Lavkarbo pizza med nøttebunn, squash og paprika.

Lavkarbo pizza med nøtter

Denne lavkarbo-pizzaen er kanskje ikke for alle, men midt i blinken for dem som aller helst vil spise pizza hver eneste dag.

Denne lavkarbopizzaen med nøttebunn er nok en av de mest ukonvensjonelle pizzaene vi har sett, og vårt første instinkt er å rope nei!  

Men hvis du er en lavkarbo-entusiast som skulle ønske du kunne spise pizza hver eneste dag, er dette pizzaen for deg. For det må noen kompromisser til for å kunne spise pizza hver dag.

Pizzaen består av en nøttebunn av valnøtter, mandler, egg, smør, ost og bakepulver. Selv om bunnen er uten mel og gjær, smuldrer den likevel ikke. Den er alt annet enn tørr og har mye smak. 

Oppskriften er laget av Nicolai Hildre (22). Hildre jobber til daglig på treningssenteret 3T-Ilsvika i Trondheim og bruker mye tid på å lage mat.

– Elsker du pizza og har lyst på det flere ganger i uken, er dette et godt alternativ, sier den personlige treneren.

Siden han kom på nøttepizza-oppskriften, har han vært frelst. Nå er dette hans ultimate favorittpizza, som i følge ham er helt magisk. 

– Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift på rundstykker og prøvde meg frem med fyll. Blant alle pizzaoppskrifter jeg prøver, er denne definitivt en favoritt.

PRØV OGSÅ: Vegansk bønnestuing til taco

Pizza full av omega-3 

Et lavkarbo-kosthold er et kosthold med redusert inntak av karbohydrater, og økt inntak av proteiner og fett. Du holder deg unna behandlet mat, raffinert sukker og ferdigprodukter.

– Lavkarbo eller ikke, denne pizzaen kan du fint spise uten å gå på noen diett. Den er fullspekket av sunne næringsstoffer, forteller treningsentusiasten.

Med en bunn full av nøtter, får du i deg både omega 3- og omega 6-fettsyrer, som vi er avhengig av å få gjennom kosten vår, samt jern, sink, kalsium, magnesium og B6. Alt fettet gjør også at du blir fortere mett og ikke overspiser. 

Bunnen er som nevnt basert på valnøtter, som er regnet for å være  en av de mest næringsrike matvarene som finnes i naturen.

Prøv med banan

Nicolai anbefaler å bruke pesto fremfor tomatsaus, og serranoskinke på toppen.

– Jeg har fått tilbakemeldinger på mange varianter, og det fine med denne er at du kan gjøre som du vil med toppingen, forteller Hilde.

Er du vegetarianer kan du for eksempel bruke aubergine, spinat og tomat. Vil du ha en litt søt tvist, bør du prøve med banan. Dette er noe svenskene har brukt på sin pizza lenge, og Hildre mener du vil bli overrasket over hvor godt det er. 

Et tips er å forsteke bunnen noen minutter før du legger på fyllet for å få bunnen ekstra sprø.

PRØV OGSÅ: Hjemmebakt knekkebrød med frø og nøtter

Lavkarbo-pizza med nøtter 

Pizza med nøttebunn, squash og paprika.Foto: Astri Knudsen 

Du trenger:

Til 3-4 porsjoner

Bunn:

4 egg
120 g mandler
120 g valnøtter
120 g revet gulost
80 g smeltet smør
2 ts bakepulver 

Fyll (varier som du vil):

Noen spiseskjeer pesto som pizzasaus
To fedd hvitløk
En halv rødløk
To håndfuller med spinat
Revet ost
To tomater
En halv aubergine
Tre champignon
Litt salt og pepper
Litt oregano
Eventuelt en banan 

Slik gjør du:

Kjør mandlene og valnøttene i en mikser (eller finhakk med kniv). Klekk eggene oppi en bolle og visp ut plommene. Smelt smøret og riv osten. Ha alt opp i bollen og tilsett bakepulveret. Bland godt sammen.

Hell deigen utover et stekebrett (penslet eller med bakepapir). Deigen skal være litt fastere enn en kakedeig, men ikke like fast som en vanlig pizzadeig. Forstek bunnen i 5 til 10 minutter på 225 grader for å få den ordentlig sprø.

Mens bunnen forsteker: Hiv hvitløk og spinat i en stekepanne til spinaten blir flat. Stek auberginen i tynne skiver noen minutter på hver side.

Smør på saus/pesto på bunnen, og fordel ønsket fyll utover. Stek pizzaen midt i ovnen i ca. 10 til 15 minutter på 225°C.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ SUNNE MIDDAGER