Til hovedinnhold
julemat

Karamellknekk er årets enkleste julegave!

Med hjemmelaget karamellknekk kan du fikse flere julegaver i en smekk – eller knekk, da ...

Karamellknekk er årets enkleste julegave!

20min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Grunnoppskrift:

sukker

Melange Sticks

vaniljesukker (eller vaniljeekstrakt (evt. frø fra 1 vaniljestang))

Topping 1:

malt kanel

brente mandler

Topping 2:

salte peanøtter

mørk sjokolade (hakket)

Topping 3:

maldonsalt

ristede hasselnøtter (uten skall (rist nøttene på 180 °C i ca. 8-10 minutter, gni av skallet med et rent kjøkkenhåndkle).)

Fremgangsmetode

Dekk et stekebrett med bakepapir.
Ha sukker og margarin i en tykkbunnet kjele. Tilsett vaniljesukker eller vaniljeekstrakt og sett kjelen på middels varme.
Kok opp og småkok videre på middels varme til karamellen når 148-150 °C. Husk å rør ofte. Dette tar ca. 15 minutter, men tida avhenger av varmen på plata og type kjele du bruker. Bruk et sukkertermometer, da er det enklest å følge med.
Tips: Har du ikke sukkertermometer, kan du teste karamellen ved å helle en teskje over i et glass med iskaldt vann. Når den da blir hard som et drops med én gang, er den klar.
Hell karamellen over på det bakepapirkledde brettet, og dryss over ønsket topping med én gang. OBS: Husk at karamellknekken stivner nokså raskt, så ikke vent med å ha på toppingen!
La knekken stå til den er helt hard, og knekk den så i biter. Det enkleste er å «slippe» brettet ned på kjøkkenbenken, da sprekker karamellknekken i biter.

De tre toppingforslagene:

1. Brente mandler og kanel

Denne smaker jul! De brente mandlene bidrar dessuten til ekstra «krønsj».

2. Sjokolade og salte peanøtter

Her får du en munnfull som kan minne om en krysning mellom Daim og Snickers – umulig å mislike, med andre ord!

3. Ristede hasselnøtter med Maldonsalt

Denne varianten er for alle som elsker salt karamell. De ristede hasselnøttene balanserer sødmen i karamellsmaken perfekt.

OPPBEVARING OG HOLDBARHET

Fram til gaven skal gis bort, bør den aller helst ligge et kjølig sted.

– Karamellknekk holder seg i minst to-tre uker i en pose eller boks med lokk.

Varianten med sjokolade må man være ekstra forsiktig med å oppbevare for varmt, men den klarer seg fint noen dager i romtemperatur.

 

 

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆