Prøv en deilig krabbesalat med spennende smaker til å ha på brødskiva. Her er oppskriften, og tips til hvordan du koker koker krabbe.

Nå er krabben på sitt beste – er du klar?

Mens du har hatt ferie, har krabben spist seg god og full. Det skal vi nyte godt av nå!

 

Hele våren og sommeren krabber (selvsagt!) krabbene på havbunnen og beiter skjell, krepsedyr og annen næringsrik mat som den finner i tareskog og skjellsand. Når den er blitt god og mett sånn litt utpå høsten, er det vår tur ...

I Norge er det taskekrabbene som er mest vanlig, og de er på sitt beste i august, september og oktober. Klør og krabbehus er fulle av smaksrikt krabbekjøtt som enten kan spises kokt og helt naturell, gjerne sammen med majones, god loff og sitron.

🐟GLAD I SJØMAT? Prøv fisketaco med sei 🐟


GODSAKER: Bruk gjerne en nøtteknekker når du skal knekke klørne og tyll dem først inn i en papirserviett, da spruter det ikke. FOTO: Istock 

Kjapp versjon eller lage fra bunnen?

Å kjøpe ferdig rensede krabbeskjell i butikken er selvsagt det enkleste. Da kan du veldig enkelt røre sammen den helt himmelske krabbesalaten du finner oppskriften på litt lenger ned i saken. 👇

Vil du virkelig ta den helt ut og lage alt fra bunnen, kan du fiske krabber selv. Da trenger du enten krabbeteiner med agn, dykkerutstyr og/eller en god lommelykt.

 

Lystring av krabber foregår under flo om natta når krabbene kravler seg opp mot havoverflaten på holmer og skjær for å beite på rur like under vannskorpa.

Her kan du lese mer om å fiske krabber


RIKTIG STØRRELSE: Krabben skal være minst 11 cm når du måler den der skallet er bredest. Det gjelder krabber fra svenskegrensa til og med Rogaland. I resten av landet er det 13 cm, ifølge Fiskeridirektoratet. FOTO: Istock

Fikk du fangst? Slik koker du krabbe

Vi har fått Fredrik Braathen på Fiskeriet i Oslo til å veilede oss: 

🦀 Fyll en kjele med vann og kok opp. Tilsett 30-40 g salt pr. liter vann.
🦀 Krabbene skal i når vannet fosskoker – men ikke fyll den helt med krabber, da vannet vil avkjøle seg for mye.
🦀Kok dem i 20-25 minutter, litt avhengig av størrelse.
🦀Krabben er ferdigkokt når du lett kan dra av de små beina.
🦀Ta krabbene opp av vannet og legg dem på ryggen. La dem hvile i 15-20 minutter.
🦀Vri av ben og klør. Trekk krabbehuset ut av krabbeskallet ved å sette tommelen inn der hvor halen møter skjoldet under krabben. Nå kan du løfte ut «huset» fra krabbeskallet.
🦀Paven er krabbens magesekk og skal vekk. Den sitter bak øynene. Trykk ned til du får et «knekk», og ta den ut.
🦀Fjern gjellene som sitter på hver sin side av fra krabbehuset. Hvis du deler krabbehuset i to, er det lettere å ta ut kjøttet.
🦀Det er både kjøtt i krabbehuset, klørne (hvitt) og i krabbeskallet (det brune og det rød, som er rogn).

👍TIPS! Krabben blir på sitt mest saftige hvis den får lov til å bli liggende i kokevannet til dagen etter. 

Krabbelag?

Det er ekstra stas å nyte fangsten (eventuelt fangsten du fant i butikken) sammen med gode venner. 

Legg aviser utover bordet slik at det dekker. Sett urteplanter, som f. eks dill, persille og koriander, i potter og fordel sitronbåter utover bordet. Legg krabbehus og klør over det hele og sett frem diverse typer majones og aioli. Sett frem kurver med ferskt landbrød og loff, godt drikke og du er i mål!

Tips: Prøv en litt uvanlig majones! 

Og selvsagt kan du by på den fantastiske krabbesalaten her:

 
TIPS: Vi har pyntet med persille, men du kan også bruke koriander og vårløk/gressløk med rødløk. Vil du ha mer «krønsj», er det godt med små terninger av agurk. FOTO: Hanne Buxrud

Blings med krabbesalat

DU TRENGER (til 4 personer):
2
ferdigfylte krabbeskjell
1 god håndfull krabbeklør eller hele krabber som renset tilsvarer ca 500 g krabbekjøtt
1 ss rømme
1 ss majones
1 ss fint revet ingefær
1 ss finhakket chili
4 vårløk eller 2-3 ss hakket gressløk
Litt persille
4 gode, lubne skiver landbrød
Noen salatblader

SLIK GJØR DU:

1. Rens krabbene for mat og ha det i en bolle.

2. Bland inn majones, rømme, ingefær og chili. Rør inn mesteparten av vårløken, men spar litt til pynt.

3. Legg salatblader på blingsene og fyll opp med krabbesalat.

4. Pynt med grønt og eventuelt mer chili hvis du ønsker.

TIPS! Bruk gjerne mango som pynt eller i en skål ved siden av. Del mangoen i små terninger og press over litt limesaft. 

LES OGSÅ: Her er flere digge pålegg til brødskiva! 👌