mat inspirasjon
Sprø og saftige ovnsbakte rotgrønnsaker
Ovnsbakte rotgrønnsaker er så enkelt og godt til kjøtt og fisk. Med seks enkle steg får du dem sprø og saftige.
30min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
800 grotgrønnsaker, f.eks. gulrøtter, pastinakk, søtpotet, rødbeter, kålrabi (ca)
4 sssolsikkeolje (ca)
1 klypesalt og pepper (ca)
1 klypeTørket og evt. også fersk rosmarin eller timian
Fremgangsmetode
Ta grønnsakene ut av kjøleskapet i god tid, slik at de får romtemperatur før de skal stekes.
Skrell grønnsakene og skjær dem i like tykke biter. Det er lettest å få grønnsakene sprø dersom du skjærer dem i staver med en tykkelse på maks. 1 cm.
Forvarm ovnen til 230°C, varmluft. Sett inn et stekebrett med kanter.
Ta stekebrettet ut av den varme ovnen og ha i oljen. Sett brettet inn i ovnen igjen i ca. 5 minutter, eller til oljen er rykende varm.
Tørk av all synlig fuktighet på grønnsakene. Slik blir de lettere sprø.
Ta brettet med den rykende varme oljen ut av ovnen, og legg grønnsakene forsiktig på brettet – de skal frese godt når de kommer i kontakt med oljen. Vend dem litt rundt slik at de får litt olje på alle sider, og spre dem godt utover.
Det er viktig at det ikke blir for fullt på brettet, da blir ikke grønnsakene sprø. (Dersom du lager en stor porsjon – bruk to brett.) Dryss over litt tørket rosmarin eller timian om ønskelig.
Sett brettet med rotgrønnsakene inn i ovnen igjen, og stek på varmluft i 20-25 minutter, eller til grønnsakene er gylne i kantene. Salte og pepre, og servér med ferske urter.