Hjemmelaget sild

Sild hører julen til og er selvskreven på julebrunsjen. Her får du oppskrift på kryddersild og tomatsild.

KRYDDERSILD

Sild hører med når du dekker til julebrunsj og julefrokost, og kryddersild er en klassiker som er enkel å lage selv. Denne er smakt til med julekrydder og appelsin.

Et stort glass
Vanskelighetsgrad: Lett
Tidsbruk: ca. 20 minutter + utvanning og hvile

Kryddersild – dette trenger du

  • 6 kryddersildfileter
  • 5 dl melk
  • 3 sjalottløk
  • 1/2 appelsin/klementin
  • 2 dl vann
  • 1 dl hvitvinseddik
  • 1,8 dl sukker
  • 3 nellikspiker
  • 1/2 ts allehånde
  • 10 svarte pepperkorn
  • 3 laurbærblader

Slik lager du kryddersild

  1. Legg sildefiletene i en skål med 5 dl melk og 5 dl vann, og la den stå i kjøleskapet i 3 timer.
  2. Skyll sildefiletene i rennende vann og tørk godt av dem. Skjær dem skrått i ca. 2 cm brede biter.
  3. Bland vann, eddik og sukker i en liten kjele. Gi det et kjapt oppkok og rør til sukkeret har smeltet. Tilsett krydderet og avkjøl laken.
  4. Skjær løk og appelsin i tynne ringer. Legg sild, løk og appelsin lagvis i et stort, sterilt glass, hell over laken og sett på lokket. La det stå i kjøleskapet i minst 24 timer.

Tips! Se oppskrift på julekrydret eplemos.

TOMATSILD

Tomatsild er godt når du inviterer til julebrunsj og kan gjerne lages noen dager i forveien. Spis silden med tomatsaus og løk på knekkebrød eller tynne skiver grovbrød.

ETT STORT GLASS
LETT
CA. 20 MINUTTER + UTVANNING OG HVILE

Tomatsild – dette trenger du

  • 6 kryddersildfileter
  • 5 dl melk
  • 2 gule løk
  • 0.5 dl solsikkeolje
  • 1 dl tomatpuré
  • 2,5 dl sukker
  • 4 ss hvitvinseddik
  • 1 dl vann
  • 3 laurbærblad
  • 10 svarte pepperkorn
  • 1 ss gule sennepsfrø
  • 1 liten neve frisk dill

Slik lager du tomatsild

  1. Legg sildefiletene i en skål med 5 dl melk og 5 dl vann, og la det stå i kjøleskapet i 3 timer.
  2. Skyll sildefiletene i vann og tørk av dem med papir.
  3. Skjær løken i tynne båter og sildefiletene på skrå i ca. 2 cm brede biter.
  4. Varm oljen i en kjele og rør inn tomatpureen. Gi blandingen et oppkok.
  5. Fjern kjelen fra varmen, ha i sukker og rør om til det har smeltet. Tilsett eddik og vann. Avkjøl blandingen helt.
  6. Legg sild, løk, krydder og grovhakket dill lagvis i et glass. Hell over tomatsausen og sett på lokket. La den stå i kjøleskapet i minst 24 timer.