Pasta med kamskjell er superkjapt å lage, og så godt at du får luksusfølelsen. Kamskjell smaker nydelig sammen med bacon, tomat og parmesan.

Om 15 min. har du pasta med kamskjell og bacon på bordet

Når det gjelder å ha god middag ferdig kjapt, er pasta med kamskjell, bacon, tomat og parmesan et kanongodt valg.

Det fins vel knapt noe som er så kjapt å steke som kamskjell. Bacon er også befriende lettstekt. Spagettien koker på 8-10 minutter, så denne maten står på bordet nesten før noen rekker å mase om at de er sultne.

👇(Se hele oppskriften nederst i saken). 👇

 

Slik åpner du kamskjell

Kjøper du ferske kamskjell, altså at de fortsatt ligger inni skallet sitt, må du åpne skjellet og ta ut skjellmuskelen, som er den hvite, runde delen vi bruker i denne oppskriften. Det er også fort gjort: 

1. Hold kamskjellet i hånda med den runde siden ned og den butte siden inn mot deg. Stikk en skarp kniv forsiktig inn mellom skallet og vipp det litt opp. Så skjærer du over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten i den butte enden. 

2. Nå kan du åpne skjellet helt. Skrap ut innmaten med en skje. 

3. Det er altså den hvite, runde muskelen vi skal bruke. Løsne den fra resten av innmaten med fingrene eller en skje, skyll raskt og tørk med litt kjøkkenpapir, så er den klar til bruk. 

3. Resten av innmaten til skjellet trenger du ikke kaste, det er fint å koke kraft på. 

4. Selve skjellet er et lite kunstverk i seg selv, så vask dem godt og ta vare på dem. De kan brukes som skåler til småting eller dekorasjon, eller kanskje barna vil leke med dem?

PRØV OGSÅ: Blomkålsuppe med kamskjell og chorizo 😋
ELLER: Blåskjellgryte med asiatiske smaker 😘


ÅPNET: Slik ser kamskjellet ut inni, og det er altså den hvite muskelen du skal steke. Det oransje er gonade (rogn) og den kan du også steke og spise. Resten kan du koke kraft på. FOTO: Istock

Slik tilbereder du kamskjell

Ferske kamskjell holder seg noen få dager i kjøleskapet, men bør spises så fort som mulig. Du kan også rense skjellene og fryse ned innmaten. 

Kamskjell kan du spise rå, gjerne skåret i tynne skiver som sashimi, eller steke dem raskt i panna. Det er viktig at du ikke steker kamskjellet for lenge! Da blir de nemlig seige.

🦀PRØV OGSÅ: Krabbekaker med asiatisk vri 🦀

La stekepanna varme seg godt opp først, og stek kamskjellene raskt på høy varme. De trenger ikke mer enn 20-30 sekunder på hver side, da har de fått en fin stekeskorpe.

Kamskjell smaker mildt og snilt, så sprøstekt bacon og sødmefylt tomat passer aldeles nydelig til. 

God middag!

Kilde: matprat.no


METTENDE MAT: Du kan godt skjære et rutemønster i kamskjellet før du steker det, som vi har gjort her. 

Pasta med kamskjell og bacon og parmesan

DU TRENGER (til 4 personer):
200 g
spagetti (eller annen pasta)
12 kamskjell
1 ss smør
1 pakke bacon
50 g finrevet parmesan
Frisk basilikum
12 cherrytomater
2 fedd hvitløk, finhakket

SLIK GJØR DU: 

1. Kok spagetti som anvist på pakken. Spar på pastavannet

2. Stek kamskjell på høy varme i en panne med smør i ca 20 sekunder på hver side, til de får en fin skorpe. Legg til side.

3. Skjær bacon i strimler og stek gyllent på medium varme. Ha tomatene i panna (hele) mens du sterke bacon.

4. Ha 4 ss av pastavannet i panna og kok opp. Tilsett halvparten av parmesanen. Vend spagettien i panna og dander på tallerkner.

5. Strø resten av parmesanen over. Legg kamskjell på toppen av retten. Pynt med basilikum.

OPPSKRIFT: Helle Øder Valebrokk