Karamellknekk er perfekt som julegaver eller vertinnegaver! Lag karamellknekk med topping som hasselnøtter, brente mandler eller sjokolade og peanøtter.

Karamellknekk er årets enkleste julegave!

Med hjemmelaget karamellknekk kan du fikse flere julegaver i en smekk – eller knekk, da ...

– Å lage hjemmelaget karamellknekk tar neppe mer enn 15-20 minutter, og er så lett å variere at du kan få unna flere julegaver på en gang, forteller matblogger Maria Bondeson.

Her snakker vi altså gavemekking på rekordtid! 🎁

– En porsjon gir minst 15-20 gode biter, forteller Maria.

👇 Du finner Marias oppskrift på karamellknekk nederst i saken. 👇

KARAMELLKNEKK ER ENKELT Å LAGE

Alt du trenger å gjøre for å lage karamellen er å ha sukker, margarin og vanilje i en kjele, og koke under omrøring til blandingen når 150 ˚C.


KJEKT Å HA: Sukkertermometer gjør det enkelt å få nøyaktig temperatur. 

– Har du et sukkertermometer er dette en no-brainer, men du klarer deg fint uten også – det krever bare litt mer oppmerksomhet, forteller matbloggeren.  

For å gjøre oppskriften ekstra enkel har Maria tatt utgangspunkt i 200 gram margarin, slik at du enkelt og greit bare kan tilsette to Melange Sticks. Hver er nemlig på 100 gram, dermed er det kun sukkeret du trenger å måle opp til denne oppskriften.


PRAKTISK: Melange Sticks på 100 gram hver gjør det enklere å bake.

IKKE BRUK FOR HØY VARME

Omtrent det eneste som kan gå skeis her er at karamellen blir brent, så ikke bli utålmodig og skru varmen opp for høyt, råder Maria.

– På en koketopp hvor 10 er maks varme, bør du ikke bruke mer enn 6. Følg nøye med på sukkertermometeret underveis – så fort det har passert 120 ˚C går det veldig fort opp til 150!

Når karamellen er klar, heller du den bare over på et stekebrett med bakepapir.


HOT, HOT, HOT!: Kokende karamell er skrekkelig varmt, og samtidig veldig fristende ... Så pass på små fingre!

– Har du barn i huset, vil jeg anbefale å bruke en av de innerste platene, slik at det er mindre fare for at kjelen tipper ut og skader noen. Og uansett hvor fristende det er å dyppe fingeren i karamellen for å ta en smak, ikke gjør det! advarer Maria.

Neste steg er å helle på topping med én gang, ettersom karamellknekken stivner nokså raskt.

– Venter du for lenge kommer toppingen til å prelle av, advarer karamelleksperten.

MARIAS TRE TOPPINGER

– Du kan godt lage karamellknekk uten topping, men en eller annen form for nøtter, mørk sjokolade eller salt gir en fin kontrast til sødmen. I tillegg får du en litt mer spennende tekstur, sier Maria.

Her er hennes tre forslag til toppinger:

1. Brente mandler og kanel 🎄 

Denne smaker jul! De brente mandlene bidrar dessuten til ekstra «krønsj».

2. Sjokolade og salte peanøtter 🎄 

Her får du en munnfull som kan minne om en krysning mellom Daim og Snickers – umulig å mislike, med andre ord!

3. Ristede hasselnøtter med Maldonsalt 🎄 

Denne varianten er for alle som elsker salt karamell. De ristede hasselnøttene balanserer sødmen i karamellsmaken perfekt.

FLERE TOPPINGFORSLAG

Når det gjelder topping, er det bare fantasien som setter begrensningene.

– Popcorn eller knust potetgull, frysetørrede bær, saltstenger, mandelflak og pistasjnøtter er bare noen av variasjonsmulighetene. Bare tenk på at toppingen helst bør ha like lang holdbarhet som karamellknekken, tipser Maria.

PAKKETIPS

– Det er alltid hyggelig både å gi og få gaver det ligger tid og omtanke bak. Og spiselige ting er jo litt ekstra stas, mener matbloggeren bak Marias Salt & Søtt.

Hun anbefaler å pakke karamellknekken inn i gjennomsiktige cellofan-poser som du knyter igjen med et fint bånd, eller at du kjøper eller lager små esker som du legger en bit matpapir inni før du fyller dem.


POPULÆRT: Karamellknekk er supert som vertinnegave, eller som kaffekos til deg selv. 

– Knyt på et personlig kort hvor du skriver oppskriften, så kan den du gir gaven til lage seg en ny porsjon dersom karamellknekken forsvinner fort, smiler Maria.

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Fram til gaven skal gis bort, bør den aller helst ligge et kjølig sted.

– Karamellknekk holder seg i minst to-tre uker i en pose eller boks med lokk.

Varianten med sjokolade må man være ekstra forsiktig med å oppbevare for varmt, men den klarer seg fint noen dager i romtemperatur.

– Med mindre mottakeren kjører full gass på varmekablene i gulvet tåler gaven fint å ligge under juletreet, forsikrer Maria.


FRISTELSER: I tilfeller som dette er det faktisk utrolig deilig å få seg en knekk!

Oppskrift på karamellknekk med 3 toppinger

DU TRENGER (15-20 biter):

Beregn én grunnoppskrift per topping-variant. 

 

Grunnoppskrift  
250 g sukker
2 stk Melange Sticks (200 gram)
1 ss vaniljesukker eller vaniljeekstrakt (evt. frø fra 1 vaniljestang)

Topping 1:
Ca. 0,5 ts malt kanel
125 g brente mandler

Topping 2:
125 g
salte peanøtter
125 g hakket mørk sjokolade

Topping 3:
Ca. 1 ts
Maldonsalt
125 g ristede hasselnøtter uten skall (rist nøttene på 180 °C i ca. 8-10 minutter, gni av skallet med et rent kjøkkenhåndkle). 

SLIK GJØR DU: 

1. Dekk et stekebrett med bakepapir.

2. Ha sukker og margarin i en tykkbunnet kjele. Tilsett vaniljesukker eller vaniljeekstrakt og sett kjelen på middels varme. 


HERLIG OPPKOK: La blandingen smelte mens du rører med jevne mellomrom.

3. Kok opp og småkok videre på middels varme til karamellen når 148-150 °C. Husk å rør ofte. Dette tar ca. 15 minutter, men tida avhenger av varmen på plata og type kjele du bruker. Bruk et sukkertermometer, da er det enklest å følge med.

TIPS! Har du ikke sukkertermometer, kan du teste karamellen ved å helle en teskje over i et glass med iskaldt vann. Når den da blir hard som et drops med én gang, er den klar.

5. Hell karamellen over på det bakepapirkledde brettet, og dryss over ønsket topping med én gang. OBS: Husk at karamellknekken stivner nokså raskt, så ikke vent med å ha på toppingen! 


TIPS: Dersom du lager varianten med peanøtter og sjokolade, bre sjokoladen litt utover så fort den begynner å smelte.

6. La knekken stå til den er helt hard, og knekk den så i biter. Det enkleste er å «slippe» brettet ned på kjøkkenbenken, da sprekker karamellknekken i biter.