– Ja, det tar nesten to timer å bake tomater, men 99 prosent av tiden passer de seg selv i ovnen, påpeker matbloggeren.
Å langtidsbake tomater tar nesten to timer, men det er det verdt, garanterer matbloggeren Merete Skeibrok.
– Bakte tomater smaker så utrolig godt, og er dessuten veldig enkelt å lage ettersom de passer seg selv i ovnen, forteller hun.
Alt du trenger å gjøre for å lage Meretes tomater er rett og slett bare å dele dem i to, helle over litt god olivenolje og flaksalt, og så gjør ovnen resten av jobben.
Inne i ovnen fordamper mesteparten av væsken slik at tomatene krymper i størrelse og umamismaken de naturlig inneholder konsentreres.
– De blir søtere og får en mye mer intens tomatsmak. Det er stor forskjell i smak. I tillegg dufter det helt nydelig, lover Merete.
LES OGSÅ: Eton mess er en befriende enkel dessert
LES OGSÅ: Russiske blinis med røkelaks er en genial forrett
VERDENS ENKLESTE FORRETT
De bakte tomatene topper matbloggeren med fetaost, god olivenolje og noen urter. Resultatet er verdens enkleste forrett eller smårett til mezedesbordet – den greske versjonen av tapas – hvor mange småretter settes midt på bordet, og så spiser man noen munnfuller av alt.
Merete lager retten flere ganger i året, og det slår aldri feil: De bakte tomatene blir alltid spist opp. Dette er med andre ord en rett som slår an hos mange.
– Ofte blir jeg også spurt om oppskriften, og den er jo enkel å forklare, smiler hun.
LES OGSÅ: Denne middagen krever kun hakking og smøring
BRUK INGREDIENSER FRA ØVERSTE HYLLE
Som i all gresk mat er det viktig å bruke få, men gode råvarer, understreker Merete.
– Så velg smaksrike tomater, ekte gresk feta og en god olivenolje. Dette er uansett en rimelig rett, så ingrediensene bør være fra øverste hylle.
Hun råder alle som vil prøve seg på dette til å bake flere tomater enn du trenger når du først er i gang.
– De bakte tomatene er nemlig også kjempegode å bruke i salater, på pizza eller med pasta, tipser Merete, som driver matbloggen God gresk mat.
LES OGSÅ: 3 grønnsaker du burde begynne å grille
Langtidsbakte tomater med fetaost
DETTE TRENGER DU:
6 ss extra virgin olivenolje
750 g modne plommetomater
450 g gresk fetaost
1 ½ ts flaksalt
nykvernet svart pepper
litt tørket eller frisk oregano til pynt
DETTE GJØR DU:
1. Forvarm ovnen til 240 grader.
2. Smør en liten langpanne eller lignende med 2 ss av oljen. Skjær tomatene i to på langs og legg dem med skjæreflaten opp i ett lag.
3. Strø over salt og pepper, og stek i 15 minutter. Senk ovnstemperaturen til 150 grader, og bak 1 ½ time til.
4. Avkjøl tomatene, legg dem på tallerkener og fordel over fetaosten. Hell over en oljeskvett og dryss over oregano. Server gjerne med godt brød til.