hoisinsaus: et stykke laks på en tallerken med tilbehør

Hoisinsaus gjør deg nyforelsket i laks

Det er lett å bli lei av laks, men med hoisinsaus finner du tilbake til kjærligheten! Bare prøv denne helt fantastiske oppskriften på laks med hoisinsaus og grønnsaker, så skal du se!

Skal du innføre èn ny matvane i år, så må det være å alltid ha hoisinsaus i kjøleskapdøren.

Sausen gir en helt ny dimensjon til maten, og kanskje spesielt laksefileten – som dessverre er lett å bli lei av. Sorry, laks, det er faktisk sant!

SE OGSÅ: Ida var lei av laks, men så laget kjæresten currylaks

Hva er hoisinsaus? 

Hoisin er en kinesisk og mørkebrun saus som smaker søtt men krydret. Den har en mild smak, og er ikke hot. Sausen er laget av soyabønner, mel, sukker, vann, krydre, hvitløk og chili, ifølge Encyclopaedia Britannica

Direkte oversatt betyr hoisin «sjømat», skriver matsiden Lucky Peach. Men ta det med ro - hoisin inneholder null sjødyr. 

Sausen er kanskje mest kjent for å ofte bli servert med crispy duck, men den smaker minst like godt til laks, kylling og storfe.

Pensle to ganger

Siden hoisin er såpass søt i smaken og relativt tyktflytende, passer den perfekt som en glaze på laksefileten. Vanligvis må glazer reduseres for å bli tyktflytende, men det behøver du ikke å gjøre her (med mindre du ønsker en enda mer konsentrert smak).

For å lykkes med hoisinglazen under er det viktig å ha to ting i bakhodet: For det første er det viktig at glazen har godt med smak for at smaken skal bære retten. Så ikke bli skremt om den er sterk før du pensler den utover laksen.

For det andre er det viktig å pensle to ganger - én gang før steking, og én gang under steking. Da ber du garantert en supersaftig laks med nydelig hoisin-smak.

 

Laks med hoisinsaus og grønnsaker

Dette trenger du (4 personer):

Hoisin-glaze:
4 laksefileter
3 ss hoisinsaus
2 ss soyasaus
1/2-1 ts sambal oelek, chilipaste
1/2 tommel ingefær, raspet
1 fedd hvitløk, presset
1/3 lime, saften

1 rødløk, i tynne skiver
1/2 pose sukkererter, i grove biter
3 vårløk, i grove biter
olje

Fullkornsris, til servering

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

2. Rør sammen ingrediensene til glazen, og la stå.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

3. Del opp grønnsakene, og legg i bunnen av en stor ildfast form. Hell litt olje over. Legg laksefiletene oppå grønnsakene.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

4. Bruk en pensel til å fordele halvparten av glazen over laksefiletene. Pass på å dekke alle sidene med glaze. Sett midt i ovnen i 8 minutter.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

5. Ta formen ut av ovnen, og pensle resten av glazen over laksen. Sett inn i ovnen igjen i 8 nye minutter. Laksen er ferdig når den flaker seg.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

6. Ta laksen ut, og server med fullkornsris, mer hoisinsaus og gjerne litt frisk koriander.

Foto: Maria Tveiten Helgeby
 
👏 ANDRE MIDDAGSTIPS: Middager som egner seg i en hektisk hverdag