Ovnsbakte rotgrønnsaker er så enkelt og godt til kjøtt og fisk. Med seks enkle steg får du dem sprø og saftige.
Ovnsbakte grønnsaker er fantastisk godt til lammestek og til andre typer kjøtt og fisk. Problemet er at de ovnsbakte rotgrønnsakene kan bli slappe og bløte istedenfor knasende sprø og digge. Heldigvis har vi løsningen.
Hemmeligheten bak knasende sprø rotgrønnsaker ligger i detaljene.
Skyll grønnsakene og tørk godt av dem før du slenger dem i ovnen for at de skal oppnå en skikkelig god sprøhet. Fuktighet er nemlig den sprø rotgrønnsakens største fiende.
LES OGSÅ: Sånn får du ekstra saftig lammestek
Ikke overfyll stekebrettet med grønnsaker
Da får ikke grønnsakene nok varme, og du får blaute rotgrønnsaker.
Sprer du dem derimot jevnt utover ett (eller flere) stekebrett, får alle tilstrekkelig varmebehandling, og de får et sprøtt og deilig ytre.
LES OGSÅ: Sånn får du sprø søtpoteter
Riktig varme på grønnsakene
Bruk riktig temperatur og innstilling på stekeovnen: Høy temperatur og varmluftsfunksjon er helt nødvendig for å få supersprø rotgrønnsaker. Så glem over- og undervarme og 175 grader – dét er nemlig oppskriften på rotgrønnsak-dvaskhet.
Så sjekk ut våre tips for å lage knasende sprø rotgrønnsaker i ovnen:
Ovnsbakte rotgrønnsaker à la Marias salt og søtt
Dette trenger du
Til 4 personer
Ca. 800 g rotgrønnsaker, f.eks. gulrøtter, pastinakk, søtpotet, rødbeter, kålrabi
3-4 ss solsikkeolje
Salt og pepper
Tørket og evt. også fersk rosmarin eller timian
Slik gjør du:
1. Del grønnsakene i like store biter

Ta grønnsakene ut av kjøleskapet i god tid, slik at de får romtemperatur før de skal stekes. Forvarm ovnen til 230°C, varmluft. Sett inn et stekebrett med kanter. Skrell grønnsakene og skjær dem i like tykke biter. Den er lettest å få grønnsakene sprø dersom du skjærer dem i staver med en tykkelse på maks. 1 cm.
2. Tørk godt av grønnsakene

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt
Ta stekebrettet ut av den varme ovnen og ha i oljen. Sett brettet inn i ovnen igjen i ca. 5 minutter, eller til oljen er rykende varm. I mellomtiden tørker du de oppskårne grønnsakene. Vann er din verste fiende når du skal lage sprø grønnsaker! Bruk kjøkkenpapir og tørk av all synlig fuktighet. Den mest effektive måten å gjøre dette på er å legge noen biter inni et stykke kjøkkenpapir og klemme godt til, da kjenner du at papiret suger til seg væske og blir fuktig.
3. Varm opp stekebrettet

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt
Ta brettet med den rykende varme oljen ut av ovnen. Ha grønnsakene klare.
4. Ikke overfyll stekebrettet

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt
Legg grønnsakene forsiktig på brettet – de skal frese godt når de kommer i kontakt med oljen. Vend dem litt rundt slik at de får litt olje på alle sider, og spre dem godt utover. Det er viktig at det ikke blir for fullt på brettet, da blir ikke grønnsakene sprø. (Dersom du lager en stor porsjon – bruk to brett.) Dryss over litt tørket rosmarin eller timian om ønskelig.
5. Bruk varmluft

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt
Sett brettet inn i ovnen igjen, og stek rotgrønnsakene på varmluft i 20-25 minutter, eller til de er gylne og sprø på kantene. Halvveis i steketiden snur du dem forsiktig med en stekespade.
6. Krydre de ovnsbakte grønnsakene

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt
Salte og pepre, og servér med friske rosmarin- eller timianblader.
LES OGSÅ: Sånn baker du perfekte scones