Nyttårskalkun med eplestuffing og julesalat

Vi gir deg oppskriften på nyttårsaftens høydepunkt! Nemlig knallgod kalkun med tilbehør som gjør den siste dagen i året til en av de beste.

Antall pers: 6
Vanskelighetsgrad: Middels
Tidsbruk: 3 timer + tid til å tine kalkunen

Nyttårskalkun med eplestuffing – dette trenger du

  • 1 kalkun (beregn ca. 500 gram per person)
  • 1 neve frisk rosmarin
  • 3 røde epler
  • ½ sitron
  • 2 dl rosiner
  • 2 dl eplejuice
  • 100 g smør
  • Salt og pepper

Fløtesaus med eplejuice – dette trenger du

  • 3 dl steikesjy
  • 2 sjalottløk
  • 10 gram smør
  • 1 dl eplejuice
  • 3 dl kremfløte
  • Salt og pepper

Finhakk løken og surr den myk i smør i en kasserolle. Hell over eplejuice, steikesjy og kremfløte. La det koke på lav varme til det tykner. Smak til med salt og pepper.

Saltbakte poteter – dette trenger du

  • 600 gram småpoteter
  • 3 dl grovsalt
  • 1 neve frisk timian

Sett ovnen på 200 grader. Ha salt i en liten, ildfast form og fordel potetene i saltet. Stek i ovnen ca. 20-30 min. Server med frisk timian.

Nyttårssalat – dette trenger du

  • 1 pakke sukkererter
  • 1 pose babyleafs
  • 1 rødløk
  • 2 røde epler
  • 2 appelsiner
  • 1 granateple
  • 1 dl valnøtter

Vinaigrette – dette trenger du

  • Saften av 1 klementin
  • 2 ss olivenolje
  • 2 nellikspiker
  • 1 stjerneanis

 

Slik lager du julesalat

  1. Miks olje, krydder og saften av klementiner i en bolle og la det stå så smakene setter seg.
  2. Del sukkererter i to på langs, skjær rødløk, appelsiner og epler i båter, og legg alt på et fat sammen med babyleafs.
  3. Rist grovhakkede valnøtter i en panne og strø dette over den deilige julesalaten sammen med granateplekjerner.
  4. Topp med vinegretten.

Slik tilbereder du kalkunen

  1. Tin kalkunen i to døgn i kjøleskapet. Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen i en langpanne eller på et stekebrett.
  2. Skjær eple og sitron i båter, og bland sammen med rosiner og rosmarin-stilker. Fyll kalkunen med dette. Brett vingene inn under fuglen. Knyt hyssing rundt lårbeina og stram til. Pensle kalkunen med smør, salt og pepper. Hell i litt eplejuice i langpannen.
  3. Stek kalkunen i ovnen på 160°C i 30 min per kilo. La den hvile i 15 min.
  4. Lag nyttårsalaten mens kalkunen steker og sett den kaldt.
  5. Mot slutten av steketiden lager du klar de saltbakte potetene og setter i ovnen mens kalkunen hviler.
  6. Bruk kraften fra langpannen til å lage sausen.
  7. Server kalkunen hel og pynt gjerne fatet med frukt og grønt, eller selve nyttårsalaten. Del den opp ved bordet og server med deilig fløtesaus til.

Godt nytt år!