Vi gir deg oppskriften på nyttårsaftens høydepunkt! Nemlig knallgod kalkun med tilbehør som gjør den siste dagen i året til en av de beste.
Antall pers: 6
Vanskelighetsgrad: Middels
Tidsbruk: 3 timer + tid til å tine kalkunen
Nyttårskalkun med eplestuffing – dette trenger du
- 1 kalkun (beregn ca. 500 gram per person)
- 1 neve frisk rosmarin
- 3 røde epler
- ½ sitron
- 2 dl rosiner
- 2 dl eplejuice
- 100 g smør
- Salt og pepper
Fløtesaus med eplejuice – dette trenger du
- 3 dl steikesjy
- 2 sjalottløk
- 10 gram smør
- 1 dl eplejuice
- 3 dl kremfløte
- Salt og pepper
Finhakk løken og surr den myk i smør i en kasserolle. Hell over eplejuice, steikesjy og kremfløte. La det koke på lav varme til det tykner. Smak til med salt og pepper.
Saltbakte poteter – dette trenger du
- 600 gram småpoteter
- 3 dl grovsalt
- 1 neve frisk timian
Sett ovnen på 200 grader. Ha salt i en liten, ildfast form og fordel potetene i saltet. Stek i ovnen ca. 20-30 min. Server med frisk timian.
Nyttårssalat – dette trenger du
- 1 pakke sukkererter
- 1 pose babyleafs
- 1 rødløk
- 2 røde epler
- 2 appelsiner
- 1 granateple
- 1 dl valnøtter
Vinaigrette – dette trenger du
- Saften av 1 klementin
- 2 ss olivenolje
- 2 nellikspiker
- 1 stjerneanis
Slik lager du julesalat
- Miks olje, krydder og saften av klementiner i en bolle og la det stå så smakene setter seg.
- Del sukkererter i to på langs, skjær rødløk, appelsiner og epler i båter, og legg alt på et fat sammen med babyleafs.
- Rist grovhakkede valnøtter i en panne og strø dette over den deilige julesalaten sammen med granateplekjerner.
- Topp med vinegretten.
Slik tilbereder du kalkunen
- Tin kalkunen i to døgn i kjøleskapet. Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen i en langpanne eller på et stekebrett.
- Skjær eple og sitron i båter, og bland sammen med rosiner og rosmarin-stilker. Fyll kalkunen med dette. Brett vingene inn under fuglen. Knyt hyssing rundt lårbeina og stram til. Pensle kalkunen med smør, salt og pepper. Hell i litt eplejuice i langpannen.
- Stek kalkunen i ovnen på 160°C i 30 min per kilo. La den hvile i 15 min.
- Lag nyttårsalaten mens kalkunen steker og sett den kaldt.
- Mot slutten av steketiden lager du klar de saltbakte potetene og setter i ovnen mens kalkunen hviler.
- Bruk kraften fra langpannen til å lage sausen.
- Server kalkunen hel og pynt gjerne fatet med frukt og grønt, eller selve nyttårsalaten. Del den opp ved bordet og server med deilig fløtesaus til.