- Monkey bread er helt vanvittig godt!

Monkey bread er som en blanding av kanelboller og eplekake – og denne versjonen av kaken er til og med toppet med salt karamell. Snakker vi tidenes høstkake?

Epler. Kanel. Sukker. Saftig bolledeig. Salt karamellsaus. Alt i én og samme kake.  

Monkey bread har definitivt alt du vil ha en høstkake – det er matblogger Siv Melbye helt enig i: 

- Første gang jeg smakte monkey bread tenkte jeg bare: så vanvittig godt! Supersaftig, syrlig, søt og syndig. Smakene eksploderer i munnen, jubler Siv. 

👇 Oppskriften på Sivs monkey bread med eple finner du nederst i saken. 👇

NYE HØYDER

I sin versjon av kaken, har Siv tilført en ny dimensjon. Hun topper nemlig den ferdige kaken med salt karamellsaus, og det er vel ikke så overraskende at det fungerer alderes utmerket.

-Det er ingen hemmelighet at epler og kanel passer godt sammen, men karamellsausen på toppen tar dette til nye høyder. Det er helt vanvittig godt, smiler matbloggeren.

Matbloggeren er opptatt av å spare tid og lager derfor karamellsausen mens kaken steker i ovnen. Hun smelter først sukkeret i en panne, og har deretter i Flytende Melange.

– Du kan selvfølgelig bruke fast margarin, men det går enda raskere med flytende. Da slipper man naturlig nok å vente på at margarinen skal smelte, forteller Siv. 

Hun har også et par klyper salt i karamellsausen sin, noe som gjør at den balanserer godt mot den søte kaken.

STERKE REAKSJONER 

Det var ikke bare Siv som likte kaken. Dette var reaksjonen Siv fikk fra sine venner da hun serverte dem monkey bread for første gang: 

-De bare gliste og sa «OMG! Såå god!», smiler hun.

Definitivt verdt en drøy time på kjøkkenet, synes Siv. 

SÅNN LAGER DU DEN

Monkey bread lager du ved å blande små terninger av bolledeig med et fyll som består av epleterninger, sukker, kanel og egg.

Bakeekspertens beste tips for å lykkes med kaken er å benytte syrlige epler, være forsiktig så du ikke brenner karamellen og å blande bolledeigen godt – men merk at bolledeigen ikke skal eltes.  

- Husk også at gjæren og sukkeret skal blandes i melk og vann som holder kroppstemperatur. Deigen skal deretter heve på et lunt sted med tett lokk. 

For å sikre et skikkelig saftig resultat, brukes Flytende Melange både i deigen og til utrullingen av bollene.

Margarinen bør tilsettes etter at du har blandet sammen de øvrige ingrediensene til deigen. Da får glutennettverket mulighet til å utvikle seg før fettet tilsettes, og du får enda luftigere og saftigere bakst.  

Hvis du vil ha et enda saftigere resultat, kan du tilsette karamellsausen før steking. 

- Da får du en skikkelig klissete og deilig kake, sier Siv. 

Her er det ingen tid å miste! Det er bare å sette i gang og bake: 

Monkey bread med eple og karamellsaus

DU TRENGER:

Deig:

2 dl vann
3 dl melk
1 dl sukker
1/2 ts salt
50 g gjær
12 dl hvetemel
1 ts kardemomme
1,5 dl Flytende Melange
 
Fyll: 

3 grønne epler
2-3 ss kanel
1/2 dl sukker
1 egg (til pensling)  
1 dl Flytende Melange (til utrulling) 

Karamellsaus:

2 dl sukker
50 g Flytende Melange
1 dl fløte
2 klyper maldonsalt (smakes til) 

SLIK GJØR DU:  

1. Bland varmt vann med melk og sukker til det når 37 grader, og ha i gjæren. La dette stå i cirka 2-3 minutter.

2. Vend løst inn hvetemel, salt og kardemomme, og ha til slutt i Flytende Melange. Bland godt sammen til deigen slipper bollen. 

3. Sett lokk på bollen og hev på lunt sted i cirka 30 minutter eller til deigen er doblet i størrelse. 

4. Mens deigen hever blander du sammen sukker og kanel i en liten bolle, og smører en springform eller randform (21-24 cm). Skrell eplene og kutt dem i terninger på cirka 1-1,5 cm.  

5. Sett ovnen på 200 grader og ha litt Flytende Melange på benkeflaten. 

6. Ha deigen ut av bollen og del den i to emner. Rull hvert emne til to pølser med cirka en tommes tykkelse (2,5 cm). Del i biter på ca. 2,5*2,5 cm. 

7. Rull hver deigbit i Flytende Melange, så i sukker- og kanelblandingen, og legg dem vekselsvis i formen sammen med eplebitene. 

8. Etterhev kaken i cirka 15 minutter og pensle med pisket egg før du setter formen i ovnen på nederste rille i cirka 30 minutter til kaken ikke lenger er «deigete» i midten. 

9. Ta formen ut av ovnen, hvelv kaken over på en rist og avkjøl.

10. Lag karamellsaus ved å helle sukker i en panne på middels varme. La den stå i fred til sukkeret begynner å smelte. Rør forsiktig underveis til alt sukkeret er smeltet og ha deretter i Flytende Melange. Ta pannen av platen og fortsett å røre. Ha så i fløte litt og litt til du får en jevn saus. Tilsett så et par klyper salt. Avkjøl sausen til den får en tykkere konsistens og karamellsmaken utbedrer seg. Hell deretter sausen over den avkjølte kaken og server med deilig vaniljeis til. 

Alle foto er tatt av Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt