Foto: Agnete Brun/Gatemat/Forlaget Press

Lag steambuns av ribberestene

Med denne herlige oppskriften fra street food-restauranten Hitchhiker kommer du til å like ribberestene bedre enn selve juleribba.

Maten er noe av det aller beste med julen, og for mange er det lite som topper juleribba. Men selv etter at alle har spist seg gode og mette for tredje gang, sitter man ofte igjen med masse ribberester. Da er det perfekt å lage superdigge steambuns! 

 

Stian Floer er medeier av Oslo-restauranten Hitchhiker, ga ut kokeboken Gatemat med Hitchhikers kjøkkensjef Jan Robin Ektvedt tidligere i år. I boken tar de for seg gatemat fra hele verden - fra jianbing-pannekake fra Kina, til syrlig og frisk ceviche fra Peru.

Menyen skiftes stadig vekk ut på Oslo-restauranten Hitchhiker, men steambuns har vært en gjenganger. Logisk nok, med tanke på hvor populær den er. 

- Vi lager om lag 100 til 200 steambuns hver dag når vi har det på menyen. Så vi har vel solgt rundt 50.000 steambuns siden vi åpnet, forteller Stian Floer til Extra.

Nå deler Hitchhiker-kokken steambun-oppskriften fra boken Gatemat med Extras lesere.

 

«Freshness»

Steambun à la Hitchhiker består av en fluffy og dampet deig som man bretter rundt saftig ribbe, friske urter og grønnsaker, og topper med spicy saus. Supergodt og superenkelt. Inspirasjonen til steambunen hentet Floer og Ektvedt i New York og fra det kinesiske kjøkken. 

- Vi tar utgangspunktet i autentiske retter, og lager vår egen twist. Vi liker for eksempel å toppe maten med masse «freshness» - frisk koriander, agurkstrimler og litt eplebiter...

Du kan selv velge om du vil lage autentisk Hitch-ribbe fra bunnen av (se oppskrift lenger ned i saken), eller om du vil gjøre det enklere og bruke ribberestene fra julemiddagen.

- Bruker du resteribbe som allerede er stekt, kan du for eksempel bare gni den inn med krydrene i oppskriften, og gi den en kjapp runde i stekeovnen så den blir varm og trekker til seg de gode smakene, tipser kokebokforfatteren.

Kan fryses ned

Floer selv bruker en bambusdamper når han lager steambuns. Dette er en beholder man setter over en gryte med kokende vann, slik at innholdet blir dampet. Har du ikke bambusdampere tilgjengelig, er det flere enkle løsninger.

- Har du ikke bambusdamper, kan du enten bruke en vanlig dampkjele eller en dampovn. Har du ikke dette, kan du sette en stor ildfast bakk med vann i bunnen av stekeovnen, og legge steambuns-ene på en bakerist i midten av ovnen. Bare husk å dekke risten med bakepapir, tipser Floer.

Lag gjerne noen ekstra steambun-brød du kan ha på lur, for de tåler frysing godt. 

- Neste gang du vil lage steambuns, kan du bare legge dem frosne rett i dampkokeren igjen, sier kokken.

Hitchhikers Steambuns

Foto: Agnete Brun/Gatemat/Forlaget Press

Dette trenger du:

Deig til drøye 30 buns:

650 g hvetemel

6 ss sukker

3 ss melkepulver (kan sløyfes)

½ pk tørrgjær

½ bikarbonat (finnes i de fleste apotek)

½ ts bakepulver

2 ½ ss solsikkeolje

3 ½ dl lunkent vann

Slik gjør du:

1. Ha alt i en eltemaskin, og kjør den på medium til høy hastighet i 5 minutter. La deigen heve til det dobbelte i bollen under plastfolie.

2. Del den opp i emner på cirka 30 gram og rull til boller. Legg bollene på bakepapir og la dem heve i 20 minutter under plastfolie.

3. Gni inn benken med noen dråper solsikkeolje. Kjevle ut bollene til ovale, små pizzabunner. Pensle den ene halvdelen med et tynt lag solsikkeolje, og brett den andre halvdelen over, så du har en halvmåne (som på bildet).

4. Legg de brettede emnene forsiktig tilbake på papiret og dekk til med plastfolie. La dem heve til det dobbelte.

5. Damp deigbitene i 4 minutter i en bambusdamper eller dampkjele.

Foto: Agnete Brun/Gatemat/Forlaget Press

Spicy stekt ribbe

Dette trenger du:

500 g tynnribbe, uten bein og svor

2 ss koreansk chilipulver

2 ss grovsalt

1 ss fennikelfrø

1 ss korianderfrø

Slik gjør du:

1. Rist fennikel- og korianderfrø i stekepanna til det begynner å ryke så vidt, knus i morter. Gni inn ribba med alt krydderet, la det helst ligge i 1 døgn i kjøleskapet.

2. Ta ribba ut av kjøleskapet og børst av overflødige saltkorn – og legg den i en ildfast form. Stek ribba på 130 grader i 2 ½ time. Hold litt øye med den. Hvis ribba blir for brun, kan du øse en liten skvett vann over. Når ribba er ferdig, tar du den ut og lar den hvile litt.

3. Skjær tynne skiver av den ferdige ribba, stek skivene gylne og sprø på hver side i en stekepanne.

Grønnsaksfyll

Slik gjør du:

1 grønt eple

2 gulrot

1 agurk

1 potte koriander

1 lime

salt

1. Skjær alle grønnsakene i strimler, finhakk koriander.

2. Bland alt i en bolle, skvis over lime og smak til med salt.

 

Montering og servering

Skjær de stekte ribbeskivene i passende biter. Legg skiver av ribbe inni «munnen» på steambunen, fyll på med grønnsaker, ha over chilimajones eller en annen sterk og gjerne litt feit saus.