Minestronesuppe er full av grønnsaker og knasende bacon. Og best av alt: parmesan på toppen! Slik lager du minestronesuppe på ekte italiensk vis.

Minestrone er suppa som faktisk har alt!

Ekte, italiensk minestronesuppe har så mange deilige ingredienser at du blir både mett, varm – og du får tømt kjøleskapet for alt av grønnsaksrester.

Visste du at minestrone betyr «tykk suppe» på italiensk? Og den lever i hvert fall opp til navnet sitt! Her er det nemlig bare å raide kjøleskapet og lage verdens beste næringsrike suppe.

extra-bannere-900x450-fruktoggront.jpg

– Spesielt når det begynner å bli kaldt og surt ute er det utrolig deilig med en varmende suppe, og minestrone er en av mine absolutte favoritter. Gjerne med en god dose finhakket rød chili for å få temperaturen opp et par ekstra hakk, sier Jan Henrik Syversen, matbloggeren som kaller seg Gladkokken.

Lyst å teste noe nytt? Prøv laks i ertesuppa!

UENDELIGE MULIGHETER

En typisk minestronesuppe har mange ingredienser hvor ingen skiller seg spesielt ut. Hvilke ingredienser avhenger av sesongen der du bor, så selv blant italienere er det uendelig mange variasjoner.

I tillegg til sesong har det også en god del å si hva du har i kjøleskapet ditt. Dette er nemlig en ideell suppe å bruke grønnsaksrestene på!

LES OGSÅ: 7 måter å pimpe opp tomatsuppa på


RÅVARER: Løk og hvitløk er viktige ingredienser i minestronesuppe. Ellers er det lov med det du måtte ha av grønnsaker.

NOEN REGLER FOR MINESTRONESUPPE

Om du vil lage minestronesuppe på ekte italiensk vis, er det ifølge en artikkel i The Guardian noen regler:

🍜 1. Start med en blanding av for eksempel løk, hvitløk, gulrot og stangselleri (denne blandingen kalles gjerne sofrito).

🍜 2. Fortsett med pancetta eller bacon. Underveis tilsetter du grønnsaker, gjerne bønner, og selvfølgelig væske, helst kraft.

🍜  3. Avslutt med pasta eller ris og server med brød, parmesan og god olivenolje.

LES OGSÅ: Slik lager du kyllingsuppe i ekspressfart

DEN FEMTE SMAKEN

– Om du har en parmesanskorpe til overs, så la den gjerne trekke med. Det vil nemlig tilføre masse god umamismak til suppa, tipser Gladkokken.

Umami betyr «god smak» på japansk, og regnes som den femte smaken i tillegg til surt, søtt, salt og bittert.

Jan Henrik Syversen pleier å bruke det han har tilgjengelig, men bruker alltid grønnsaker, pancetta eller bacon, kraft, tomater og pasta når han lager minestrone.

– Også serverer jeg den med et lite lass revet parmesan i midten, pynter med basilikum og heller litt god olivenolje over. Da blir den helt fantastisk god! lover Jan Henrik.

🍜 SUPPERÅD: Minestronesuppa er fin å fryse ned, men gjør det i så fall før du tilsetter pastaen, ellers blir den fort slapp og grøtete.


VIKTIG DETALJ: Parmesan på toppen. Nam!

OPPSKRIFT PÅ MINESTRONESUPPE:

DU TRENGER: 

Til 4 porsjoner

1 løk
4 hvitløksfedd
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
1 ss olivenolje
1 pk bacon (ca. 100 g)
2 kvister timian
2 laurbærblad
1 l hønsebuljong (laget med buljongterning)
1 boks hermetiske tomater
1 Parmesanskorpe 
1 pk grønnkål
1 squash
150 g pasta (makaroni/gnocchi/skjell)
150 g revet parmesan

SLIK GJØR DU:

1. Finhakk løk og hvitløk, del gulrøtter og stangselleri i skiver og fres med baconstrimler i en kjele med olivenolje til det er mykt, ca. 5 minutter.

2. Tilsett timian og laurbærblad. Hell over kyllingbuljong, hermetiske tomater og parmesanskorpen, og kok opp. La småkoke i 15 minutter.

3. Fjern stilken på grønnkålen og finsnitt. Kutt squash i terninger og tilsett sammen med pasta. Kok til pastaen er al dente.

4. Fjern parmesanskorpen, og server suppa rykende varm med masse revet parmesan.