Krydderkake med julekrydder som nellik, ingefær og kanel, og deilig glasur med smak av klementiner. Detaljert oppskrift på utrolig saftig krydderkake.

Krydderkake med kremostglasur og smak av pepperkake

Saftig og god krydderkake som smaker som nystekte pepperkaker og med kremostglasur med klementinsaft i. Det er smaken av jul!

– Krydderkaka er utrolig saftig, myk og god! Smaken minner om nystekte pepperkaker, og den dufter skikkelig av jul, jubler Maria Bondeson.

Kaka er tilsatt typiske julekrydder – nellik, ingefær og kanel og simpelthen oser av jul! 

På toppen er det smurt et tykt lag deilig, kremet og syrlig klementinduftende glasur, som både tilfører en herlig friskhet og fungerer som en god kontrast.

👇 Du finner oppskriften på Marias krydderkake nederst i artikkelen. 👇

Krydderkaka bakes i langpanne.
VARER LENGE: Krydderkaka kan godt fryses. Bare pakk den godt inn i plast, og frys den helst før du smører på glasur. FOTO: Maria Bondeson. 

KRYDDERKAKA ER ENKEL Å BAKE 🎄

Bland sammen røra, stek og topp med glasur. Her er det ingen kompliserte ledd – du trenger kun å vispe, helle og blande – dette fikser du!

– Bare pass på at du pisker egg og sukker godt sammen før de øvrige ingrediensene tilsettes. Unngå å vispe noe særlig etter at bakepulver og natron er tilsatt, ellers kan du ende opp med en flat og kompakt kake, advarer kakeeksperten.

For å gjøre det ekstra enkelt har Maria brukt Flytende Melange med smør og rapsolje i kakerøra.

– Melange rett fra flaska er kjempeenkelt. Bare klem i vei, tipser Maria.

PRØV OGSÅ: 3 gode juledesserter

Krydderkaka bakes med kulturmelk.
HER ER HEMMELIGHETEN: Kulturmelk!  FOTO: Maria Bondeson

EN SAFTIG HEMMELIGHET 

Marias hemmelige triks for å få krydderkaka ekstra saftig, er å bruke kulturmelk i stedet for melk. 

– Det gir fantastisk konsistens og saftighet. Kulturmelk inneholder nemlig melkesyrebakterier som hjelper enzymaktiviteten i bakverket slik at melet får tatt opp mer fuktighet og væske. Det gir en supersaftig kake, forklarer Maria. 

GLASUR MED FIN KONSISTENS 

Et vanlig problem når man lager kremostglasur, er at den blir for løs.

– Kremosten gjør at melisen løser seg opp slik at glasuren blir rennende. Prøver du å fikse dette ved å vispe inn mer melis, blir det bare verre, forteller Maria.

PRØV OGSÅ: Tre supre måter å bruke resten av pepperkakedeigen på

Kaka dekkes med et godt lag glasur med kremost.
ENKEL GLASUR: Siden du trenger akkurat én boks kremost og én Melange stick, trenger du kun å veie opp melisen. Superenkelt!  FOTO: Maria Bondeson. 

– Hemmeligheten er å bruke food processor, samt å bytte litt om på rekkefølgen. Start med å kjøre melis, tilsett deretter margarin, så kremost, og til slutt så mye klementinsaft du trenger for å få rett konsistens.

Det eneste du må passe på er at du ikke kjører maskinen mer enn nødvendig.

– Krydderkaka kan fint lages dagen i forveien. Den blir faktisk bare enda saftigere av å stå litt. Kaka holder seg fint i 4-5 dager, men er aller best dag nummer to, forteller Maria, som driver matbloggen Marias Salt & Søtt.

🍊 Krydderkake med klementinglasur 🍊

Krydderkake med klementiner i glasuren
BEST TEMPERERT: Oppbevar kaka kjølig og tildekket, men ta den helst ut i romtemperatur en time før servering – den vil nemlig oppleves mindre saftig når den er kjøleskapskald.  FOTO: Maria Bondeson. 

Oppskriften er til en liten langpanne på ca. 20 x 30 cm (ca. 15 biter):

DU TRENGER: 

4 store egg
100 g brunt sukker
125 g hvitt sukker
200 g Flytende Melange med smør og rapsolje
3 dl kulturmelk (3,5% fett)
275 g hvetemel
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
½ ts malt nellik
2 ts bakepulver
1 ts natron

Kremostglasur:
400 g
melis
1 Melange stick (100 g Melange), i biter
1 boks kremost med mandarin og ananas (125 g)
Finrevet skall av 1 klementin
1-2 ss klementinsaft

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm ovnen til 180 °C. Smør en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm), eller dekk den med bakepapir. (Doble oppskriften dersom du bruker stor langpanne. Kaka trenger i tilfelle ca. 10-15 minutter ekstra steketid.)

2. Ha egg og begge typer sukker i en miksebolle. Visp til en luftig eggedosis. Tilsett Flytende Melange med smør og rapsolje og kulturmelk, og visp godt.

3. Sikt sammen hvetemel, krydder, bakepulver og natron, og ha det oppi miksebollen. Visp bare akkurat nok til at det tørre er blandet inn. Hell røra over i den klargjorte formen, og se til at den fyller formen i et jevnt lag.

4. Stekes på midterste rille i ca. 35-40 minutter. Sjekk med en kakepinne – har pinnen rå røre på seg, trenger kaka å stekes litt til. Kommer den ut med litt fuktige smuler på, er kaka ferdig. Avkjøles helt i formen.

Glasur:

5. Glasuren lages ved å ha melisen i en food processor med knivblad. Sett på lokket og kjør maskinen noen sekunder for å få vekk eventuelle klumper i melisen. Tilsett Melange Stick og kjør maskinen til margarinen er hakket opp og blandet inn.

6. Tilsett kremost og finrevet klementinskall og kjør maskinen noen sekunder til. Se an hvor mye klementinsaft du trenger for å få konsistensen du vil ha, ca. 1-2 ss, bare pass på å ikke kjør maskinen mer enn nødvendig.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT