Derfor bør du bli kjent med byggmel

Bygg er «det glemte kornet», men det er mange grunner til å ta byggmelet tilbake på kjøkkenbenken.

Bygg er den kornsorten som er mest dyrket i Norge, og den eldste kornarten vi har. Kornsorten var svært populært blant vikingene, og en av de viktigste næringsmidlene i norsk kosthold helt fram til 1800-tallet. Siden den gang har bygg blitt glemt på kjøkkenet, og mest brukt til ølbrygging og dyrefor, skriver Surdeig.no.

- Bygg er et av mine favorittgryn, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh fra bramat.no.

 - Det er utrolig sunt å spise bygg til middagen. Bygg har også fiberet beta-glukan, et næringsstoff som hvete ikke har. Beta-glukan er et løselig fiber som kan senke kolesterolet, og senker blodsukkeret etter middag. I tillegg metter det godt, forteller ernæringsfysiologen.

Det er på tide å ta tilbake bygg. Nyere forskning har nemlig funnet mange helsefordeler i å spise bygg: 


Foto: Istock. 

5 grunner til å spise bygg

1. Bygg inneholder kostfiberet beta-glukan, som senker kolesterolet og forebygger hjerte- og karsykdom.

2. Det er påvist at bygg kan redusere risikoen for enkelte kreftformer.

3. Bygg er en kilde til blant annet mineraler, vitaminer og protein.

4. Bygg inneholder en flust av antioksidanter som booster immunforsvaret ditt.

5. Bygg har et rikt innhold av fiber, som er bra for fordøyelsen.

LES OGSÅ:   > Tre sunne pannekaker

Perfekt i pannekaker

Byggmel kan du for eksempel bruke i alle barns størte favoritt: Pannekaker. Bytter du ut en del av hvetemelet med byggmel, blir nemlig pannekakene fulle av B-vitaminer, mineraler og kostfiber. 

Matbloggeren Gry Eilen Karlsen og hennes samboer har nettopp hatt en periode med masse pannekaker på menyen.

- Vi elsker pannekaker, forteller Karlsen. 

Det var mormors gamle kokebøker som først presenterte bloggeren for byggmel. Begeistringen over byggmel førte til Bakemagis byggmelpannekaker som hun deler på bloggen bakemagi.no

Byggmel har ikke evnen til å utvikle glutennettverk slik som hvete, noe som gjør baking med byggmel til en kronglete prosess. Men mat som ikke krever heving, som vafler, lapper og pannekaker, passer det perfekt! Om du rører byggmel inn i pannekakerøra får både du og barna i deg fiber og antioksidanter.

  > Muffins helt uten sukker!


Foto: Gry Eilen Karlsen/Bakemagi.no

- Smaker bedre og metter mer 

Selv har de ikke barn i huset helt ennå, men Karlsen har erfaring som barnehageassistent og lagde ofte byggmelspannekaker til seg selv og barna. Byggmelspannekakene var en stor suksess hos de små!

Hun våger å påstå at litt mer fiber i pannekaka ikke går ut over smaken.

- Vi smaker absolutt ikke forskjell. Samboeren min er glad i sukker og er opptatt av at det skal smake som gode, gamle pannekaker, så han er en kritisk testperson, ler bloggeren.

- Jeg vil faktisk si de med byggmel smaker bedre enn de uten. Og de gir en sterkere metthetsfølelse, som er bra.

  > Trikset for ekstra fluffy pannekaker

Salt og søtt

Byggmelsentusiasten spiser pannekakene til middag med ost, skinke og grønnsaker som fyll, eller i kjent stil med syltetøy og sukker. Noen ganger blir de også brukt som matpakke.

- Jeg husker fra barndommen at vi spiste tomatsuppe og pannekaker etterpå. Så jeg vil slå et slag for tradisjonene, men hvis jeg kan velge spiser jeg gjerne den litt sunnere typen, sier Karlsen.

Noen andre som er i gang med å varme stekepanna? ;)

Bakemagis byggmelspannekaker (cirka 10 stk.)

Foto: Gry Eilen Karlsen/Bakemagi.no

Dette trenger du:

120 g byggmel
80 g hvetemel
4 dl melk
4 egg
0,5 ts salt
20 g smeltet smør

Slik gjør du:

1. Bruk en visp og bland byggmel, hvetemel, salt og halvparten av melken sammen til en smidig røre. Bland inn resten av melken og eggene, og bland inn smøret til slutt. La røren svelle i minst 30 minutter.

2. Stek pannekaker i en varm stekepanne og server pannekakene med ønsket topping. Bakemagi har toppet pannekakene med syrinsukker og søte, norske jordbær. Rull og nyt! 

PS. Ønsker du å doble røren, trenger du gjerne ikke å doble egg- og smørmengden. Denne røren har godt med egg, så et par egg til holder gjerne lenge!