rik på C-vitaminer, og det er jo også en god grunn til å ha den på middagsbordet. 

Vi tyr jo gjerne til appelsiner for å få i oss nok C-vitaminer som styrker immunforsvaret når høstforkjølelsene setter inn, men kan du like gjerne gå for kålrot. Det er nemlig derfor den har fått tilnavnet Nordens appelsin!

TIPS: Oh là là! Slik lager du fransk potetmos

Barnevennlig variant

Kålrotstappen bruker å være et populært innslag uansett, men vil du gjøre den ekstra lekker, har vi et par tips til deg: Tilsett litt søtpotet i stappa for å mildne grønnsakssmaken, da blir den ekstra populær hos barna! 🍠

Og vi lovet deg jo en ting til. Dette er det lille ekstra som har så mye si for smaken: Bittelitt revet ingefær! Det setter en ekstra liten spiss på stappa, midt i alt det milde og sødmefylte. Bare et lite hint av ingefærsmak, så blir den helt perfekt – både til fisk, kylling eller til gryteretter! 

PRØV OGSÅ: Slik lager du perfekt coleslaw

 
PYNT: Med litt grønt på toppen blir stappa ekstra innbydende. 

Kålrotstappe med søtpotet og ingefær:

DU TRENGER (til 4 personer): 
1
stor kålrot (ca. 1 kg)
1 søtpotet
5 g fersk ingefær, revet
2 ss smør
Smak til med salt og pepper
Hakkede gressløk til pynt

SLIK GJØR DU: 

1. Del kålrota i to, skjær av skallet og kutt kålrota i mindre biter. Skrell søtpoteten og kutt den også i mindre biter.

2. Damp grønnsaksbitene på en rist i en kjele fylt med vann opptil risten. Damp til grønnsakene er møre.

3. Hell av vannet og legg grønnsakene i kjelen. La det gjerne dampe litt av dersom du har tid, slik at kålrotstappa ikke blir så vannete til slutt.

4. Mos grønnsakene til ønsket tekstur på stappen. Ha deretter i smør, smak til med salt og pepper, og dryss litt hakket gressløk over.