– Det er merkelig at ikke flere lager eplesmør

Med eplesmør kan du ta vare på den fantastiske smaken av norske epler helt frem til neste sesong – minst!

 

Akkurat nå er de knallgode norske eplene i sesong, og det er bare å hive seg over dem (spesielt på Epledagen 17. oktober!). Norske epler er deilig i en haug med desserter, og passer dessuten utmerket i en god del salte retter også. 

Det eneste i verden som er negativt med de norske eplene, er at de dessverre kun er tilgjengelig noen få måneder i løpet av året. Men hvis du konserverer eplene, kan du nyte smaken av den norske delikatessen gjennom hele året. 

Det finnes flere måter å konservere epler på. Mange lager eplemos, eplesyltetøy, eplesaft eller har dem i en chutney, men denne gangen slår vi et slag for eplesmør. Det er ikke så vanlig i Norge, men en ypperlig måte å ta vare på de fantastiske norske eplene. 

  > Epleroser er enklere å lage enn du tror


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Ingen melkeprodukter 

Eplesmør er mest vanlig i USA og Vest-Europa, hvor det har røtter helt tilbake til middelalderen, ifølge Wikipedia.

Eplesmør - «apple butter» på engelsk-  inneholder ikke et eneste melkeprodukt (til tross for navnet), og er i virkeligheten bare en karamellisert eplemos. Navnet har eplesmøret fått på grunn av sin smørbare konsistens, samt at den opprinnelig hovedsakelig er blitt smurt på brødskiven.

  > Trikset som gjør at eplebåtene aldri blir brune

Ekstremt anvendelig

I dag er det vanlig å bruke eplesmøret til en hel del mer enn som pålegg. På grunn av sin gode smak brukes det som topping på blant annet pannekaker, vafler, havregrøt, kjeks og ost, yoghurt og svinekjøtt (!). 

Matblogger Maria Bondeson har utviklet oppskriften nederst i saken, og kan fortelle at eplesmør er så enkelt å lykkes med at det er merkelig at ikke flere lager det.

- Eplesmør er sykt godt! Og holdbarheten er jo også veldig lang, så man kan lage en god del med én gang, forteller bloggeren.

  > Smaken av eplekake med kun 4 ingredienser

Slik lager du eplesmør

Steg 1


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Skrell eplene og del dem i biter.

Steg 2


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Småkok eplene med eplejuice og vanlig sukker til de er møre.

Steg 3


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Kjør eplemosen glatt med en stavmikser.

Steg 4


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Rør inn brunt sukker og krydder, og kok videre på lav varme. Rør av og til.

Steg 5


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Når eplesmøret har en mørk karamellbrun farge og smørbar konsistens, er det ferdig. Ha det over i steriliserte glass som lukkes med et tett lokk. Om du skal spise eplesmøret i løpet av et par uker holder det at glassene er rene.

Det er for øvrig enkelt å sterilsere glass. Bare vask godt, og sett dem inn i ovnen på 160 grader i 15-30 minutter. Det burde ta seg av de siste bakteriene, ifølge Gerd Byermoen i frukt.no.

- Fyll deretter glassene helt opp med eplesmør, sett på lokket med en gang og skru det godt igjen. Når innholdet avkjøles suges lokket fast og det oppstår vakuum. Eplesmør og annet eplesyltetøy vil da kunne holde seg godt minst til neste eplesesong om det oppbevares mørkt og svalt. Åpnet glass holder seg et par uker i kjøleskap, sier Byermoen.

   > Isbittrikset som gir «evig liv» til urtene

Eplesmør

Du trenger (gir ca. 8 dl eplesmør):

1 kg epler
2 dl eplejuice eller eplecider
100 g vanlig sukker
100 g brunt sukker
1 ts malt kanel
¼ ts malt nellik
¼ ts malt allehånde

Slik gjør du:

1. Skrell og kjern eplene, og skjær dem så opp i mindre biter.

2. Ha eplebitene over i en kasserolle og tilsett eplejuice og vanlig sukker.

3. Kok opp, og skru ned varmen til middels. Småkok med lokket på til eplebitene er møre. (Tiden avhenger av type epler du bruker, men 20-25 minutter kan være en grei pekepinn.)

4. Bruk en stavmikser og kjør eplemosen helt glatt.

5. Tilsett brunt sukker og krydder, og rør det godt inn.

6. Kok videre på lav varme uten lokk til mosen har fått en mørk karamellbrun farge og smørbar konsistens, ca. 1 – 1 ½ time. Rør med jevne mellomrom under kokingen.

7. Ha eplesmøret over på steriliserte glass med tett lokk. Oppbevares kjølig.