Kroketter med rotgrønnsaker

Friterte grønnsakskroketter

Rotgrønnsaker som moses og friteres er knasende sprø utenpå og saftige og myke inni.

Rotgrønnsaker er i sesong på høsten og vinteren og kan brukes i grønnsakssuppe og ovnsbakes. De kan brukes til det meste, og disse supersprø krokettene med moste rotgrønnsaker kommer også barna til å elske!

Krokettene har en mild og god smak og kan for eksempel fungere som et alternativ til kokte eller stekte poteter, eller som en spennende vri på rotmosen til helgesteken.

Grønnsakskrokettene er så enkle å lage at barna fint kan være med på å lage dem. Hvem synes vel ikke det er litt morsomt å mose grønnsaker, eller forme morsomme boller?

PRØV OGSÅ: Kjøttsuppe på 1-2-3

Sprø panering

Krokett er en mos eller stuing som rulles til avlange boller, deretter paneres, og til sist frityrkokes (eller stekes, som i oppskriften under). 

Disse krokettene med rotgrønnsaker er enkle å lage, og fulle av smak. Den saftige og myke innsiden er laget av sellerirot, persillerot og pastinakk, mens den sprø utsiden er en enkel panering av egg og griljermel. 

For at utsiden av krokettene skal bli ekstra sprø, steker vi dem i både smør og olje. Da blir de nesten som en schnitzel på utsiden. 

Hvis du vil følge en sunnere linje, kan de fint stekes i en ildfast form i stekeovnen helt uten fett. Da blir de riktignok ikke like knasende sprø utenpå, men de er fortsatt kjempegode.

Krokettene passer perfekt som tilbehør til for eksempel kylling, torsk eller svinestek.

PRØV OGSÅ: Pommes frites uten frityrkoking

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Sunne rotgrønnsaker

Norske rotgrønnsaker er stappfulle av viktige næringsstoffer. Både sellerirot, pastinakk og persillerot inneholder vitamin C.

I tillegg inneholder selleriroten kalium og kopper, mens pastinakken inneholder kalium - som er med på å holde blodtrykket normalt, skriver Frukt.no. Persilleroten inneholder vitamin B6, som hjelper til med å holde energiomsetningen normal.

PRØV OGSÅ: Potetkaker av resten av potetene fra middagen

Sprø kroketter med rotgrønnsaker

 Foto: Maria Tveiten Helgeby

Dette trenger du:

Tilbehør til 4 personer

1/2 stor sellerirot
1 pastinakk
1 persillerot
1 egg
2 ss griljermel
dill
salt
pepper
smør og olje, til steking

Til panering:
2 egg
Griljermel
Hvetemel

Slik gjør du:

1. Skrell alle rotgrønnsakene. Del dem i terninger eller skiver, og kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet, og la de dampe av seg. Mos grønnsakene, legg mosen i en sil, og press ut vannet med baksiden av en øse.

2. Tilsett 1 egg, to spiseskjeer griljermel, salt, pepper og grovhakket frisk dill i rotmosen, og rør raskt sammen så egget ikke blir til eggerøre. 

3. Dypp hendene i vann, og form forsiktig små kroketter. Legg dem på en tallerken. Når alle er ferdig formet, legg dem til avkjøling i kjøleskapet i cirka 30 minutter så de blir litt fastere. 

4. Når krokettene er ferdig avkjølt, kan du begynne med paneringen: Rull dem først i hvetemel, deretter i sammenpisket egg, og til slutt i griljermel. Fortsett til alle er dekket. Stek på middels varme i olje og godt med smør til de er gylne utenpå og varme inni. Serveres med for eksempel rømmedip, fisk eller svineknoke.

PRØV OGSÅ: Fisk panert i cornflakes

FLERE OPPSKRIFTER PÅ BILLIGE MIDDAGER