Lapskaus av pinnekjøtt er en fin (og god!) måte å bruke opp restene etter julemiddagen på. Poteter og kålrot går selvsagt også i gryta!

Lapskaus av pinnekjøtt – perfekt restemiddag i romjula

En dag ut i romjula er det på tide med rester. Pinnekjøtt, poteter og kålrabi har du alltids noe rester av. Da er veien kort til lapskaus!

Midt mellom jul og nyttår kommer det en dag eller to hvor du er lei av de store middagsselskapene og gjerne skulle ha brukt opp restene i kjøleskapet. 

Det fine med lapskaus er at du kan putte i omtrent hva det skal være. Kjøttrester, poteter, grønnsaker – her er det bare å bruke det du har. 

Pinnekjøtt egner seg ekstra godt, fordi det smaker så mye! Kjøttet er også så salt i seg selv at det sannsynligvis ikke trengs mye mer salt. Dette smaker du deg fram til mot slutten av koketida. 

LES OGSÅ: Bruk opp julerestene i denne potetvaffelen🤤

Den allsidige lapskausen

I vår oppskrift har vi brukt pinnekjøtt, poteter, kålrot, noe mange av oss gjerne har rester av i kjøleskapet i romjula. Men du kan selvsagt også bruke andre grønnsaker, som gulrot, sellerirot, persillerot og purre.

Både storfekjøtt og svinekjøtt er vanlig å bruke i lapskaus, så har du rester etter svineribbe kan det også blir utgangspunktet for ei god gryte med lapskaus. Lapskaus med pølser er også et godt alternativ. 

Felles for alle lapskausene er at de bør serveres med flatbrød til. Sprøtt, knasende flatbrød, gjerne med godt smør på også. 

God restemiddag!

PRØV OGSÅ: 6 tips for å lage en knakende god restebowl🥗


PINNEKJØTT: Nam! Så får du nyte duften av pinnekjøtt i huset enda en gang denne jula.

PINNEKJØTTLAPSKAUS

DU TRENGER (til 4 personer):
7 dl
vann
2 ss kjøttfond
6 store poteter, skrelt og delt i seks biter
1 liten kålrot, delt i 2x2 cm terninger
1 løk, skåret i tynne skiver
1 ts tørket timian eller 2 ss frisk, finhakket
600 g renset pinnekjøtt (kun kjøttet)
Persille til pynt, kan sløyfes
Flatbrød

SLIK GJØR DU: 

1. Kok opp vann og fond, og legg de skrelte potetene i gryta. Kok potetene under lokk til de er møre (ca. 10 minutter) og ha i kålrotbiter, løkskiver og timian. (Er det restepoteter som allerede er kokt, har du dem bare rett i lapskausen til slutt).

2. La dette småkoke til potetene begynner å løse seg litt opp og dermed tykner sausen.

3. Tilsett pinnekjøttet. Senk temperaturen og la retten trekke på lav temperatur i ti minutter.

4. Smak til med salt og pepper. Dryss persille over, og server med flatbrød.

Oppskrift: Helle Øder Valebrokk